ПрофилЕвропейският комисар по транспорта Адина Валеан присъства на срещата между

...
ПрофилЕвропейският комисар по транспорта Адина Валеан присъства на срещата между
Коментари Харесай

Адина Валеан: Вече даваме пари за подкрепа на военната мобилност в съюза

ПрофилЕвропейският комисар по превоза Адина Валеан участва на срещата сред румънския и българския министър председател в Букурещ предишния месец. Тогава София и Букурещ приказваха за транспортна, енергийна и цифрова съгласуваност в новата геополитическа обстановка, идните европейски вложения в жп превоз и пристанищна инфраструктура. Адина-Йоана Валеан е румънски политик, европейски комисар по превоза от 2019 година Преди това тя е била член на Европейския парламент от 2007 до 2019 година, където е ръководител на комисията по индустрия, проучвания и енергетика. Как войната в Украйна ще пренареди транспортните цели на ЕСв този район?
Като гръбнака, който свързва европейските жители и бизнеса, превозът има значение за всички нас. Нямаме време за губене, с цел да го подготвим за бъдещето. В нашата ние дефинираме ясни цели за Европейски Съюз по какъв начин транспортната система да стане по-устойчива, умна, конкурентна, безвредна и налична.

Укрепването на свързаността в Черноморския район беше приоритет преди противозаконното и непровокирано навлизане на Русия в Украйна, а през днешния ден даже още повече. Работим интензивно за създаване на евентуални различни направления за възобновяване на свързаността с Украйна. В проверката на трансевропейската транспортна мрежа TEN-T, призната от комисията през декември предходната година, отбелязахме на картата нов кулоар, свързващ Егейско, Черно и Балтийско море.

Нахлуването на Русия в Украйна също усили неотложността на преобразуването на транспортната инфраструктура на Европа в подобаваща за двойна приложимост - по едно и също време гражданска и отбранителна. В тази връзка Европейска комисия предложи отпущането на безплатни средства за планове, които поддържат военната подвижност в съюза. И те към този момент са факт- все още финансираме планове на стойност 339 млн. евро по Механизма за обвързвана Европа, които целят да улеснят придвижването на военни елементи, техника, както и по-ефективно разрастване на нашите задачи на място. Допълнително взехме решение да ускорим и втората покана по тази тематика, която в началото бе планувана за по-късен стадий през годината.
Реклама
Очакваме Дунав да бъде осъвременен до потребление на цялостния си капацитет. Разчитаме българските и румънските управляващи сполучливо да приключат плана FAST Danube, финансиран с европейските фондове.
Тъй като Украйна има стеснен достъп до своите пристанища все още, трафикът се насочва към пристанището на Констанца и пристанищата на Дунав. Има ли подхванати или планувани съответни стъпки за разширение на потенциала на румънски или български пристанища, в това число и Варна?
За момента комисията работи главно върху неотложните потребности за нови направления за внос/износ от Украйна (в частност за зърно). Имаме ежедневни срещи с украински представители и заинтригуваните страни от Европейски Съюз, с цел да оказват помощ за оформянето на нови логистични трасета. Вярно е, че пристанищата на Дунав, както и пристанищата на Европейски Съюз на Черно море играят основна роля за това.

В този подтекст несъмнено би трябвало да разгледаме дълготрайни дейности за възстановяване достъпността и успеваемостта на тези пристанища. Остава идентифицирането на предпочитани планове, а отговорността за това е на всяка наранена страна членка. Знам, че Румъния възнамерява да усъвършенства железопътния достъп на Констанца в неотдавна признатия си капиталов проект 2021 - 2030 година Ако получим поръчка за поддръжка посредством Механизма за съгласуваност или Кохезионния фонд, ние ще оценим настояването по отношение на нашите цели по TEN-T.

Имайте поради, че последните геополитически събития може да изискват от нас да приспособяваме проектите за резистентност и възобновяване, както и кохезионните съглашения на страните, или да ускорим първичните дейности, планувани в тях.
Реклама Планирани ли са нови железопътни планове сред България и Румъния, които да разрешат увеличение на товарния трафик нагоре към Европа и надолу към Турция и Гърция. Какъв съответен ангажимент поема Румъния в тази област?
Основният приоритет на този стадий е да продължим напред с надграждането на трансграничната връзка от Крайова към Калафат, Видин и Медковец, също ситуирана в главната TEN-T мрежа. Тази линия дава по-голям железопътен потенциал на България за нейната съгласуваност с Румъния, а по-късно към Унгария - същото важи и за железопътния трафик от Румъния надолу на юг към Гърция и Турция.

Необходимо е обаче дейно обмисляне, с цел да се подсигурява, че вложенията от двете страни на Дунав са координирани. Нека ви припомня, че координаторите по TEN-T, господин Матю Грош и госпожа, са разполагаем за улеснение на диалозите сред двете страни.
В началото на април Европейската комисия предложи да се стартират договаряния с Украйна и Молдова за сключване на споразуменията за автомобилния товарен превоз с Европейски Съюз. Какво е развиването на този стадий на улеснение на сухопътната транспортна съгласуваност с двете страни?
Комисията изиска мандат на Съвета на Европейски Съюз за договаряне транспортно съглашение с Украйна и Молдова на 6 април 2022 година Сега на ход са водачите на страните да дадат зелена светлина, като задачата е да се сключат споразуменията доникъде на 2022 година
С неотдавнашното прекъсване на съветския газ за България и Полша възнамерява ли Европейска комисия да приоритизира и вероятно да съфинансира строителството на различна енергийна инфраструктура за транспорт на газ/възобновяема сила?
Комисията към този момент е подготвена да предложи новия енергиен проект REPowerEU в средата на май. Проекти, завършващи вътрешния енергиен пазар, и такива със мощно трансгранично измерение би трябвало да бъдат привилегировани, да вземем за пример основната връзка сред Португалия, Испания и Франция и сред България и Гърция. Такива планове ще подобрят преноса на газ и ще синхронизират изцяло нашите електрически мрежи, като да вземем за пример сред балтийските страни и континенталната европейска мрежа.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Политика 3 Икономика 1 Войната в Украйна 2 Компании 3 Лица 1 Войната в Украйна 2 Пловдив 3 Войната в Украйна Реклама
Комисията ще даде финансова поддръжка, както е направено за проектите за възобновяване, и техническа помощ. Нуждите от финансиране ще бъдат оценени въз основа на изцяло картографиране на нуждата на страните членки, както и за потребностите от трансгранични вложения.
Планира ли Европейска комисия промени в пакета за подвижност (т.нар. проект " Макрон " ) по отношение на неговото влияние върху задачите на Зелената договорка, променената геополитическа обстановка поради войната в Украйна и огромния напън върху транспортните компании от периферията на съюза?
Комисията се опълчи през цялото време на двете разпореждания, чието влияние не е оценено по никакъв метод преди приемането им. Следователно Европейска комисия разпореди две изследвания - за комбинирания транспорт и връщането на камиона. Анализът сподели тяхното негативно влияние върху околната среда и освен.

От този миг поискахме противоположна връзка от нашите двама съзаконодатели - Европейския парламент и съвета. Лично аз не пропущам опция да припомня за нашите сътрудници, че не можем да вършим амбициозни проекти за понижаване на излъчванията на CO2 и в същото време да постановяваме законодателство, което има противоположен резултат . Ние сме подготвени когато и да е да предложим смяна на тези две спорни правила, само че имаме потребност от поддръжка от съзаконодателите.

В същото време Съдът на Европейски Съюз сега прави оценка жалбите, подадени от някои страни членки (включително България) по някои разпореждания на Пакет за подвижност 1. Решение се чака през 2022 година
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Кои са предпочитаните планове за пътната мрежа, които се чака да бъдат включени в кохезионното съглашение 2021 - 2027 година на България?
Програмните документи на българските кохезионни фондове за интервала 2021 - 2027 са в развой на разискване сред българските управляващи и Европейска комисия. Доколкото ни е известно, България обмисля вложенията в пътна инфраструктура да бъдат измежду предпочитаните.
Как се оправя България по Механизма за съгласуваност на Европа (CEF)?
Твърде рано е да се каже. По CEF плановете получават съфинансиране на конкурсна основа след предложения за набиране на оферти. Поканата CEF Transport за 2021 година беше оповестена на 16 септември 2021 година с общ бюджет 7 милиарда евро. Имаше обособен плик за страни, които получават кохезионно финансиране (т.е. които имат повече потребност от сближаване), плик за военна подвижност и други - огромно многообразие от тематики и цели.

Получихме 447 планови оферти, изискващи съвсем 14.5 милиарда евро съфинансиране до крайния период 19 януари 2022 година, което демонстрира интереса към вложение в умна и устойчива инфраструктура. Направено е предложение за развиване на мултимодална платформа в Русе, подадена в отговор на настоящата покана CEF2, и сега се прави оценяване.

Както загатнах, към този момент имаме прогрес по някои линии и сме избрали 22 плана за военна подвижност, които ще получат поддръжка в размер на 339 млн. евро, като както и 15 плана за различни горива, които ще получат 86 млн. евро. За страдание измежду тях няма планове от България. Останалите оферти сега се правят оценка и планираме да обявим резултатите до края на юни.

Разглеждайки настоящите планове, финансирани от CEF, комисията към този момент подкрепя реконструкцията на мост в Градищея с оглед повторното отваряне на трансграничната железопътна връзка сред Гюргево и Русе. Към този миг това е главният ни приоритет и ще усили железопътния потенциал сред двете страни, който все още е много невисок.

И въпреки всичко, преди да вземете решение за спомагателна железопътна или пътна връзка (включително нов мост над Дунав), ще бъде значимо е да се разпознава най-хубавото допустимо местонахождение и по какъв начин ще се свърже с TEN-T мрежата. По принцип никакъв спомагателен мост не би трябвало да забавя осъществяването на към този момент плануваните.

В допълнение, два финансирани от CEF плана, които са от голяма важност за пристанищата в България, не престават: Black Sea Gateway, прави предварителните изследвания, разработване на идея и механически план за създаване на съществена инфраструктура на пристанище Бургас - нов пристан и нова кейова стена. Още - " От Изток до (2) Запад - Достъп до Ориент/Източносредиземноморски кулоар " също работи по механически план за съществена инфраструктура на пристанище Бургас и нейното консолидиране с главната жп мрежа по TEN-T.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Моника Върбанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР