Профил: доц. д-р Антон Тонев е народен представител от Варна

...
Профил: доц. д-р Антон Тонев е народен представител от Варна
Коментари Харесай

Доц. д-р Антон Тонев: Искаме личните лекари да са по-достъпни и с по-големи доходи

Профил: доцент доктор Антон Тонев е депутат от Варна от " " и ръководител на парламентарната здравна комисия. Той е практикуващ коремен хирург, специализирал роботизирана хирургия, лапароскопски, ендоскопски и миниинвазивни процедури. Завършил е Медицинския университет във Варна, където стартира да преподава, а на 35 години пази поредна научна степен, трансформирайки се в най-младия доцент по хирургия в България. Специализирал е в Съединени американски щати, Германия, Холандия, Франция, Южна Корея и други Споделихте на една здравна полемика предходната седмица, че планирате промени, които да решат проблемите в първичната извънболнична помощ, което се разбра като, че ще се закриват персоналните лекари. Каква в действителност е концепцията?
Нашето общество през последните десетина година привикна да бъде осведомено от предходните ръководещи по какъв начин нормално един човек, дружно с още двама-трима е взел решения, касаещи всички българи на затворени порти в 12 през нощта. Ние от " Продължаваме промяната ", меко казано, не утвърждаваме метода да се ръководи около чекмеджето в Бояна или Банкя, през прокуратурата или през офиса на някой петролен или хазартен предприемач, и това важи с цялостна мощ за всички браншове, изключително за опазването на здравето.

Затова залагаме на публичността. Когато предлагаме съществени промени, те, както и в тази ситуация, ще бъдат обществено обсъждани, ще бъдат чути всички гледни точки на всички заинтригувани страни и решение ще се вземе когато реализираме ясна и уравновесена позиция за това кой е публичният интерес и по какъв начин той да бъде предпазен оптимално заслужено, отговорно и работещо като ограничения.

В здравния бранш през последните десетина години няма безусловно никакви промени. Единственото, което се прокламираше, е по какъв начин се усилват разноските за опазване на здравето, само че това не докара до предстоящите резултати по главните индикатори за качество като междинна дълготрайност на живота, периодичност на заболяемост и смъртност от социалнозначими болести и като крайни резултати от лекуването.
Реклама
Ангажирахме се да предложим серия от промени в структурата и функционалностите на нашето опазване на здравето, които да подобрят резултатите и да ни приближат до здравните системи в Европа.

Аз съм практикуващ доктор и с моите сътрудници сме част от българската здравна система и чудесно знаем какво провокират в съзнанието и всекидневието на съсловието и пациентите газенето с стоманени ботуши из бранша на хора, които не са докосвали болен човек от години и просто нямат сетива за това какво става в системата. Това е една извънредно деликатна система, от която зависи животът и здравето на всички и за това доста деликатно предлагаме за разискване хрумвания, които да решат насложените с години проблеми, с които всички ние се сблъскваме като пациенти. Ние желаеме да чуем всички сътрудници и пациенти, и да вземем дружно най-хубавото решение.
Започвате изпод нагоре с извънболничната помощ, по този начин ли?
Да. Медицинската помощ е съсредоточена към лечебните заведения и това би трябвало да се промени и да могат пациентите да получат допустимо най-вече профилактика, диагностика и лекуване преди да стигнат до най-високото равнище на системата. За да стане това, обаче, първичната извънболнична помощ би трябвало да бъде подготвена да поеме своите функционалности.

Преди няколко дни стана ясно, че общата медицина е непривлекателна компетентност и младите сътрудници не желаят да стават персонални лекари. Защо? Всички жители знаят, че персоналните лекари работят на ненормиран работен ден и пациентите им могат да ги търсят когато и да е на годината и денонощието. Лекарите могат да излязат в отпуск единствено в случай че намерят кой да ги замести. Това може да не е проблем в София и в огромните градове, само че по места е извънредно огромен проблем. Мой сътрудник - персонален доктор в Добричка област ни подаде сигнал, че не е употребил годишен отпуск от осем години, тъй като няма кой да го замести и той е задължен да бъде при своите пациенти. Аз не считам, че това е обикновено. Трудно е да се направи обстоен лист на проблемите, само че те включват големите опашки от пациенти, регулаторните стандарти и контроли, най-общо казано - затормозяването на сътрудниците с бумащина.
Реклама
Като сумирахме тези проблеми, стигнахме до няколко вероятни решения, които предлагаме за обществено разискване. Разбирам, че може би е прозвучало леко стресиращо за някои сътрудници, само че ние не желаеме да сменяем персоналните лекари. Искаме да надградим тяхната функционалност и да увеличим техните приходи, с цел да можем да създадем специалността привлекателна и пациентите да имат по-широк достъп. Всяка една наша концепция минава през това по какъв начин да увеличим приходите на изпълнителите на здравни услуги в България, защото е ноторно известно, че те са подценявани през всичките 22 години на здравна промяна от 1999 година до момента. И малко или доста аз съм представител на тази система. Така че мога да уверя всички мои сътрудници, че всяка наша концепция за смяна стъпва първо на правилото да запазим така и така незадоволителното възнаграждение за работата им, реализирано въз основа на дългата и продължителна борба на съсловието ни и да остойностим заслужено труда им.

По отношение на персоналните лекари имаме няколко хрумвания за смяна, които ще обсъдим с тях. Едната, която предлагаме за обществено разискване, е да се размени метода на финансиране на работата им. Смятаме, че заслужава разискване въвеждането на едно ново разбиране, което се назовава амбулаторен случай. Това не е наша истинска концепция - предложенията са от сътрудници, които работят дълго в извънболничната помощ в България и в чужбина. Искаме да въведем заслужено възнаграждение на всеки обзор, освен под формата на потребителска такса и действително положеният труд на всеки сътрудник да бъде остойностен.

Предлагаме и три благоприятни условия на възнаграждение на прегледа, като оптималната стойност да получават общопрактикуващите лекари, при които пациентът е влезнал в кабинета, получил е диагностика, лекуване и е бил върнат вкъщи за амбулаторно лекуване. Ако се издаде направление за обзор от експерт да се получи част от тази оптималната стойност, а минимум да се заплаща в случаите, когато пациентът получи направление за влизане в болница.
Какво ще се случи с пациентската листа на сегашните лекари и ще отпадне ли изцяло капитационната такса, която персоналните лекари получават сега за записаните при тях пациенти?
Капитационната такса няма да отпадне напълно, нито пък пациентската листа. Предлагаме детската консултация, профилактичните и диспансерните прегледи да останат в доста близка до сегашната форма.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Градове 2 Политика 3 Войната в Украйна 1 Войната в Украйна 2 Войната в Украйна 3 Банки и финанси 1 Градове 2 Войната в Украйна 3 Енергетика Реклама
Смятаме да обърнем пропорцията - по-малка част от приходите ще идват от редуцираната капитационна такса, а главната ще бъде на база на осъществените прегледи, които евентуално ще останат с безусловно същия ритъм, с който са били осъществявани до момента. Целта, която сме си сложили е, двата финансови потока да надвишават до момента получаваните средства и да увеличим доста персоналния приход на експертите по обща медицина, каквито всъщност са общопрактикуващите лекари.
Какво се трансформира при пациентите?
Предлагаме да запазим пациентската листа, капитационната такса, диспансерните прегледи, детската консултация и част от функционалностите на персоналните лекари. Но след въвеждането на електронното здравно досие, над което работим сега, предлагаме да можем да дадем на пациентите свободата да потърсят помощ от всеки експерт по обща медицина. Например, в случай че пациентите не са извънредно удовлетворени от лекаря, при който са записани, само че не са го сменили, или пък той е в годишен отпуск, или бързат, на отмора са или са чули, че сътрудника е извънредно добър, пациентите ще могат с персоналната си електронна здравна карта да потърсят помощ от всеки експерт по обща медицина в България. Планирането на прегледа ще става в електронна среда, няма да се постанова да чакаме на опашка, ще получаваме час, в който безусловно незабавно или с минимално закъснение да бъдем признати и прегледани от експерт по обща медицина. От своя страна този експерт ще има достъп до цялостното ни здравно досие, всички прегледи, проучвания, епикризи, образна диагностика и ще може да ни помогне бързо да получим решение на здравния си проблем.
Част от присъединилите се на първия стадий в полемиката намират, че харесвате участъковите лекари и поликлиниките отпреди здравната промяна, в които се чакаше дежурният участъков доктор да поеме пациента.
Не е вярно, само че разбирам, че ще имаме доста защо да приказваме. Първо желая да успокоя всички сътрудници, че няма да им се постанова тромава процедура по пререгистрация и че става въпрос за смяна в метода на финансиране на работата им. Всички сега работещи практики най-вероятно ще продължат да го вършат в същия вид. Но би трябвало да дадем на пациентите избор - който е удовлетворен от персоналния си доктор, да продължи да го посещава, който желае ефикасна, качествена и бърза услуга и не я намира при него, да може умерено да се обърне към системата и тя да му помогне. Вместо да чака кола за спешна помощ, да отиде в незабавното поделение на болничното заведение или да се чуди по какъв начин да си заплати за частен обзор при експерт, тъй като няма кой да му даде направление и да му обърне внимание. Бихме желали и пациентите, и експертите по обща медицина да получат допустимо най-хубавото, което да им даде здравната система против здравните осигуровки, които заплащат. И лекарите да лекуват умерено. Разбира се, в тези хрумвания се включват и механизми, с които да създадем лекарските практики в доболничната помощ и диагностично-консултативните центрове конкурентни и да им помогнем да се снабдят с нова инсталация, с цел да могат да оказват помощ още по-добре.
Интервюто взе Десислава Николова Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Десислава Николова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР