Профил: Доц. д-р Антон Тонев, дм, е народен представител от

...
Профил: Доц. д-р Антон Тонев, дм, е народен представител от
Коментари Харесай

Доц. д-р Антон Тонев: Един лекар и една сестра не могат да получават три пъти по-малко от сервитьорка в мола

Профил: Доц. доктор Антон Тонев, дм, е депутат от Варна от " Продължаваме промяната " и ръководител на парламентарната здравна комисия. Той е практикуващ коремен хирург, специализирал роботизирана хирургия, лапароскопски, ендоскопски и миниинвазивни процедури. Завършил е Медицинския университет във Варна, където стартира да преподава, а на 35 години пази поредна научна степен, трансформирайки се в най-младия доцент по хирургия в България. Специализирал е в Съединени американски щати, Германия, Холандия, Франция, Южна Корея и други Опитахте се да внесете единодушие сред две враждуващи за поредна година страни - лекарския съюз и здравната каса, успяхте ли?

- От позицията на ръководител на здравната комисия и представител на " Продължаваме промяната " изказах мнение, че в действителност всяка година изпадаме в една и съща обстановка - изчисление до стотинка на парите в здравната каса. Двете доста постоянно взаимно изключващи се позиции на лекарския съюз и здравната каса от птичи взор демонстрират, че нещо в системата изначално е сбъркано, липсва разговор къде са грешките и на напред във времето изпъкват кавгите за пари. Това обаче не води до промени в вярната посока. Защо считаме по този начин? Последно през март тази година Българският лекарски съюз изнесе данни за устойчивите и доста неподходящи фактори в развиването на здравната ни система - през последните 10 години понижава броят на лекарите в България, понижава броят на медицинските сестри в България, а междинната възраст на работещите в бранш " Здравеопазване " се усилва. А пациентите не остават задоволени от качеството на медицинските услуги, които се оферират. Мисля, че е време обществото да стартира да чува ясно тези проблеми и да разисква вероятните им решения, тъй като те засягат директно живота и здравето на всички. В нито едно наше деяние не сме заели непогрешимата позиция да твърдим, че можем да решим всички проблеми на здравната система незабавно, само че първата стъпка е всички те да бъдат публично налични и да чуем първо специалистите, а по-късно и гласоподавателите в каква посока те да бъдат решавани и каква здравна система би трябвало да имаме.
Според вас обществото дава ли си сметка, че при толкоз ниска здравна вноска получава повече от задоволително качествена здравна помощ?
- В съзнанието на обществото към момента е вкопана успокоителната мантра за безплатното опазване на здравето, която дълги години му внушаваха политическите партии, и то не схваща, че икономическата логичност на предлаганите услуги е една и съща на всички места - и в магазина, и в ресторанта, и в болничното заведение, без да желая да подценявам труда на нито един от работещите в тях. Винаги при вярно ръководство за повече отделени за здраве пари би трябвало да получаваме повече качество, а ние всяка година плащаме за опазване на здравето от ден на ден и повече. Затова увеличението на здравната вноска не е на дневен ред. Нито една политическа мощ не е заложила такова нарастване в своята предизборна стратегия. " Продължаваме промяната " също не счита, че би трябвало да се подвига здравната вноска, само че за разлика от останалите политически партии ние имаме концепция по какъв начин при настоящия запас, с който разполага здравната система, при едно по-добре менажиране на разноските може да се получи тази внезапна смяна, която да преобърне неподходящите трендове. Ние имаме предложение за всяка от тях и те са обществено известни.
Къде виждате луфта, опцията за по-добро ръководство, в 3-те милиарда лв. публични поръчки на държавните лечебни заведения всяка година ли?
- Три милиарда лв., отделени за публични поръчки на година единствено от държавните лечебни заведения, е една доста забележителна сума. Ако я диференцираме - в нея намираме голям брой поправки, голям брой покупки на нова инсталация, нова техника, медикаменти, консумативи, храна, тъй че част от тези средства са били изхарчени в интерес на българските пациенти и в това няма нищо неприятно. В същото време, когато хората имат потребност от проучвания, от обзор, от терапия, от лекуване в болница, те би трябвало да доплащат от джоба си толкоз, колкото отделят за здраве. Това са 5 милиарда лева Това е освен персонален проблем на небогати и заболели хора, това е проблем на техните фамилии и оттова - на цялото общество, което не е построило солидарна система, която да оказва помощ безусловно на всеки, който се е разболял и си е плащал постоянно здравните осигуровки.
Реклама Да се върнем в лечебните заведения, в които пациенти се лекуват, а лекари работят при мизерни условия, храната постоянно е ужасна и би трябвало да се носи от у дома, няма медикаменти и те би трябвало да се купуват от пациента, няма и чаршафи, а имплантите се доплащат от пациента, в случай че е имал нещастието да си счупи крайници да вземем за пример. И наподобява, че всеки се възмущава тихичко, когато се случи на неговото семейство, и примирително заплаща още и още, и си го изкарва върху лекарите, медицинските сестри и санитарите, които получават мизерно възнаграждение и с нищо несправедливо неприятно отношение за висококвалифицирания си труд, без да счита, че това би трябвало да се промени напълно и то зависи от всички нас. Смятате ли, че един доктор, учил 11 години за компетентност, и една сестра, която учи четири години за бакалавърска степен, заслужават заплати от 800 лв., три пъти по-малко от сервитьорка в мола? Че е обикновено един обзор при доктор да коства по-малко от един маникюр или че е обикновено като общество да отделяме по-малко за болнично лекуване, в сравнение с за цигари? Аз не.
Отново да се върна при ръководството на парите в лечебните заведения. Неофициално, без да мога да го потвърдя, само че до всеки от нас е достигнала сходна информация, се приказва за едни към 10% корупционен напън при всяка социална поръчка. Обемът на публичните поръчки в общественото опазване на здравето е елементарно да се пресметна - 3 милиарда годишно. Ако е непокътнат същият размер на корупция, това значи, че всяка година 300 милиона лв. изтичат в нерегламентирани заплащания, които следват от неправилното осъществяване на тези публични поръчки, и въпросът е в чий интерес изтичат и какво въздействие се купува с тях.
Имате ли вашите съмнения, наскоро излезе и изследване на Българския институт за правни начинания (БИПИ) за пороците на публичните поръчки в лечебните заведения?
- Разбира се, имам, само че когато човек има съмнение, той би трябвало да може да го потвърди. Като ръководител на парламентарната здравна комисия ще се опитам да събера оптимално доста справедлива информация и при всеки подобен сигнал ще сигнализирам органите, които дават отговор за въздаване на правдивост в България. Докладът на БИПИ е един подобен документ, има доста проучвания, които насочват мисленето в тази посока, и ние предлагаме да създадем всичко допустимо публичните поръчки в лечебните заведения да бъдат по-строго следени.
- Казахте, че имате рецепта за всеки от сегментите на здравния бранш, вашата дефиниция от пролетта за обръщането на пирамидата в системата и преориентирането й от лечебните заведения към извънболничната помощ стана известна измежду всички политически сили, тези дни даже Движение за права и свободи взеха решение да оферират краткотрайна комисия за здравна промяна.
- Съществените и положителни хрумвания имат доста татковци, ние в " Продължаваме промяната " сме генератор на голям брой оферти за промени и те са резултат от това, че ние слушаме деликатно какво претърпяват и желаят хората, в нашия случай - пациентите и лекарите, и медиците като цяло. Така че аз нямам претенциите да съм изнамерил персонално в кабинета си вълшебната рецепта за панацея, която да излекува системата, нито пък користта да желая да печеля от парите за здраве на хората, както това се случва постоянно в бранша, аз просто съм гласът на тези хора. Но считам, че посредством пренареждане на тласъците в системата пирамидата ще застане върху своята основа. Основата на пирамидата в здравния бранш са персоналните лекари. Те са най-достъпната част от здравното съсловие и най-многобройната колегия. Давам образец - в случай че в България работят 300 - 400 гастроентеролози, персоналните лекари са 4000, т.е. доста по-лесно може да идем на персонален доктор, в сравнение с гастроентеролог. Проблемът е, че сегашната система лимитира опциите на персоналните лекари да работят същинска медицина. Те владеят медицината, имат познанието, имат опита, имат една, две или три специалности, само че регулацията на тяхната работа им не разрешава да лекуват пълноценно, защото, когато системата е създавана, е било по-изгодно тласъците да сочат към болнична помощ. Така сега ние не можем да получим качествена здравна услуга, диагностична или лечебна, в случай че не преминем през някоя от 400-те лечебни заведения.
Реклама - Да, само че диагностиката в извънболничната помощ е съвсем невъзможна и 30% от клиничните пътеки са диагностични.
- Така сочи статистиката на Националната здравноосигурителна каса. Какво значи да преминем за диагностика в болница? Това значи да платим 5 пъти за едно и също нещо! Пет пъти! Веднъж отиваме на персонален доктор, плащаме потребителска такса, по-късно минаваме през експерт, повторно плащаме, с цел да се откри за повторно, че имаме потребност от проучване със скенер или ядрено-магнитен резонанс, а по-късно заплащаме със здравните си осигуровки и третия път - цената на клиничната пътека в болничното заведение. В болница се постъпва, когато би трябвало да излекуваме съществено заболяване, само че всички тези 30%, които цитираме сега, нормално са влизания в болница за осъществяване на една или две диагностични процедури, след което пациентът стартира да се чуди за какво би трябвало да стои още два или три дни в болничното заведение при междинна цена на клиничната пътека 1350 лева След това всяко прекосяване през болница подсигурява болничен лист от най-малко три, пет или седем дни, които се заплащат от бюджета на Национален осигурителен институт, само че все с обществени средства. И най-после, когато ние получим с едно или две влизания в болница на година спомагателни 10 дни заплатен отпуск, тъй като единствено по себе си това съставлява свободно и платено от страната време за нас, ние 5 пъти заплащаме цената на продукта " здраве ". Това е повода всяка година да попадаме в дефицит на средства. Връщам се при започване на изявлението - всяка година се караме за стотинки, за дребни проценти нарастване на медицинските услуги и няма единодушие, тъй като ние разбираме здравната каса, която желае парите да стигнат до последния работен ден на годината. Разбираме и съсловието на лекари, медицински сестри, фармацевти и зъболекари, които желаят техните услуги да бъдат заслужено заплатени. Но при тази система това няма по какъв начин да стане, стъпвайки на резултатите на последните 10 години.

Затова приказвам неуморно за обръщането на пирамидата - би трябвало да стартираме изначало и да можем да се лекуваме и да получаваме диагностика там, където е най-бързо и налично и, несъмнено, коства минимум на всички ни - в извънболничната помощ. Личният ви доктор не е принтер за посоки, който да ви изпрати в болница, той е експерт, който може доста добре да диагностицира и лекува вашите положения и би трябвало да получи и тази опция, и тази инсталация, и заплащането за познанията и напъните си.
Споменахте няколко пъти заплащането на медиците. Вашето държавно управление сложи началото на значимото увеличение на заплатите на медиците и това е една от вашите 16 точки, по които сте подготвени да постигнете консенсус с всички политически сили. Вече 150 лечебни заведения го направиха. На конференцията на " Капитал " в презентацията си споменахте, че увеличението се случва толкоз мъчно, тъй като има нулев корупционен напън за него. По какъв метод съгласно вас и останалите лечебни заведения биха могли да го създадат и желая да ви запитвам за какво страната като максимален притежател на лечебни заведения не може да им влияе в тази посока?
- Истината е, че след определението на Върховния административен съд, което замрази краткотрайно текстовете в подписания през април сред НЗОК и БЛС анекс към Националния рамков контракт, нарастването на заплатите до равнищата в подписания народен групов трудов контракт остана пожелателно. 150 лечебни заведения се довериха на нашето предпочитание за смяна и за инвестиция главно в фрагментите. Но виждаме по какъв начин не престават да се генерират задължения в лечебните заведения. Със сигурност една част от лечебните заведения няма да могат да съумеят да усилят заплатите и по тази причина подготвихме спомагателна методика за дребна част - дребните общински лечебни заведения, лечебните заведения в отдалечени региони, които теоретично няма по какъв начин да реализират доста по-високи приходи. За тях има решение, само че за всички останали е въпрос на положително менажиране на разноските и опира и до съзнанието на администрациите на лечебните заведения, че те са могли да усилят заплатите и през последните години, само че изключително през 2022 година През април ние увеличихме цените на клиничните пътеки с 25%, без да има инфлация, тъй като самото предложение беше квалифицирано през февруари, преди войната и инфлацията. При изчезнала инфлация ние намерихме метод да увеличим цените на клиничните пътеки с 25%, което не беше правено от най-малко 10 години. Същите тези благоприятни условия най-вероятно са съществували и преди нас, само че са вземани други решения. Единственото ни изискване беше те да стигнат до всеки доктор.
Наистина ли е толкоз беззащитен министърът на опазването на здравето да се разпореди на шефовете на държавни лечебни заведения да усилят заплатите? Драстично е по какъв начин в регионалната болница в Добрич стачкуват към този момент един месец.
- Решението за заплатите значително зависи от качествата на въпросния админ като политик и от поддръжката, която има. В случая няма да погледна остро към служебния министър, който няма партия, която е парламентарно показана, няма болшинство, което да застане за него, и който е поел ангажимент да ръководи едно министерство в границите на времената сред две постоянни държавни управления. Вече тук той би трябвало да отговори за какво в границите на тези публично контрактувани пълномощия имаше толкоз внезапни смени в управленията на няколко стратегически лечебни заведения, на стратегически здравни институции. Но този въпрос би трябвало да отправим към него. Ние сме в разговор с Министерството на здравеопазването. Ще предложим нашата поддръжка, с цел да реализираме една от авансово оповестените политики, а точно реализиране на по-справедливо възнаграждение - в този момент, през днешния ден и незабавно. Аз постоянно акцентирам, че има крещяща потребност от смяна в метода на назначението на шефовете, в контрола върху ръководството им, в метода, по който се дефинират заплатите, тъй като всички виждаме по места брутално Средновековие, при което всички лостове за кариерното развиване и определянето на възнагражденията на всички медици са у един или двама души и всеки член на екипа получава не толкоз, колкото е изработил, не толкоз, колкото заслужават уменията и отдадеността му, не толкоз, колкото е обикновено за междинните равнища в България, да не приказваме за средноевропейско, а колкото е решил някой по персонална благосклонност или липса на такава. Защо? Защото може да си го разреши, тъй като всички ние му разрешаваме да си го разреши.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР