Профил: Боряна Маринкова e изпълнителен директор на Българската асоциация за

...
Профил: Боряна Маринкова e изпълнителен директор на Българската асоциация за
Коментари Харесай

Насърчаването на вътреобщностните доставки е съвременен подход за по-добър достъп до лекарства в рамките на единния пазар на ЕС

Профил: Боряна Маринкова e изпълнителен шеф на Българската асоциация за развиване на паралелна търговия с медикаменти (БАРПТЛ). Маринкова отговоря за осъществяването на задачите на БАРПТЛ, които са застраховане на достъпа на българските пациенти с лекарствени артикули и търсене на решения за бързо и стабилно превъзмогване на дефицита им. Има 11 години опит като маркетинг шеф на " Токуда болница ". В интервала 2012 - 2017 година оглавява връзките с обществеността на Националното съдружие на частните лечебни заведения. Завършила е магистратура по маркетинг в УНСС през 2004 след бакалавърска стратегия по стопанска система на масмедиите, още веднъж в УНСС. Преминала е две сертификационни стратегии в BEIED - Professional Marketing Management и Professional Executive Management през 2015. Към момента е докторант по обществена администрация в УНСС. Автор е на изявления, отдадени на спешните обстановки в опазването на здравето, изследващи техния произход, типология и протичане в търсене на ефикасни способи за спешен мениджмънт и предварителна защита. Маринкова е и хабилитиран учител по интегрирани маркетингови връзки.
Паралелната дистрибуция на лекарствени артикули в Европейската общественост е регламентирана от европейското законодателство. Нормативна рамка урежда процеса, в който на единния пазар дистрибутори (ТЕ на едро на лекарствени продукти) могат да купуват лекарствени артикули във всяка страна от Европейското икономическо пространство (EИП). След това при строго контролирани условия да доставят медикаменти до пазара на предназначение, да ги преопаковат, с цел да дават отговор на националното законодателство и езика, и да ги продават на търговци на дребно и болнични заведения в конкуренция със същия еднакъв артикул, продаван от производителя или неговия локален собственик на позволение за приложимост - лицензополучател.
Това е допустимо, защото цените на обособените лекарствени артикули варират в другите страни членки. Свободното придвижване на артикули, в това число лекарствени артикули, в рамките на единния европейски пазар е фундаментален и основополагащ принцип на европейското законодателство, даващо право на европейските жители на достъп до медикаменти от това място в Европа, където цените са най-ниски. Реклама Конкуренцията сред идентични артикули следва да бъде насърчавана в България като член на Европейски Съюз и част от единния пазар Паралелният импорт е единствената форма на ценова конкуренция през интервала на патентна отбрана на медикаментите (наречена конкуренция в границите на марката). С други думи, паралелната търговия с медикаменти основава конкуренция в бизнес, в който патентите обезпечават на притежателя правата на монопол на всеки народен пазар. Цените на медикаментите варират по две съществени аргументи: производителите търсят ценови тактики за максимализиране на облагата и разпоредбите за цените и реимбурсацията им се дефинират на национално равнище. Въпреки че някои страни имат ниски междинни цени на медикаментите, дистрибуцията на медикаменти може да тече във всички направления на единния пазар. Това е по този начин, тъй като цената на настрана лекарство може да бъде доста по-ниска на обичаен пазар с високи цени, в сравнение с различен пазар с ниски цени. Всъщност повече от 50% от целия импорт идва от страни с високи приходи. Реклама Паралелната дистрибуция на лекарствени артикули, както и при други артикули, контролира ценовите маржове сред другите национални пазари в границите на Европейски Съюз и Европейското икономическо пространство. Така тя основава действителна конкурентна среда и подкрепя регулирането на цените на лекарствените артикули в страните членки и заради това следва да бъде защитавана, толерирана и насърчавана. Единният европейски пазар дава опция за достъп до терапия с лекарствени артикули от София до Берлин, Париж или Мадрид по същия метод, както от София до Варна. Възприемането на това разбиране е от изключителна изгода и значение за пациентите в Европейски Съюз и най-много за българските пациенти.
Всеки опит да бъде ограничавано свободното придвижване на лекарствени артикули в Европейски Съюз би следвало да се възприема като опит да се лимитират правата и достъпът на пациентите в Европейски Съюз до терапия.
Допълнителен филтър за инспекция на сигурността на продуктите
Компаниите, осъществяващи паралелна търговия с лекарствени артикули, са интегрирана част от Европейския фармацевтичен пазар и веригата на лекарствоснабдяване и прибавят стойност за обществото, като като се изключи че вкарват ценова конкуренция на пазара, като се явяват спомагателен филтър за инспекция на сигурността на продуктите. Компаниите, осъществяващи паралелна дистрибуция на лекарствени артикули, са лицензирани търговци на едро - дистрибутори от регулаторните органи на съответната страна - член на Европейски Съюз, и работят в сходство с условията на положителните практики за произвеждане и/или дистрибуция на медикаменти.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Компании 3 Политика 1 Политика 2 Политика 3 Свят 1 Политика 2 Право 3 Компании Реклама Спестявания за пациентите и публичните системи на здравеопазванеПаралелната дистрибуция е инструмент за реализиране на спестявания на разноски за публичните организации, закупуващи лекарствени артикули, и на пациентите, като по едно и също време подсигуряват, че тези медикаменти са с потвърден генезис от Европейски Съюз и са част от законната верига на лекарствоснабдяване. От този метод редица страни като Дания, Германия, Холандия и други генерират изгоди от насърчаването на паралелната търговия, от което България би могла единствено да вземе позитивен образец и да понижи административните бариери към медикаментите от успореден импорт.
Вече над 40 години пациентите получават обезпечено икономисване от паралелната търговия, която носи със себе си конкуренция на другояче затворения фармацевтичен пазар и дава усъвършенстван достъп до медикаменти, които са обект на лимитирано или проблематично разпространяване.
Противодействие на дефицита на медикаменти в единния пазар
Недостигът на медикаменти е общоевропейски проблем, който Европейската лекарствена организация (EMA) свързва със следните съществени аргументи: дефицит на първични материали при производството на лекарствени артикули, проблеми със спазването на условията на положителната индустриална процедура в индустриалните процеси, прекъсване от произвеждане на остарели медикаменти или на такива с ниска доходност. У нас казусът е по-скоро логистичен и постоянно се оказва, че даден лекарствен артикул не е разполагаем в дадена аптека, само че в това време го има в прилежащата или пък може да бъде поръчан от фармацевта от търговеца на едро и доставен на идващия ден. Не по този начин стои въпросът обаче с изтеглянето на медикаменти от пазара заради последната причина, посочена от ЕМА - ниската норма на облага на националния ни пазар. 2288 медикаменти са изтеглени от българския пазар 2014 - 2020 по данни на ИАЛ. Пандемията обаче докара до още две съществени аргументи за сигнализиране на липса на медикаменти - презапасяването и свръхпотреблението.
Данните от платформата за сигнали за дефицит на БАРПТЛ сочат, че 70% от аргументите за дефицит могат да бъдат решени посредством повече импорт
Обобщените ни данни за интервала 9 юни 2019 - 9 май 2022 върху общо 1615 сигнала от пациенти сочат, че сигнализираните медикаменти може да липсват заради следните аргументи:
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
20.18% се дължат на краткотрайно прекратен импорт, главно по проблеми, свързани с нарушение на индустриалния цикъл, което прави лекарството дефицитно и мъчно за разкриване в аптечната мрежа заради изчерпващи се неравномерно наличия 21.19% са заради дерегистрация - развой за изтриване на регистрацията на лекарството у нас, което го трансформира в изцяло изчезнало лекарство и е съществена причина за така наречен аптечен туризъм, при който българските жители са принудени да си го набират от прилежащи и даже далечни страни 26.68% се дължат на трайно прекратен импорт, който евентуално ще бъде последван от развой на дерегистрация В 2.78% от случаите лекарството няма регистрация в България и не може да бъде популяризирано на територията на България - 41 сигнала 1.56% се дължат на търсене на болнични артикули в аптечната мрежа.
Намаляване на бариерите за достъп до медикаменти
Всяко деяние, което би решило действителен проблем на пациентите по резистентен и дълготраен метод, е съществена задача на БАРПТЛ. Един от методите за понижаване на компликациите на пациентите е опцията да получат наставления им артикул в аптеката си, като магистър-фармацевтът да може да отпусне изписаното лекарство без значение от притежателя на позволение за приложимост или успореден импорт. Между към този момент позволените за приложимост в България лекарствени артикули и тези от успореден импорт няма разлика. Те съставляват еднакъв артикул - идентичен и сходен по смисъла на Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина, заради което предписването и отпущането на който и да е от тях би имало изцяло еднообразно значение както от позиция на лекари и на фармацевта, по този начин и на пациента.
Въпреки идентичността си, само че заради спецификите на реимбурсния пазар продуктите от успореден импорт имат друг НЗОК код от този на идентичния или сходен артикул. Всеки лекарствен артикул в България, който се реимбурсира, има характерен код в НЗОК и регистрите на съвета по цени. Това събитие може да ощетява както паралелните вносители, по този начин и притежателите на позволение за приложимост. То се отразява и на пациентите в страната посредством голям брой отводи за разпределяне на лекарствени артикули с пояснение, че не могат да провиснал предписаното им лекарство, защото то е налично, само че с различен НЗОК код. Намираме за изцяло нецелесъобразно на пациентите в страната да бъде отказвано отпущането на лекарствен артикул, който е разполагаем в аптеката, заради чисто административните аргументи, свързани с НЗОК кода и решими посредством промени в поднормативен акт - а точно Наредба 4 от 4 март 2009 година за изискванията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули за гарантиране на достъпа на пациентите до лекарствени артикули. Предложението ни, с което са осведомени здравните управляващи, се състои във въвеждането на опцията фармацевтът при положение на неналичност на съответен лекарствен артикул с НЗОК кода, посочен от предписващия, да размени прелюдия код с този на същия артикул от успореден импорт, ако последният е разполагаем в аптеката. Същото следва да важи и в случай че е изписан НЗОК кодът на артикул от успореден импорт, който да бъде заменен, в случай че аптеката не разполага сега с съответния артикул и се разреши да бъде изписан идентичният артикул на първовносителя.
С минимални промени на Наредба №4 може да бъде уредена опцията магистър-фармацевтът да показва НЗОК кода на идентичния артикул, който фактически отпуска - лекарство със същото комерсиално название, идентичен първокласен и количествен състав във връзка с дейното вещество, лекарствена форма и дозови единици.

Време е и у нас институциите действително да осъзнаят изгодите от паралелната дистрибуция. Време е архаичният метод да бъде изменен и да се основат условия, учредени на европейските правила и конкуренцията, за подкрепяне на пациентите в достъпа им до медикаменти.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Здравеопазване
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР