Професорът по класическа история Елеонора Дики от университета на Рединг

...
Професорът по класическа история Елеонора Дики от университета на Рединг
Коментари Харесай

„Дано те разпнат!“ Съвети по етика и общуване в Древен Рим

Професорът по класическа история Елеонора Дики от университета на Рединг (Великобритания) е превела антични ръкописи със препоръки по нравственос и държание в обществото, оповестява The Telegraph.

Ръкописите датират от II–VI век от н.е. и са били предопределени за гръцкото население на Римската империя. Текстовете съставляват директива по държание в обществото и доста от тях в наше време звучат много занимателно.

Те съдържат изложение на типични събития, които могат да се случат с жителите на Римската империя. Например една от сцените разказва юноша, просрочен за учебно заведение. Според сюжета той би трябвало да каже на учителя, че е съпровождал татко си. Друга сцена имитира диалога сред двама родственици, единият от които се е прибрал пийнал след изобилна почерпка.

„ Кой се държа по този начин, пийнал? – с упрек би трябвало да произнесе трезвеният родственик. – Какво биха споделили хората, в случай че Ви видят в такова положение? Нима прилича по този начин да се държи домакинът на къща, който самичък обича да раздава инструкции на другите? Много срам сте си спечелили! “. В отговор пияният би трябвало да произнесе: „ Много ме е позор. Дори не зная какво да кажа. Толкова съм смутен, че не съм в положение да се оправдая. “

Разговорниците съдържат и образци на хули, които може да се употребяват в обществото. Най-често се срещат сходни изречения: „ Искаш да ме обидиш ли, що ли? Трябва да те разпнат! “ и „ Пуснете ме, ще му избия всичките зъби! “.

Преводът на „ образователните принадлежности “ е хвърлил светлина и върху някои особености на това време. Например текстовете поучават да се мие тялото и да се изстърже мръсотията след посещаване в социална баня.

„ Разбира се, ние знаехме, че публичните бани в Рим не са били доста чисти, само че не чак толкоз “, споделя Дики.

Дивите полови традиции на Древен Рим

Откровеното изкуство на нашите предшественици

Изследователката споделя още, че римските обеди постоянно са били доста обилни и са се превръщали в оргии, където участниците под въздействието на алкохола са творили неща, за които след това ги е било позор. Даденият източник не споделя непосредствено за такива произшествия, само че те се четат сред редовете.

Подобни документи са били необикновено известни в Римската империя. Преписвали ги и ги разпространявали в продължение на епохи. По думите на Дики тези принадлежности са били доста по-популярни от доста антични писания, в това число на Катул и Цезар.

„ Тези разговорници ни демонстрират действителни истории на хората от това време. И аз се надявам, че моята работа ще хвърли светлина върху по-истинския облик на античното общество “, споделя Дики. Нейната книга, отдадена на ръкописите, ще се появи през март тази година. Тя ще носи заглавието „ Изучаване на латински с антични способи: учебници по латински в античния свят “.

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР