Професионалните анализатори, до които се допитва ЕЦБ, повишиха слабо своите

...
Професионалните анализатори, до които се допитва ЕЦБ, повишиха слабо своите
Коментари Харесай

Очакват още по-добър икономически растеж

Професионалните анализатори, до които се допитва ЕЦБ, покачиха едва своите прогнози за икономическия напредък в еврозоната през актуалната и идната година, само че в същото те занижиха упованията за средносрочната инфлация в района, съобщи БНР.

Според ново тримесечно изследване измежду повече от 50 професионални анализатори, което се поръчва от ЕЦБ, само че без да съставлява мнението на екипа икономисти на Централната банка, Брутният вътрешен продукт на еврозоната се чака да нарасне през актуалната година с 2,4% при предходна оценка от януари за по-скромно покачване с 2,3%. За 2019 година се чака закъснение на икономическия напредък до 2,0%, само че при предишна прогноза от началото на годината за още по-сдържана агресия от 1,9 на 100, след което Брутният вътрешен продукт да нарасне с 1,7% през 2020 година.

Въпреки упованията за малко по-силен стопански напредък интервюираните професионални анализатори намалиха инфлационните си оценки за идващите две години, до момента в който резервираха прогнозата за повишаване на инфлацията с 1,5% през тази година. Според техните нови оценки хармонизираният показател на потребителските цени (HICP) би трябвало да се увеличи през 2019 година с 1,6% (под януарската прогноза за покачване с 1,7%) преди едва ускорение на инфлацията до 1,7% през 2029 година (под предходна оценка за покачване с 1,8%). Това значи, че самостоятелните анализатори не чакат инфлацията в еврозоната да успее да приближи в средносрочен проект целевото равнище на ЕЦБ от малко под 2 на 100.

Резултатите от последното тримесечно изследване са факт единствено ден след последното постоянно съвещание на ЕЦБ, на което Централната банка взе решение да остави без смяна досегашната си лихвена и парична политика. На последвалата конференция шефът на банката Марио Драги пък не се ангажира с по-ясен период, в който ЕЦБ да вземе решение във връзка с програмата за покупки на еврооблигации, отбелязвайки единствено, че централните банкери би трябвало по-добре да схванат аргументите за актуалното известно закъснение на икономическия напредък в границите на еврозоната.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР