Професионалистите в сферата на ИТ трябва да си сътрудничат по-тясно

...
Професионалистите в сферата на ИТ трябва да си сътрудничат по-тясно
Коментари Харесай

Работата от дома – златният миг за DevOps?

Професионалистите в областта на ИТ би трябвало да си сътрудничат по-тясно от всички останали

Във времена като актуалните се изискват добре усъвършенствани DevOps умения и опит
(снимка: CC0 Public Domain)

DevOps – способ за създаване, който синхронизира, провежда и автоматизира въвеждането на нов програмен продукт – „ по дифолт е построен за отдалечени действия ” като тези, които в този момент се практикуват поради рецесията COVID-19. Трудно обаче се намират хора с задоволително DevOps умения.

Кризата обърка живота на всички, като принуди доста компании да приложат „ отдалечена работа ”. Сега десетки, стотици или даже хиляди хора работят от домовете си – тоест от стотици местоположения, вместо от една или две. Доброто съдействие и координацията са от основно значение.

През последните години взаимната работа беше избрана като същина на триумфа в областта на ИТ. Професионалистите от региона би трябвало да сътрудничат по-тясно от всички – от топ-мениджърите до сътрудниците в кол-центъра.

Един неотдавнашен отчет по отношение на дейностите по създаване на програмен продукт в условия на COVID-19 (от GitHub) загатва за някои нарушавания в процесите на разработка на програмен продукт, само че като цяло разработчиците поддържат темпото непроменено.

„ Активността на разработчиците остава значително поредна или даже засилена спрямо предходната година ”, разяснява Никол Форсгрен, създател на отчета. „ Дейността на разработчиците демонстрира леко нараснала интензивност от година на година. Това допуска, че разработчиците не престават да дават своя принос и да демонстрират резистентност на фона на всеобщата неустановеност ”.
още по тематиката
Но какво става при за организационните екипи, изключително тези, които включват ежедневната работа, сигурността, мрежите? Те нормално действат най-вече в местна, офис-среда.

Може би тъкмо в този момент е „ звездният миг ” на DevOps, допускат експертите. Добрата вест е, че DevOps – способ, който синхронизира, провежда и автоматизира темпото на стартиране на нов програмен продукт – „ по дифолт е построен за отдалечени действия ”, споделя старши механически проектант Амит Кумар Гупта, представен от ZDNet.

„ DevOps е процесно-ориентиран и автоматизиран способ за снабдяване на програмен продукт, който не прави разлика дали се работи от офиса, от домовете или друго място. DevOps може доста добре да одобри измененията, подбудени от рецесията COVID-19 в софтуерната промишленост. От потреблението на разпределеният модел за тестване до механизма за автоматизирано внедряване, DevOps е изцяло подобаващ за тези променливи времена ”, разяснява експертът.

Във времена като актуалните обаче се изискват добре усъвършенствани DevOps умения и опит. А това се оказва предизвикателство. Най-новото изследване измежду 1260 мениджъри и разработчици от Института DevOps открива, че преходът към DevOps и съответната промяна към момента са доста сложни за повече от 50 % от интервюираните.

„ Управлението на хората, процесите и технологиите, свързани с и нужни за трансформацията към DevOps, са сложни ”, декларират създателите на отчета.

Наред с това изследването демонстрира, че намирането и привличането на хора, квалифицирани в DevOps, продължава да е предизвикателство, представено от 58 % от интервюираните, до момента в който 48 % оповестяват за компликации при задържането на сходни експерти.

Най-търсените качества включват умения и познания за процесите (69%). За съпоставяне, предходната година водещата категория на най-дефицитните умения бе автоматизацията (67%). Други 61 % показват, че се нуждаят от повече „ човешки ” умения, с цел да засилят своите DevOps действия.

В „ ерата ” на работа в домашни условия това значи дарба да поддържате връзка постоянно, да достигате разнообразни групи, с цел да се поддържа работният темп непрестанно, всички да са в синхрон и всички да се усещат несъмнено.

Авторите на изследването разказват нужната примес от умения като „ хибриден набор от DevOps умения ” – ще рече „ умения от необятен набор от области, които варират от софтуерни умения като облачни инфраструктури до функционални умения като ИТ интервенции, до процесни и рамкови умения като планиране на надеждността ”.

И не на последно място, притежаването на известна осведоменост и умения за работа със характерни принадлежности за автоматизация, които човек може да е придобил през цялата си кариера или образование, съчетани с бизнес-похвати, са нужни за съвършения DevOps инженер.

Ето какви са рекомендациите на DevOps експертите в тази светлина:

Избутайте инфраструктурата и DevOps към облака. „ Ако няма сигурност по кое време обстановката ще стане още веднъж естествена и чиновниците ще се завърнат по работните си места, би трябвало да преместим всички DevOps в облака по-рано от в началото плануваното ”, поучава Гупта. „ Пренесете всички DevOps принадлежности в облака или използвайте облачни принадлежности, с цел да поддържате отдалечената работа и мониторинга на DevOps процесите ”.

Насърчаване на по-гъвкави способи на работа и взаимоотношение. „ Това включва въвеждането на гъвкави принадлежности и процеси за обмисляне и следене на работа, които ще оказват помощ да се поддържа продуктивността на разработчиците на всички места, където работят ”, споделя Форсгрен.

Ускорете оптимално автоматизацията. „ Когато организацията изпраща всички чиновници да работят от домовете си, ние осъзнаваме целия размер на ръчния развой, който предизвиква същинската ни болежка ”, споделя Гупта. „ Това е моментът, в който машините би трябвало да се нагърбят с повече отговорност за интервенциите, в сравнение с хората. Автоматизацията може да извърши задачата доста по-бързо – било то да намира уязвимости в продукта, да тества функционалности или да прави разрастване в няколко среди по едно и също време ”.

Следете за прегаряне. Проучването на GitHub демонстрира, че разработчиците на програмен продукт работят повече часове, когато са в домовете си. „ По-дългите работни дни, множеството работа и множеството отговорности у дома значат, че има нараснала възможност от прегаряне ”, споделя Форсгрен. „ Правете почивки, пробвайте се да създадете стабилно натоварване – за себе си и за своя екип – и създайте работна общественост с чувството за поддръжка, която се характеризира с ясни граници сред работа и персонално време ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР