Професионалистите по здравни грижи излизат на протест в цялата страна.

...
Професионалистите по здравни грижи излизат на протест в цялата страна.
Коментари Харесай

Медицинските сестри излизат на протест, искат по-високи заплати

Професионалистите по здравни грижи излизат на митинг в цялата страна. Демонстрации ще има както в столицата, по този начин и във Варна, Бургас, Добрич, Сливен, Пазарджик, Казанлък и други.

Организаторите упорстват лечебните заведения да не бъдат търговски сдружения, а заплащането им да бъде по-високо. Те изясняват, че сега по Колективен трудов контракт заплатата на медицинските сестри от 1 януари 2019 година година би трябвало да е най-малко 900 лв., само че това съвсем на никое място не се съблюдава.

В Бургас събралите се на митинга упорстват за стартова заплата колкото 2 минимални работни заплати за всички експерти по здравни грижи и по-добри условия на труд. И синдикатите, и съсловната организация се разграничиха от митинга. Недоволните се провеждат главно в обществените мрежи.

Заради ниското хонорари доста от медицинските сестри са принудени да работят на повече от едно място.

Мария Николова да вземем за пример се постанова да съчетава 3 работни места – в ТЕЛК и в медицински център.

Искаме да се оцени нашият труд, който е стресов и тежък, уточни Светла Чалъкова, старша сестра в незабавното поделение. " Държим заплатите ни да станат естествени, с цел да можем да си вършим добре работата и да си гледаме фамилиите ", добави тя.

Добринка Христова, уредник на митинга в морския град, съобщи, че измежду сътрудниците ѝ има боязън от напън, в случай че излязат да стачкуват.

" Има боязън от това да не си получат спомагателните хонорари, от това да не се оказва душевен тормоз върху сътрудниците. Никой не желае да застане да приказва за този боязън, който е всеобщ. Но със боязън нищо не се извоюва ", безапелационна е тя.

Медицинските експерти в Бургас ще излязат на митинг по обяд на две места – пред държавната болница и пред Общината.

Протестиращи има и във Враца. Основната заплата на редова здравна сестра в регионалната врачанска болница е 540 лева Според протестиращите е съвсем невероятно да се живее с такава заплата.

" В болничното заведение нещата се усъвършенстваха радикално от последните митинги, имаме лекарства и консумативи, само че главните работни заплати на експертите по здравни грижи са прекомерно ниски ", уточни Елеонора Колева, хирургична сестра.

Протестиращите поддържат настояванията на национално равнище –  да се усили процентът прослужено време на 1,2%, да се усилят доплащанията за нощен труд, да има доплащане за незабавни и интензивни отделения.

Вчера се организира среща сред синдикатите и съсловната организация със здравния министър Кирил Ананиев и премиера Борисов.

На нея се стигна до извода, че се вършат стъпки в вярната посока – отпуснати са спомагателни средства и се договаря за сключване на групови трудови контракти по места.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР