Проф. Славик Табаков разкри в Пловдив защо 99 се превежда

...
Проф. Славик Табаков разкри в Пловдив защо 99 се превежда
Коментари Харесай

Потомък на Христо Г. Данов разгада шифъра на Леонардо в плов...

Проф. Славик Табаков разкри в Пловдив за какво 99 се превежда като " Амин "

Християните употребявали кодирани послания в писмата си, с цел да се спасят от гонения, споделя професорът




По време на огромните гонения през 2-3 век християните си пишели писма с кодирани послания, с цел да не бъдат разпознати от езичниците. Така нормално в края на писмото пишели - ни в чеп, ни в ръкав, гръцките букви „ коппа и тета”, което като общ брой дава 99 и се превежда като „ Амин”. Това описа при представянето в Пловдив на книгата си „ Символи в християнските мозайки (образен справочник)” проф. Славик Табаков. В нея той е събрал изображенията и скритите християнски знаци в 430 мозайки от Европа, Африка и Азия. И за пръв път измежду тях са показани десетки монументи от Пловдив, София и Стара Загора. Оказва се, че във всички християнски мозайки има скрити знаци като Соломонов и Харкулесов възел, потири, листа от бръшлян, октагони и тракийска пелта за отбрана. Нещо като шифъра на Леонардо за необятната аудитория.



Професор Табаков е експерт по здравна физика. Той конфигурира първия дигитален рентгенов уред в Пловдив още през 80-те години. И преди 30 години е поканен за преподава в Кралския лицей в Лондон, където управлява магистърските стратегии по здравна физика. „ Всичко в фамилията ми е обвързвано с Пловдив! Прадядо ми е първи братовчед на Христо Г. Данов и също е от Клисура. И той се споделя Христо Груев Данов. За да не ги бъркат, вземат решение по-големият - издателят, да стане Христо Г. Данов, а прародител да е единствено „ Груев Данов”, споделя проф. Табаков.



Прадядо му идва да учи в Александровската гимназия в Пловдив и от самото начало живее в къщата на по-големия си братовчед. По майчина линия фамилията постоянно е било част от Дановия жанр, само че заради съвпадението на имената избират да са единствено „ Груеви”. Повечето са медици. Прадядо му - Христо Груев Данов, следва фармация, а дядо му Теофил Груев е доктор и шеф на Католическата болница. „ Аз станах медицински физик и по този начин отново продължих традицията”, споделя проф. Славик Табаков.

15 години професорът обикаля разнообразни страни и снима християнските мозайки. За задачата купува хубава техника, тъй като снимането им не е лесна работа. „ Те са като живи. Повечето са правени от полускъпоценни камъни и мрамор. Те са разнообразни при друга светлина и се трансформират и от това дали са мокри, или не. Една е мозайката по време на дъжд и друга на слънце”, споделя професорът. Когато ходил в далечните страни, все се молел да улучи ден с хубава светлина.

На множеството места в Италия, Северна Африка и Близкия изток позволяват да се снимат мозайките. Има и места, където това е неразрешено. В „ Сан Марко” във Венеция не дават да бъдат фотографирани. „ Авторите, които са ги правили, не са се подписвали, тъй като са считали, че популяризират Христовия дух. Като ги снима човек, също прави това”, уверен е Славик Табаков.



В Тунис е разглеждал както предхристиянски, по този начин и мюсюлмански мозайки. В Картаген е било горещо и постройките са правени вкопани в земята. И подовете са били на 5 метра под повърхността. Когато западат тези пространства, пясъкът ги затрупва и те остават като нови. Книгата му е първият първокласен алманах с мозайки от целия свят, в който влизат и тези от България и другите балкански страни. Досега в сходни книги бяха включвани единствено монументи от Западна Европа, Северна Африка и Мала Азия.

Забравените тракийски императори



Професор Табаков вижда невероятни монументи от Вандалското кралство в Тунис. „ Колко неща в актуалната история са оплюти! Ами в случай че приказваме за тракийските императори - на всички места написа, че император Маркиан е е бил елементарен тракийски боец. А на Четвъртия църковен събор произнася речта си на гръцки и латински. А всички, които го слушат и го назовават „ Вторият Константин”. Това елементарен боец ли е ", възмущава се проф. Табаков.



Други забравени значими за вярата са император Лъв I Тракиец и генералът на Юстиниан Велики - Велизарий. Проф. Табаков счита, ние сме длъжници на римските императори тракийци, тъй като те имат международно значение за одобряването на християнството. „ В Пловдив би трябвало да имаме най-малко монументи на император Маркиан и на брачната половинка му Пулхерия. Те са съществени в цялото християнство. Това можеше да стане по време на Европейската столица на културата, само че не стана”, споделя професорът.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР