Проф. Шен Ян от Пекинския университет Цинхуа е използвал изкуствен

...
Проф. Шен Ян от Пекинския университет Цинхуа е използвал изкуствен
Коментари Харесай

ВЗЕХА НИ ХЛЯБА: Разказ, писан от изкуствен интелект, спечели награда

Проф. Шен Ян от Пекинския университет " Цинхуа " е употребявал изкуствен интелект, с цел да напише научно-фантастичен роман, и печели премия. Той се явява в литературно съревнование за научна фантастика, само че не разкрива същинския създател на творбата.

Проф. Ян съумява да сътвори описа за 3 часа, като е направил 66 задачи към изкуствения разсъдък. 

" Вероятно той е четял отговорите и съгласно тях е задавал последващите въпроси, бил е доста деликатен. AI е сътворец – те са създавали творбата дружно ", разяснява футурологът доцент доктор Мариана Тодорова и предаването " Сценарий от бъдещето " на Радио " Фокус ".

Този опит за следващ път слага въпроса за интелектуалните и авторски права и признаването на изкуствения разсъдък като някакъв вид индивид или съавтор, споделя тя.

" За мен това е неизбежно и по-коректно. Хората, които са ангажирани в музикалната, филмовата, сценарната и литературната промишленост с право доста остро ще възразят, ще кажат, че това е човешко културно завещание. Но би трябвало да признаем и ролята на стандартите, на матрицата, на това, че доста от сюжетите на филмите изхождат от митовете, от някакви архетипи, от легендите. Всички детски приказки са написани в подобен сюжет с разнообразни герои. Тук в действителност умно и от позицията на времето би трябвало да преценим по какъв начин да подходим. Все отново изкуственият разсъдък има своя принос, само че въпреки това, той просто разпознава тези матрици и гради разказите и научната фантастика на тяхна база ", показва експертът. 

А ние сме в очакване на първите книги и филми, дело на AI. Кой знае може пък да са по-стойностни от тези, които сега хората основават. Може пък AI да остане самостоятелен по отношение на политическите и световни упования и настройки, модерности и свързаности. 

Светът се трансформира и това е реалност. Изкуственият разсъдък навлиза в живота ни някак безшумно и незабелязано. Но какво ще вършим, когато той внезапно стане по-добър от нас, индивидите? Възможно ли е това? Добре ли е за нас, не е ли... На много значими въпроси би трябвало да си отговорим преди да затворим напълно страницата на остарялото и да полети в новото. Дано успеем да вземем верните решения.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР