Проф. Николай Витанов в интервю за предаването България, Европа и

...
Проф. Николай Витанов в интервю за предаването България, Европа и
Коментари Харесай

Проф. Николай Витанов: Няма събития в живота с вероятност нула

Проф. Николай Витанов в изявление за предаването " България, Европа и Светът на фокус " на Радио " Фокус "

Проф. Витанов, тъй като цифрата Пи е определяно като едно от най-загадъчните и магическите цифри в математиката?  

Много просто – всеки трагичен възпитаник се сблъсква с него четвърти-пети клас най-късно. Оттам нататък всеки знае какво е цифрата Пи, като попораснат малко някои хора научават за многочислените му приложения, и по този начин.  

Числото Пи е равно на 3,14 – това знаят множеството хора.  

Горе-долу толкоз. Но по-късно има още.  

Кои главните характерности на цифрата Пи, можем ли да кажем?  



Основната характерност е следната, в този момент аз няма да ви разправям тривиални неща, знаете, че цифрата Пи след десетичната запетайка има безконечен брой знаци. Хващате и кодирате числата да речем по двойки по букви, и вътре в цифрата Пи може да намерите всеки текст.  

Всеки текст?  

Да.  

Много забавно.  

Значи, " Война и мир “ можете да я намерите цялата някъде, в случай че търсите задоволително. Някоя книга в случай че желаете да напишете, просто сядате и смятате цифрата Пи, и в случай че чакате десетина хиляди години ще се появи някаква книга, да речем продълженията на историите за Шерлок Холмс и злокобния професор.  

Никое число не може да се похвали несъмнено с такава популярност като цифрата Пи.  

А, съгласно мен има още едно, но то не е чак толкоз известно, тъй като децата се сблъскват с него чак в горния курс, това е цифрата Е – основата на алгоритма или цифрата Константата на Ойлер-неперовото число, само че цифрата Пи поражда в четвърти клас.

Математика ли е животът ни? Със сигурност е математика, реторичен ми е малко въпросът. Свързан ли е той с безкрайното очакване? Можем ли да създадем аналог с цифрата Пи?  

Значи, в случай че не беше математика, аз нямаше да съм тук и нямаше да съм професор по математика, нали се занимавам с математическа обществена динамичност. Значи, всичко е математика да знаете. И това по какъв начин човек подписва брак и се влюбва също е математика – има цели книги по това.  

Така е.  

Значи, всичко е математика. И оттова нататък събитията в живота се случват с избрана възможност, и няма събития в живота с възможност нула. Например не е нула вероятността, че аз веднага ще мина и ще мина през тази стена, единствено че вероятността е толкоз дребна, че не си коства да опитвам да мина. 2 милиарда години като пробвам непрестанно, веднъж ще мина. Но по този начин е в живота – има събития с избрана възможност, няма събития със 100% възможност, няма събития с 0% възможност. Добре е да се знае когато хора като мен си вършат анализите за каквото и да е.  

Каква е тайната на Пи и каква информация може да ни даде това число за нашето лично развиване? Нека малко по-глобално да погледнем на нещата.  

Зависи в този момент. Докъде сте стигнали цифрата Пи може да ви каже. Тръгвате да го смятате с един компютър, и който има най-хубавите компютри, го счита до най-далеч. По този метод може да си мерите развиването с другите страни да вземем за пример. Ето ви една информация, която може да ви се даде до каква степен сте стигнали софтуерно.  

Сега, четох един ваш сътрудник физик имаше описа доста забавна преживелица за цифрата Пи. Професоре, в случай че дадена обиколка я възприемем за пътя, който изминаваме, или несъмнено количество работа, която би трябвало да свършим, а диаметъра възприемем за нашите благоприятни условия, то работата върху опциите е постоянно константа, по този начин ли?  

А, не постоянно, само че зависи на какво равнище сте. Горе-долу в случай че сте на обещано равнище и вършите всеки ден едно и също, почти е константа, само че с течение на времето тази константа стартира да понижава, тъй като ставате по-ефективен. 

По-ефективен или по-неефективен с времето?  

А, може да ставате и по-неефективен, тя константата пораства.  

 Но в случай че пък работим повече, дали ще имаме повече благоприятни условия съгласно Пи, в случай че погледнем?  

Ако работите повече, постоянно имате повече благоприятни условия, въпросът е дали ги хващате. То човек благоприятни условия има, въпросът е какъв брой от тях оползотворява. Като работите повече, имате повече благоприятни условия. Ако не може да ги хванете, какво от това, че имате повече благоприятни условия?  

Как можем обаче да прилагаме хитринки и посредством цифрата Пи, изчисленията, математиката да направляваме по този начин добре живота си?  



А, това е огромна област. Можете да изчислявате кой сюжет ще е резистентен, кой ще е нестабилен, и да отивате на устойчивия сюжет, а не да се хващате за всякакви неустойчиви. Например да ви кажа аз: след вас тичат три дами, гонят ви, тъй като дамите през днешния ден са мощния пол, нали по този начин? Значи, вие хващате и изчислявате сюжета къде да бягате минимум, с цел да ви заловен. Ето ви: нали като бягате малко, ще ви стигнат. Значи, на едното място ще бягате по-малко, на другите две ще бягате повече. Въпрос на математика и на калкулации. Хващате и четете книгата " Приложение на математиката при любовта и женитбата “ – има такива книги на британски, четете и се образовате, прилагате и успявате.  

Какво друго можем да кажем във връзка днешния ден? Знам, че вие сте бил водещ на едно събитие преди години във връзка Световния ден на цифрата Пи – разкажете ни малко повече за това.  

То беше първото отбелязване на Числото Пи в България. Британският съвет правеше, защото те го отбелязваха към този момент във Англия, в Съединени американски щати, на други места, и взеха решение да го отбележат и в България. Направиха едно събитие и аз бях водещ заради известното събитие, знаете, той ученият нормално е, като почнете аз тук като хвана колбата и налея в другата колба, и публиката заспива – аз не съм подобен, т.е. мога да я събуждам. И като подобен бях водещ. Имаше включване от Армения. И едно момче арменче доста ми хареса по разсъдък, и аз му предложих да се трансферира в България – ние тук ценим арменците, знаете. То не му доста хареса, и по този начин. Имаше огромно отбелязване, на другата година също се означи, на третата година май Британският съвет не го правеше. И оттова нататък към този момент нашего брата – кой се сети го отбелязва, кой не се сети, не го отбелязва.  

А арменчето пристигна ли в България?  

Не, арменчето не пристигна в България. Не знам, евентуално отиде в Съединени американски щати. Така че номерът не мина – вероятността беше дребна да пристигна тук. Но то е съразмерно на времето, което му въздействате – нямат време да му влияя повече.                                                     

Да. Всички ви знаят, вие станахте много прочут с вашите разбори по време на пандемията, както и за войната вършиме такива, само че обявихте, че скоро ще приключите с тези действия. Защо?  



Ами 3 години стават. Сега, извинявайте, аз всеки ден, и събота, и неделя би трябвало да върша тези калкулации, да изпращам отчети.  

Не ви ли доставя това наслаждение, тъй като по този начин наподобява?  

Ами наслаждение ми доставяше…  

А пандемията – да, няма я към този момент, само че КОВИД е с нас. Така споделят всички лекари.  

Доставяше ми наслаждение, само че говорихме за 3 месеца като почнахме преди 3 години, пък те станаха 3 години. Вече не ми доставя наслаждение, тъй като и аз желая да седна и да си умря. Имам възрастни родители, да ида да ги видя и така нататък Жена ми споделя: " Абе, ти докога в този момент ще ги вършиш тези работи, събота-неделя се занимаваш, няма да ни обръщаш на нас… “ и така нататък, като се понатрупат и човек споделя: А, стига, стига.  

Какъв извод можем да създадем от всичко това? Вие проследихте в действителност две огромни събития, проследявате ги към момента – и КОВИД пандемията, и войната, персонално за вас?  

Хайде войната да я оставим, там има още. За КОВИД към този момент може да се кажат някои неща, пък и аз и разгласих една публикация, която потегли да поразкрива някои работи. Сега мога да ви кажа, че доста хора плюят ген. Мутафчийски за строгите ограничения 2020 година. Да де, но като бяха наложени тези строги ограничения, нашите проблеми почнаха чак от есента. Т.е. българската здравна система, която не беше по никакъв начин в положително положение, имаше 6 месеца да реагира на този потрес. Как в този момент реагира е различен въпрос, само че ги имаше тези 6 месеца. И това е потвърдено математически, това е била вярната тактика. Така че не плюйте ген. Мутафчийски, уважавайте го – това е един извод от това, което може да се направи. А пък когато се появи господин Витанов към този момент в Здравното министерство, тогава случаите 12 000 дневно, когато господин Витанов спря да работи със Здравното министерство случаите бяха 12 дневно. 1000 път понижение. Значи, математиката е потребна просвета. Оттук нататък който може, да го повтори. Аз устоях 3 години, идващият дано да издържи четири.  

И с какво обръщение да приключим на днешния ден? Какво бихте поискали на нашите слушатели във връзка Международния ден на цифрата Пи?  

Ами, Вселената е безкрайна, цифрата Пи е безпределно, пък ние сме крайни. Тъй че яжте, пийте, носете си новите облекла и се радвайте, че сте живи! Това е.  

Благодаря ви, проф. Витанов. Както постоянно атрактивен, ухилен и положителен. Желаем ви триумф и доста здраве!   
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР