Проф. Николай Радулов е доктор на науките, консултант по проблемите

...
Проф. Николай Радулов е доктор на науките, консултант по проблемите
Коментари Харесай

Проф. Николай Радулов пред novini.bg: Опасността от тероризъм навред по света се определя като много висока

Проф. Николай Радулов е лекар на науките, съветник по проблемите на националната сигурност. Бил е секретар на Министерство на вътрешните работи в държавните управления на Стефан Софиянски и на Иван Костов. Преподава по проблемите на националната и интернационална сигурност в Нов български университет.

- Проф. Радулов, наред с вилнеещите войни, зачестиха и терористичните офанзиви в някои страни - последно в Русия. Международното политическо състояние все още ли е повода за растящата неустановеност в живота на хората навсякъде?

- Огнищата на въоръжени спорове изискват обособяване на доста запас, а подобен има преди всичко в Съединени американски щати, Русия, Франция и други страни в Европейски Съюз. Няма за какво да се учудваме, че

терористичната активност сякаш претърпява възобновление, тъй като тя в никакъв случай и напълно не е била прекъсната. Просто не беше във фокуса на нашето внимание

и погледи, тъй като през последните години ние сме съсредоточени върху събитията в Украйна, в Газа и така нататък Например в Афганистан се вършат непрестанно терористични актове с не малко жертви. Винаги, когато вътрешната сигурност има недостиг на запаси, това се усеща от терористите – от техните водачи, измежду които има не малко добре образовани и съобразителни хора. Те добре преценят по кое време един атентат би съдействал най-силно за разпространение на концепциите на дадени терористични формирования. Знае се, че задачите на терористичните актове е да внушат на жителите боязън и също по този начин,  че личните им страни не могат да ги защитят. Резултатите от сполучливите терористични актове са авансово ясни и даже не е належащо в допълнение да се развяват лозунги. Напоследък в множеството случаи ИДИЛ поема отговорността за своите атентати.

Сн. pixabay

- Какъв е Вашият коментар за зверския атентат край Москва?

- Почти същото се случи през 2015 година във Франция и жертвите също са съпоставими. Независимо от ресурсите, които службите отделят, постоянно има пролуки, които нарушителите след деликатен разбор употребяват за своите пъклени цели. Много се приказва, че съветските специфични служби, макар предварителните предизвестия, не са се отнесли деликатно към тази обстановка. Това се случва по целия свят, в това число преди време и у нас. Винаги има отклоняващи цели от вниманието на спецслужбите.

За Русия си изяснявам, че това се случи, тъй като там службите са съсредоточени върху протичащото се в Украйна. Системата за сигурност на Москва е доста мощна

– имат мощни камери, системи за известност и впрочем базови данни. Но би трябвало да отбележим, че всичко това е в границите на самия град, а в тази ситуация атентатът бе осъществен на място отдалечено от столицата. За такива търговски и други обекти руснаците споделят, че се намират „ рядом ”/б.р. наблизо/ на столицата и това разбиране се отнася за обекти както на 20, по този начин и на 200 км разстояние от Москва. Там обаче превъзмогването на такива дистанции не е проблем и се вземат за към час – колкото пътувам аз от Нов български университет до летището да вземем за пример.

Групата, която е направила атентата в Москва е изцяло разпозната и е разпозната от френското разузнаване като организация, която е възнамерявала осъществяване на покушения на територията на Франция, само че нейната активност е авансово осветена и предотвратена, заради което тя е преместила активността си другаде, където сега ограниченията за сигурност разрешават да се извърши такова всеобщо ликвидиране.

Сн. pixabay

- Наистина ли терористите към този момент по този начин елементарно минават от страна в страна, с цел да сеят гибел и съсипия?

- Има многогодишни опити да бъдат разпознати интернационалните терористи и техните помагачи, има няколко международни бази от данни с информация за всички тях и други. Но всичко това бе планувано и софтуерно създадено преди актуалната световна емигрантска рецесия. Начинът, по който се придвижват тези тълпи значително понижава потенциала на сходни системи. У нас да вземем за пример скоро ще стартира да се употребява Шенгенската осведомителна система, само че тя управлява единствено законно преминаващите през Граничен контролно-пропусквателен пункт. Незаконните емигранти обаче се движат през така наречен „ зелена граница ”, която макар всичките изказвания за сигурността й, не стопира изрично и на цяло потока от влизащи в страната хора.

Емигранският поток към Европа е с великански мащаби.

Подобен проблем има и в Съединени американски щати, където досега откъм Мексико в щатите са влезнали към 1 200 000 емигранти. Голяма част от тях не са мексиканци, а афганистанци и други от огнищата на спорове в Близкия Изток. Прогнозите на организациите, които се занимават с трендовете в тази противозаконна емиграция са, че до края на годината през границата САЩ-Мексико ще преминат над 2,5 млн. души. Трудно се управлява самоличността на тези преминаващи. Подобна е и обстановката в Европа, и у нас. Ето да вземем за пример през вчерашния ден стана злополука край София и бе спрян рейс, в който имаше 5-6 емигранти, а водачът се оказа сириец, който би трябвало да се намира в общежитие за емигранти, а не пътува по пътищата ни. Накратко, интернационалната обстановка е такава, че терористични удари могат да се създадат на всички места и когато и да е. Франция, където следва олимпиада, Германия и други към този момент оповестиха ограничения за нараснала национална сигурност за антитерористична отбрана. Опасността от тероризъм се проучва и се дефинира фактически като доста висока.

- Каква е Вашата оценка за сигурността в нашата страна?

- Поне очевидно у нас се вземат ограничения, вижда се, че въоръжени патрули се движат из града. Като учител в Нов български университет аз съм директно заинтригуван от реда към университета, който се намира в регион Овча купел. Наскоро имаше спречквания с емигранти от бежанския център, който е в сърцето на квартала, покрай нашето образователно заведение и напълно покрай едно учебно заведение, също до локалната поликлиника. Не мога да разясня по какъв начин работи по този проблем ДАНС, тъй като в такива случаи тяхната активност няма по какъв начин да е обществена и да се разисква в медиите, тъй като това слага спомагателни козове в ръцете на злодеите.

- Можем ли да обобщим, че в последна сметка нашата европейска приемливост към другите, ни играе неприятни смешки? Нали преди време персонално госпожа Ангела Меркел предложения обществено емигрантите от Близкия Изток да дойдат в Европа?

- Несъмнено става въпрос за недоумение на спецификата и детайлите в националните особености на обособените нации. Г-жа Меркел, когато направи това свое послание към хората от Близкия Изток смяташе, че по този начин ще обезпечи евтина работна ръка за европейските страни.

Но това са хора, които нямат навиците и качествата да работят в една модерна софтуерна страна. Също по този начин се оказаха безусловно нетолерантни и неприспособими.

Така се стигна до недоумение и прояви на принуждение от тяхна страна, по отношение на домакините им. Спомням си, че преди 7-8 години в разгара на пропагандите на мултикултуралността,  депутат от партията на госпожа Меркел беше поканил в дома си един 15-16-годишен бежанец от Близкия Изток, който единствено след месец в дома им, изнасили щерка му! Нужно е да демонстрираме човещина и състрадание към емигрантите, които са в последна потребност и са мъчно защитими - като дамите и децата да вземем за пример, само че през границите ни не минават главно такива. Виждат се проведените тумби от млади мъже, измежду които има голяма възможност да има и податливи на тероризъм човеци.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР