проф. Николай Петров © Велко Ангелов Още по темата В

...
проф. Николай Петров © Велко Ангелов Още по темата В
Коментари Харесай

Вечерни новини: Оставката на здравния министър, обединението вдясно и първи обвинения за руските връзки около Тръмп

проф. Николай Петров

© Велко Ангелов Още по тематиката
В Съединени американски щати са повдигнати първите обвинявания по " съветското следствие "

Бившият началник на щаба на Тръмп е изпрал десетки милиони долари от Янукович
30 окт 2017
4+1: Какво да четем и слушаме на път за у дома

Четири хрумвания за текстове плюс една за подкаст, които могат да създадат връщането от работа по-приятно
30 окт 2017
Първа промяна в кабинета - на здравния министър

Сегашният подаде оставка поради поръчка към свързани лица, която ГЕРБ е знаела още при избора му
30 окт 2017 НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Защо здравният министър подаде оставка
Николай Петров подаде през днешния ден оставка като министър на опазването на здравето и по този начин ще се наложи първата смяна в третия кабинет на Бойко Борисов. За отдръпването му има мотив и причина.

Поводът
Оставката беше подадена след предаване на bTV, в което се показват данни от одитен отчет на Министерството на защитата от месец март тази година. Петров е сключил два контракта за доставка на консумативи за ортопедията за над 1.5 млн. лева с консорциум, представляван от колегата в живота на щерка му Руслана Петрова.

Причината
Оттеглянето на здравния министър се случва по метод, станал към този момент характерен за ръководството на Бойко Борисов. При най-малкото подозрение за скандал, който може да се придвижи върху ръководството на ГЕРБ, индивидът, който концентрира абсурда бива помолен да подаде оставка. Така неотдавна се случи с депутатите Делян Добрев и Антон Тодоров, а в първия кабинет на Борисов и с министри като този на опазването на здравето (два пъти), външите работи (Румяна Желева беше оттеглена след неприятното й показване в европарламента) и други

Какво значи това?
Оставката на Николай Петров значи, че Борисов на стадия твърдо ще се придържа към политиката на нулева приемливост към обществени кавги, които засягат ръководството му. Преценката за това кои кавги са задоволително значими, с цел да доведат до оставка е напълно на премиера

ДСБ изиска коалиция с " Да, България "

Какво се случи?
Ръководството на " Демократи за мощна България " взе публично решение, че поддържа концепцията за коалиция с " Да, България ". На парламентарните избори преди седем месеца двете партии се явиха поотделно, откакто " Да, България " отхвърли да се включи в обща политическа платформа. И двете партии не влязоха в Народното събрание.

Защо е значимо?
Десните гласоподаватели в България имат повече политически разочарования, в сравнение с пристрастия, тъй че всяко последващо обединяване основава все по-малко възторг. ДСБ и " Да, България " обаче са измежду дребното партии, които сега са действителна съпротива на ГЕРБ. Евентуално увеличение на въздействието им ще има позитивен резултат върху политиката на ръководещите, които сега се радват на невиждан комфорт - Българска социалистическа партия е заета с вътрешни битки (между про и анти-ГЕРБ крилата), Движение за права и свободи взе участие прикрито във властта посредством мажоритарния си акционер Делян Пеевски, а тогавашните десни от Реформаторския блок са разрушени на части.

Първи обвинявания по съветското следствие в Белия дом

Разследването за въздействието на Русия върху изборите в Съединени американски щати и възможен сговор с екипа на президента Доналд Тръмп стигна до първите обвинявания против трима американци. Рик Манафор - някогашният началник на предизборната акция на Тръм и някогашният му бизнес съучастник Рик Гейтс са упрекнати в 12 престпълнения, включително интрига против Съединени американски щати, интрига за пране на пари, че не са записали като " непознати сътрудници " и така нататък Третият упрекнат е Джордж Пападопулос, външнополитически консултант в предизборната акция на Доналд Тръмп. Той е признал за подправени изказвания пред ФБР, а също и че е опитвал да уреди персонална среща сред Тръмп и Путин.
Така напрежението към Белия дом се повишава, а самият Доналд Тръмп за следващ път изрази недоволството си от това развиване с туитове в обществената мрежа и искане да се проверяват връзки сред Русия и някогашната му съперничка за президентския пост Хилари Клинтън.

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
Какво следим

Конституционният съд ще реши дали да преглежда въпроса със съглашението СЕТА сред Европейски Съюз и Канада по искане на президента

Във вторник Конституционният съд (КС) ще взема решение дали да одобри за разглеждане настояването на президента Румен Радев за пояснение по какъв начин тъкмо би трябвало да бъде утвърдено от Народното събрание комерсиалното съглашение СЕТА сред Европейски Съюз, неговите страни членки и Канада. Едно от предизборните обещания на Радев бе да нападна СЕТА в Конституционен съд, което той извърши по-скоро официално - всъщност питането е най-вече за технологията на ратификация. Това подхранва някои упования Конституционен съд да отхвърли настояването като неприемливо, доколкото пояснение се прави на неразбираеми текстове.

Каталунската рецесия мина във фаза обвинявания и бягство

Каталунската рецесия продължава да се развива динамично, като испанското държавно управление от ден на ден стяга хватката по преодоляването на контрола над района. След като Каталуния разгласи самостоятелност, а Мадрид отвърна с лишаване на автономията на района и нови избори, в този момент испанската прокуратура упрекна в протест, противодържавна активност и заграбване на публични средства към този момент някогашния районен министър председател Карлес Пучдемон и други членове на разпуснатото му държавно управление. Месните медии пък спекулират, че те са отпътували за Брюксел, където е допустимо да изиска политическо леговище.

ИНТЕРЕСЕН ФАКТ НА ДЕНЯ
Какво не знаехме през вчерашния ден

България е производител №1 на тикви и кратуни в Европейски Съюз през 2016 г

Това оповестява през днешния ден Eurostat във връзка Хелоуин. Този малко известен факт е станал вероятен поради недостатък при европейското подкрепяне, при който дотациите за обособени типове продукция - в това число и тикви и кратуни, са надхвърляли разноските за произвеждане. Дефектът обаче към този момент е поправен, тъй че най-вероятно данните за 2017 г ще покажат, че тиквената популярност на България е била краткотрайна.

ДРУГО ИНТЕРЕСНО?
Да, заповядайте

Илън Мъск е почнал плана си за подземно преместване на коли

Основателят на Tesla и SpaceX Илън Мъск в действителност е почнал да осъществя плана си за система от подземни тунели, която да понижи трафика по улиците на Лос Анджелис. Той сподели фотоси от първия сектор на подземно оборудване, което свързва летището в града с близка автомагистрала. Според замисъла на Мъск, в тунела би трябвало да се движат платформи, на които да са натоварени колите. Доскоро се смяташе, че планът на компанията Boring Company е единствено концепция.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Натрупаните в Сребърния фонд 2.8 милиарда лева ще продължат да стоят на депозит в Българска народна банка, планува призната от кабинета тактика за ръководство до 2020 година В Народното събрание пък дефинитивно ще се гласоподават промени, които позволяват средствата на фонда да може да се влагат и в заеми на Българска народна банка и скъпи бумаги, издадени от централната банка при изключителни условия по избавяне на банки. Средствата от години не се ръководят интензивно и не носят рентабилност, само че въпреки това кабинетът най-малко не предлага да ги изхарчи незабавно за пенсии.

Премиерът Бойко Борисов е поел ангажимент страната да даде 1 млн. лева за ремонт на стадиона на варненския футболен клуб " Спартак ". Това е следващата акция на Борисов по избавяне на тимове - в предишното той медиатори за придобиването на старозагорския " Берое " от държавна компания, на пловдивския " Локомоптив " от Марешки, а държавни средства отидоха за стадиона на " Лудогорец " - Разград.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР