Проф. Нели Косева е главен научен секретар на БАН, доктор

...
Проф. Нели Косева е главен научен секретар на БАН, доктор
Коментари Харесай

Проф. Нели Косева: Връзката между науката и образованието трябва да продължава



Проф. Нели Косева е основен теоретичен секретар на Българска академия на науките, лекар по химия със компетентност полимери и полимерни материали. Съвсем до неотдавна тя беше длъжностен зам.-министър на образованието и науката. Била е теоретичен секретар, а след това и шеф на Института по полимери на Българска академия на науките. Съавтор е на 78 научни труда, от които 56 в реферирани и индексирани издания, също по този начин на две авторски свидетелства, един патент и две патентни поръчки. Има над 50 участия в научни конгреси.

Проф. Косева е била народен представител на България в подкомитет ”Европейски проучвателен съвет, действия по програмата „ Мария Склодовска-Кюри ”, бъдещи и навлизащи технологии ” на програмата за научни проучвания и нововъведения на Европейски Съюз „ Хоризонт 2020 ”. Ръководила е и е взела участие в голям брой научноизследователски и инфраструктурни планове, част от които финансирани с европейски средства. Носител е на премията „ Питагор “ на МОН като сполучлив началник на интернационалните планове.

Проф. Косева е приключила СУ “Св. Климент Охридски ” като магистър по органична и аналитична химия. Специализирала е във Англия, Япония и Полша.

 Проф. Нели Косева

Проф. Нели Косева е основен воин в “Нашият ден “

“За мен работата е работа, без значение дали е в Министерството, или в Академията. Задачите си вървят една след друга.

Човек, който се е посветил на науката, без значение къде се намира това е в сърцето му и част от всекидневието му.

Науката от страна на ръководството ѝ

Това, за което се убедих, че би трябвало да продължава да е по този начин, по времето, в което бях зам.-министър, е връзката сред науката и образованието . Връзката сред учените и преподавателите.

Работата ми в Академията също е част от процеса на ръководство на науката. Работата ми в Министерството не се различаваше чак толкоз доста.

Там работих с един страховит екип. Имахме доста положителни взаимоотношения. С безпределно задоволство мога да кажа, че съм си изпълнявала отговорностите като зам.-министър.

Защо не продължава и със идващия длъжностен кабинет

Аз съм основен теоретичен секретар и съгласно член 26 от Устава на Академията не мога да не присъствам повече от четири месеца. Завърнах се на позицията, която съм поела като отговорност за един 4-годишен мандат.

Работата в Министерството

В самото начало на служебното държавно управление бяха сложени няколко целта от служебния министър проф. Николай Денков. Аз работих в бранша на науката.

Продължихме работата по националните научни стратегии. Разработиха се нови национални научни стратегии, които ще започват. Това е един голям запас, който подкрепя научната общественост, и задава цели на откривателите, работещи както в Академията, по този начин и във висшите образователни заведения.

Чуйте проф. Нели Косева в звуковия файл.

Снимки: МОН, PIxabay
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР