Проф. Илко Гетов: Над 90 медици вече са обучени за

...
Проф. Илко Гетов: Над 90 медици вече са обучени за
Коментари Харесай

Оборудват въздушните линейки с очила за нощно виждане и кувьози

Проф. Илко Гетов: Над 90 медици към този момент са подготвени за работа с медицинските хеликоптери
През първата година ще се лети единствено в светлата част на денонощието

Първите шестима водачи, които ще извършват интервенции за незабавна здравна помощ по въздух, ще получат свидетелствата си за летателна дееспособност. 

Това ще стане във въздушната база на " Гранична полиция " на Летище София. Временно там ще бъде основан и първият хеликоптер за незабавна здравна помощ по въздух. Обучението на шестимата водачи се организира в Италия и продължи към месец. Цялостно образование ще преминат и всички 36 водачи и 14 инженери, които ще са част от екипите. Очаква се първият медицински хеликоптер да извършва курсове у нас при започване на февруари идната година.

" Хеликоптерът е създаден. Намира се в Италия. Вече е признат от комисия в България. Предстои да бъде оцветен, след което ще дойде на самоход от Италия с италиански екипаж. Следва приемането му в страната и регистрацията му ", съобщи зам.-министърът на опазването на здравето проф. Илко Гетов по Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че от позиция на летателната част би трябвало да има облитане с екипажа, след което другата повърхност са медицинските екипажи - те ще бъдат доктор и здравна сестра или лекарски помощник.

" Имаме образувани 6 екипа и общо подготвени над 90 медицински експерти. При подаване на сигнал на телефон 112 ще се преценя дали е нужна въздушна помощ. Всеки новолицензиран оператор може да лети през първата година единствено в светлата част на денонощието. Ще има 6 отмерено разпределени бази в северната и южната част на страната ", сподели още проф. Гетов.

По думите му обсегът на машината зависи и от времето, от това с какъв екипаж е и какъв брой индивида транспортира.

" Направили сме по този начин схемата с Министерството на превоза и известията, че всяка точка на страната да се припокрива от две прилежащи машини, които ще бъдат налични през 2026 година Площадките са неограничени. Ние осигуряваме 22 площадки в държавни лечебни заведения във всяка област в страната ", изясни проф. Гетов.

" Идеята ни е да създадем цялостна интегрирана система за незабавна здравна помощ както по земя, по този начин и по въздух. Във всички регионални лечебни заведения последователно ще има съвременни модерни незабавни отделения. Българските жители да бъдат спокойни, че в случай че нещо им се случи, страната ще се погрижи за тях ", добави зам.-министърът на опазването на здравето.

По думите му оборудването на хеликоптерите ще е допустимо най-съвременно.

" Имаме към този момент закупени очила за нощно виждане, поръчали сме кувьози ", заяви проф. Гетов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР