Проф. Илин Савов, експерт по кибер сигурностПоследните няколко дни ставаме

...
Проф. Илин Савов, експерт по кибер сигурностПоследните няколко дни ставаме
Коментари Харесай

Институционалният абсурд от действията на МВР и Министерство на електронното управление е шокиращ

Проф. Илин Савов, специалист по кибер сигурност

Последните няколко дни ставаме очевидци на нещо парадоксално. От Министерство на вътрешните работи и Министерство на електронното ръководство (МЕУ) ни убеждават, че процесите на ръководство са на най-високо софтуерно и професионално равнище, а решенията на проблемите просто ги няма. Съществуващият институционален парадокс е фрапантен, а точно:
-От Министерство на вътрешните работи ни убеждават, че работата е съвършена, само че съществуват основни пропуски и дефекти в образованието и подготовката на полицейски чиновници (интервюта на ръководители на Министерство на вътрешните работи по националните телевизии). Точно в тази връзка се награждават взаимно началници и подчинени в Министерство на вътрешните работи и Акдемията на Министерство на вътрешните работи (добър пример). Обаждат ми се чиновници, които се образоват в Академията на Министерство на вътрешните работи с думите “чувстваме се омерзени, че министърът накара Ректора на АМВР да го награждава (при съществуваща йерархична подчиненост) ”.

-Днес заместник-министър на Министерство на електронното ръководство напоително и извънредно некадърно убеждава цялото общество, че извършват “амбициозна стратегия от позиция на цифровата промяна на институциите и понижаване на административната тежест на жителите и на бизнеса ”. В тези думи има токова огромна доза неосъществими цели, заради неуместните решения, които се взимат в МЕУ в последните месеци.

-С интерес изслушах изявлението на заместник-министъра на електронното ръководство господин Валентин Мундров, в което на въпроса за това дали са действителни опасенията на специалисти и жители за злоупотреби от електронното уведомяване за санкции от КАТ посредством SMS и Viber известия, той изясни, че няма такива и това е елементарно проверимо. Проверката, по негови думи, е посредством кликане върху линка, изпратен в известието. Да споделя на господин министъра, че като кликнеш и си споделил данните никой няма да ти ги върне, в случай че са извлечени от кибер нарушители. Освен това, господин Мундров показва, че щом гербът на България попада някъде в известието, можем да сме спокойни, че известието е изпратено от Министерството на електронното ръководство. Този коментар е печален, тъй като е видно, че “специалиста ” в изявлението би трябвало да премине главен курс на тематика “Същност на киберпрестъпленията ”. Предлагам на специалиста да ограничи появите си по малките екрани, тъй като не е длъжно обществото да става очевидец на непросветеност в големи размери.
Управлението на процеси, свързани с кибер средата, отбрана на популацията и потреблението на принадлежности за попълването на бюджета на страната се реализира с потвърден опит, познания, управнически потенциал и да бъдеш образец за състава. Безличността и неправилните решения са в ущърб за цялата нация. Министерство на вътрешните работи и МЕУ е желателно в бърз порядък да основат качествено ръководство на процесите в името на страната.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР