Проф. д-р Йото Йотов е новият Декан на Факултета по

...
Проф. д-р Йото Йотов е новият Декан на Факултета по
Коментари Харесай

Факултетът по медицина в МУ - Варна с нов декан

Проф. доктор Йото Йотов е новият Декан на Факултета по медицина в МУ-Варна. Той бе определен с изрично болшинство на съвещание на Общото заседание на факултета по медицина, което се организира на 24 април, оповестиха от образователното заведение за Moreto.net.

За ръководител на Общото заседание бе определен проф. доктор Николай Сапунджиев, началник на УС по ушно-носно-гърлени заболявания, а за заместник-председател – доцент доктор Елеонора Димитрова - Господинова, началник на Катедрата по онкология. По време на съвещанието бяха гласувани също управлението и членовете на Мандатната комисия, както и състава на Факултетния съвет.

Проф. Йотов очерта главните си цели като декан – повишение на качеството на образование посредством възобновяване, цифровизация и синхронизиране на образователните проекти и стратегии по медицина с европейските практики, разширение на цифровите и отдалечените форми на образование, привличане на хабилитирани преподаватели от чужбина за англоезичната стратегия на университета, разширение на научното партньорство с други университети, организации и научни центрове в страната и чужбина, присъединяване в интернационална планова активност и кариерно израстване на преподавателите на Факултета по медицина.

Общото заседание одобри с бурни овации доклада на досегашния Декан на факултета по медицина проф. доктор Златислав Стоянов за интервала април 2019 – април 2022 година Акценти бяха непрекъснатото възобновяване и модернизиране на материално-техническата база, основаните условия за високотехнологични способи на образование, вложените 11 445 000 лева в съоръжение и инсталация. Проф. Стоянов означи и 8 % растеж на студентите, учащи се по компетентност „ Медицина “, както и обновените образователни стратегии по всички дисциплини, обновяването на стратегиите за преддипломен стаж и практики на студенти в страната и чужбина, въведените нови наложителни и свободно избираеми дисциплини.

В научно-изследователската активност проф. Стоянов регистрира растеж от 139 % в публикационната интензивност в Web of Science. Той посочи още, че 1/3 от изявленията на създатели от Факултета по медицина, индексирани в Scopus, са в списания, попадащи в първия квартил. Близо 855 000 лв. финансова поддръжка са получили и млади учени от университета. Проф. Стоянов благодари на своя екип и на сътрудниците си за дългогодишната взаимна работа.

Проф. Йото Йотов е приключил медицина във ВМИ - Варна през 1988 година като първенец на випуска. От 1993 година е помощник в Катедра по кардиология и ревматология, от 1998 година е основен помощник в същата катедра, а след това и в Катедрата по вътрешни заболявания. През 1993 година пази магистърска степен по епидемиология на незаразните болести и биостатистика в Еразъм Университет, Ротердам, Нидерландия. Придобити специалности: вътрешни заболявания (1994 г.); кардиология (1998 г.) и обществена медицина и здравен мениджмънт (2002 г.) През 2007 година пази дисертационен труд на тематика “Оценка на световния сърдечно-съдов риск за развиване на исхемична болест на сърцето при дами ”. Основните му научни разработки са в региона на исхемичната болест при дами, превантивна кардиология, артериална хипертония, сърдечна непълнота, затлъстяване и сърдечно-съдови болести, сънна апнея.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР