Проф. д-р Връбка Орбецова е доктор на медицинските науки, председател

...
Проф. д-р Връбка Орбецова е доктор на медицинските науки, председател
Коментари Харесай

Боси в тревата, с поглед към водата и с благослов към небесата

Проф. доктор Връбка Орбецова е лекар на медицинските науки, ръководител на Сдружението за различна медицина, патобиохимик, член на Научното сдружение на Балканския съюз по клинична лаборатория, на Балканския съюз по онкология, на Американската асоциация по клинична химия. Преподавател е по лабораторна диагностика и патобиохимия в Медицинския университет, преподавател по различна медицина. От години проф. Орбецова учи хората с биоенергия и благоприятни условия над предстоящото равнище. Била е народен представител във Великото национално заседание, помогнала е да се узакони различната медицина с над 500 научни изявления. По мотив днешния й рожден ден, Списание 8 разгласява изявлението с нея на Драгомира Иванова.

- Проф. Орбецова, благодаря ви, че ме приехте в дома си. Имате пееща купа на масата, защо ви оказва помощ?- Тибетска е. Пеещите купи са измежду най-успешните за въвеждане в положение на медитация и хармонизиране. Вибрациите им са доста потребни. Не всяка музика дава позитивна осцилация, също така вибрациите на външните звуци се възприемат самостоятелно и се индуцират в организма по друг метод. Всеки орган си има собствен тон. Един обича песента, различен – смеха. Сърцето обича смеха. Черният дроб обича стона. За да може да се разгърне хубаво, белият дроб има потребност от ария. Затова е хубаво, когато на човек му е тъжно и мъчително, да изпее една ария. В енциклопедиите ни по интегративна медицина сме описали какъв брой са значими даоистките лечебни звуци и изобщо музикотерапията.
- Коя музика работи благотворно?- Има специфични изследвания, които споделят, че „ Мечтание “ на Шуман и „ Лунната соната “ на Бетовен са най-подходящи за положение на вглъбяване, за задълбочаване и облагородяване на всичко, което прави човек. Българският неравноделен темп е измежду музикалните творби, които синхронизират цялата вътрешна конструкция на организма. Неслучайно пратиха в Космоса песента „ Излел е Дельо бунтовник “ на Валя Балканска. От толкоз доста творби от целия свят избраха тази като емблема на човешката популация.
- Имате икона на черната Света Богородица, тя с какво оказва помощ?- Помага да не влизат заболяванията в къщата, гони ги и усъвършенства положението, попречва последствията от заболяванията. Има такова копие в Роженския манастир. Моята е тъкмо оттова.
- Казва се, че най-голямата отбрана на индивида е неговите мисли и страсти да са фокусирани върху любовта. - Универсалната обич е най-фината осцилация, която най-вече ни приближава до галактическата сила, онази, която ни е основала като Божии същества. Как да я изпитаме? Ето един съвет – застанете против движеща се вода, това, което в остарялата българска митология са правели самодивите – боси в тревата, с взор към водата и с благослов към небесата. Всеки съгласно личното си схващане за добрина и за нематериалност, може да насочи към Бог това, което му идва от душата и сърцето, да го насочи с обич към всички хора, близки, познати и непознати...
- Тази година ще навършите 80 години, само че неуморно работите по вашите енциклопедии по интегративна медицина. Каква е задачата ви?- Когато преди години се видях с вуйна Ванга, тя ми сподели: „ Ще напишеш огромната си книга “. Мислех, че това е Конституцията, след това мислех, че е Енциклопедията. „ Не, и това не е. Приближаваш се! “, сподели ми тя в един сън и тогава написах на един мирис мемоарната си книга, която може би ще надвиши 400 страници и следва да излезе. За мен това са мемоари, непокътнати като кристални плочки в паметта ми, и не е имало потребност да върша никакви информации. Така както за 2–3 години написах 10-те тома на Енциклопедията по интегративна медицина. Не съм си пестила нито знанията, нито труда, нито силата за другите. Винаги съм обичала работата си, пациентите си, студентите си. Без никаква поза го споделям! Почувствах се задължена, че тези познания, които имам, и моят персонален опит, както и опитът на доста хора да намерят един общ израз. Стига противоборство – религията против науката, науката против религията, източната против западната, научната против емпиричната медицина. Моят апел е да се обединят напъните. Нека се уповаваме на научната медицина – популярност богу, че я има, че има тези велики постижения. Но в същото време не трябва да стопираме това, което прави индивидът, преди да пристигна лекарят и откакто си отиде лекарят, както споделя Петър Дънов.
- Какво влагате в понятието интегративна медицина?
- Лично аз го употребявам като синоним на холистичната медицина. Това е разглеждането, методът към физиологията и изключително към патологията от позицията на класическата, научната, формалната медицина, само че не противопоставяйки я на емпиричната медицина. Онази, която човешкият опит е разкрил и наложил през дългите епохи. Тази емпирична медицина е извънредно разнообразна в другите региони на света. Затова във всеки том на енциклопедията съм се старала да има посланичество на тази емпирична или етномедицина: китайската, индийската (аюрведа), индианската, японската, аборигенската и маорската традиция в диагностиката и лекуването. Апелът ми е сътрудниците да погледнат и малко встрани, да видят опциите, които етномедицината дава на тях и на техните пациенти. Това няма да ги направи по-малко лекари, а в противен случай, ще бъде добавена стойност към научните знания и благоприятни условия. Знанието е пристигнало в началото от емпиричния национален опит, не би трябвало да забравяме това!
- Изучавате явления и екстрасенси повече от 25 години, какво ви насочи към това занятие настрана от научната ви активност?- Точно науката ме насочи към тях. Аз не съм догматик, аз съм патобиохимик и доктор, който не се затваря в границите на това, което сега ни предлага познанието. Винаги съм се стремяла да навляза в същността на неща, които не са напълно по канона и малко се отклоняват от общата доктрина. И двете ми дисертации се базират на това, което е поднесъл опитът. Много от нещата, които като хрумвания и хрумвания съм заложила в своята научна работа, ме водеха до това, че всичко върви по някакви закономерности. Но това не са единствено нашите закони. Безспорно те имат своето значение за науката, за напредъка, за напредъка, само че има и други, които са всемирни закони – законите на Космоса, да ги назовем на Вселената. Виждам, че там тъкмо, на границата сред това, което е тривиалното, ежедневното, и това, което се отличава от него, там се крие огромната истина за живота. В желанието си не да се организират самоцелни проучвания, а такива, които животът ни предлага, съм се насочила и към хората с по-различна сетивност. Наричаме ги екстрасенси, сензитиви, явления и така нататък, само че всъщност това са хора, които са надарени. Както има надарени художници, поети, композитори, по този начин има и хора, които усещат човешката природа и света по-различно. Щастлива съм, че животът ме срещна с хора като вуйна Ванга, Вера Кочовска, Момера Пенчева, Милко Казанджиев. Много от тях към този момент не са сред нас, само че те като звездички светеха. Когато бях във Великото национално заседание, излязох и споделих, че българската земя е богата на естествени дадености, морета, планини, билки, само че ние имаме и богати, феноменални хора, и е добре да ги сложим под протекция на закона. Един закон и закриля, и глоби. Повечето от тях имат доста мощно изразена емпатия, те живеят с болките и страданията, поемат ги. При Цветанка Миланова да вземем за пример се показва на цялостната физиономия това, което сега работи с даден пациент. Ванга и Вера Кочовска погълнаха толкоз доста човешки проблеми и болежка, че защитните им механизми прегоряха. Това са всеотдайни хора, някои от тях нямат направена отбрана. Това, което вършат, е героизъм! Затова би трябвало да има закон – да се знае, да минат всички на инспекция, който има в действителност качества и го потвърди, дано да работи, то е в интерес на хората. 
Много от тези явления са безпределно скъпи, само че множеството от тях са притиснати от финансови усложнения и в битката за всекидневно битие изопачиха личната си природа и се комерсиализираха. Ванга смяташе, че би трябвало да се доверяваме, само че единствено на тестваните лечители – билкари, чакръкчии.
- Има ли магиите?-Магии има. Магическото е заложено в основата на живота ни. В Африка да вземем за пример специалисти-екзорсисти вършат най-страшната вуду-магия. Мисля, че и в България я има. Магията е така наречен психотронно влияние върху душeвността на индивида. Тя съставлява мощно вклиняване на някаква мисъл, нещо като компютърен вирус в биологичната ни машина. Жалкото обаче е, че и в тази активност 90% е шмекерия. Уважавам лечителите и ясновидците, само че към този момент доста недобросъвестни спекулират с хора, които са в стрес или в психическо неблагополучие.
- Зад границата на нашето схващане май има доста забавни неща?- Едно от веруюто ми е, че нещо, което сега не знаем, не значи, че на следващия ден няма да го узнаем. Повечето от откритията – интернет, телевизия и други технологии, преди време са звучали като мит, само че не щеш ли се реализират. Как ли? Те пораждат на първо време в съзнанието на индивида, след това като желание и следва тяхната реализация. 
- Срещали ли сте хора, които са същински явления?- Сещам за китаеца Джан Бау Шен. Той съумява за малко време да прекара дървено трупче 82 см през стената на дрешника. Преодолява преградата със силата на въздействието на неговата сила. Друго, което прави, е да прекара таблетка през стъклената стена на контейнерчето, което съдържа тези таблетки. И прави това за 3–4 стотни от секундата, незабавно. Ние не знаем по какъв начин става, само че най-вероятно е енергийно. Сега най-модерните достижения на квантовата физика са документирали телепортация на молекули на съединяване, има го хапчето вътре, а по-късно го няма, след това отново го има, без да се отваря кутийката, която е железна бариера. Това са потвърдени неща. Ако човек претендира, че е академик, не може да каже, че това не е правилно, тъй като той самият не го знае. Човешкото познание е безбрежно. Ако се отхвърлят явни неща, науката просто ще замре. Минаването през стени, шапки невидимки и чуване от голямо разстояние, каквито има в нашите приказки, не са измислица. Човек не може да измисли нещо, което неговото схващане не може да възпроизведе, или неговите сетива не могат да уловят отнякъде.
- В началото на лекарската си процедура сте избавили човек с помощта на интуицията си. Бихте ли разказали за този случай?- Бях в болничното заведение в Бяла Слатина, започнах като педиатър, само че дежурихме във всички отделения. Извикаха ме във вътрешното, някакъв човек доста буйствал и желаеха да го изпишат, само че това не можеше да стане без разрешението на дежурния доктор. Отидох при него, беше млад. В главата ми мина светкавична мисъл: този човек има инфаркт на миокарда, а единствено го бях зърнала. Казвам: никакво изхвърляне, вържете го за леглото, и дадох директиви за лекуване. На другия ден на лекарския колегиум получих първата си хвалба като доктор и признателност, че съм избавила живота на индивида. Винаги когато съм се доверявала на интуицията си, съм имала най-големи триумфи. И когато прочетох Мулдашев, който споделя: „ Аз съм човек на логиката, само че не съм срещу интуицията “, си споделих:  Господи, добре, че го прочетох това, другояче все се усещах отговорна, че с изключение на логиката, която боготворя, понякога надвива в мен интуицията.
- Шокирахте сътрудниците си с изказванията си, че човек на 100 години може да наподобява като на 50?
- При проучванията ми за възрастови промени при опитни животни се откри, че механизмите за регенериране са съхранени и подготвени да обезпечават благоденствие и подмладяване на организма. Това беше в прорез с тогавашните схващания за стареенето и атеросклерозата. Даже разделих и съпоставих опитните животни на податливи и резистентни на атеросклероза и стареене. И тъкмо при резистентните тези механизми за регенериране се оказаха по-добре развити. Тези противоположни механизми се назовават „ витаукт “ и те са естествени способи на организма да противодейства на остаряването.
- Как да активираме тези механизми, с цел да сме по-дълго млади?
- Системата „ витаукт “ се задейства от позитивни страсти, което е потвърдено с редица опити. Неслучайно индивидът е създавал изкуство още от зората на своето битие. Картини, вълнуващи мелодии, красива природа, занимания, удоволствия, наслада от живота противодействат на заболяванията и забавят стареенето. Когато получаваме приятни преживявания посредством нашето прочувствено тяло, то ги предава към вътрешните органи, системи, кафези чрез енергийните центрове. Тази информация се съхранява в паметта на тялото и клетките и не е мъчно да я извикаме още веднъж, с цел да си напомним тези мигове на приятност и наслаждение.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР