Проф. д-р Лилия Илиева, откривател на "История на България" на

...
Проф. д-р Лилия Илиева, откривател на "История на България" на
Коментари Харесай

Откривателката на „Историята” на Петър Богдан стана почетен професор


Проф. доктор Лилия Илиева, изобретател на "История на България" на Петър Богдан Бакшич бе удостоена през днешния ден в Благоевград с академичното звание "Почетен професор", съобщи кореспондентът на БГНЕС в града.

Тържествената гала се състоя през днешния ден в Аулата на ЮЗУ "Неофит Рилски" в Благоевград. Званието връчи ректорът на университета Борислав Юруков. В знак на признателност проф. Илиева му подари новото издание на старобългарския превод на Евангелието, изработен от патрона на ЮЗУ – Неофит Рилски.

"Историята" на Петър Богдан, предшестваща с един век тази на Паисий Хилендарски бе отрита предходната година от проф. Илиева в частна сбирка в Италия.

Удостояването с почетното звание е въз основа на член 55, алинея 1 за Устройството на ЮЗУ и с решение на университетския съвет от 12.12.2017 година

Проф. доктор Лилия Илиева е родена в София. Завършила е Софийския университет със компетентност „ Българска лингвистика “, където следва по още две специалности „ Философия “ и „ Китайска лингвистика “. Продължава образованието си като аспирантка, асистентка по дисциплината „ Съвременен български език “ в ЮЗУ от 1976 година

Става доцент през 1997 година, а професорската си купа получава 2011 година

Дългогодишен началник на катедрата по български език към Филологическия факултет, една от основателите на ЮЗУ и първи учител.

Специализирала е в Москва, Китай, Дания, Елинор, Санкт Петербург и Белград.

Владее британски, съветски, сръбски, хърватски, френски, китайски.

Тя е една от най-представителните фигури в региона на науката и по-конкретно в общото езикознание. Автор на голям брой писания, книги, монографии.

„ Няма да бъде пресилено, в случай че кажем, че с помощта на знанието и владеенето на непознати езици и на извънредно необятната ѝ осведоменост, през днешния ден Илиева е един от водещите откриватели по обща и сравнителна филология в България, която съчетава с триумф американското и европейското езикознание. Нещо повече – тя е измежду дребното филолози, които са отлични специалности по китайски език в България “, сподели в приветствието си слово декана на Филологическия факултет – проф. доктор Магдалена Панайотова.

„ Целият ми живот е минал в университета, най-вече в този университет. Започнах през 1976 година безусловно на кота „ нула ”. И съм доста щастлива, че тъкмо тук израснах измежду моите сътрудници и студентите, които са нашата вяра ”, сподели носителката на почетното звание.

Тя показа, че откритието, което направи през 2017 на „ Историята на България ” от Петър Богдан Бакшич ”, не е единственото й изобретение, само че пък в подмяна на това е най- скъпото.

„ И други открития съм направила, само че въпреки всичко се веселя, че това изобретение се радва на подобен публичен интерес. Пожелавам на младите студенти да не губят тази ученолюбивост, с която идват в университета “, приключи проф. Илиева. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР