Проф. Андрей Пантев е един от най-известните наши историци, интелектуалци

...
Проф. Андрей Пантев е един от най-известните наши историци, интелектуалци
Коментари Харесай

Проф. Андрей Пантев пред novini.bg: Ако обичате България, работете, правете тихо нещо повече за нея

Проф. Андрей Пантев е един от най-известните наши историци, интелектуалци и общественици. Той е български историк, член-академик на Световната академия „ Платон “, някогашен учител и депутат, за който единомислещо критиците настояват, че е измежду най-блестящите оратори, говорили от най-високата естрада в страната ни - тази на Народното събрание. Говорим с него за смисъла и смисъла на нашия народен празник в навечерието на 3-ти март. За родната България, за условността на свободата, за почитта и признателността към хилядите български и съветски войни, починали за нашето Освобождение.

Мечтата да има българска страна беше осъществена на 3-ти март преди 142 години. Ние, българите, би трябвало да се борим за паметта и това е самобитна реабилитация към мъченичествата, геройствата и подвизите на умрелите, на всички тези, които са положили живота си, сърцата си в тази концепция.

Смисълът на 3-ти март, 142 години по-късно, е да си спомним, че с изключение на банкери, предприемачи, търговци и други е имало и хора, които са пожертвали живота си. Това не значи, че другите дейци имат по-малък принос, само че въпреки всичко не трябва да забравяме, че свободата на една страна, смисъла на нейната равноправност, се заплаща през 19 век със сражения, жертви и кръв.

Онези, които настояват, че Русия ни е освободила, заради имперските си упоритости и ползи, са парвенюта.

Те не схващат, че признателност и благодарност не значат раболепство и смирение. Русия изгони турската власт от България и това е безспорен факт. Аз съм сигурен, че тъкмо тези парвенюта при една съществена геополитическа смяна, първи ще стартират да се подмазват и лезят на руснаците. Какво да се прави, това е част от негативите на нашия народен темперамент.

Много се спекулира с понятието независимост през днешния ден. Но не трябва да се не помни, че никой не е безусловно свободен.

Има свободни хора в пандизите, и несвободни даже в Холивуд. Свободата е условно разбиране. И въпреки всичко през днешния ден ние можем да кажем, че живеем в своята страна, че не хоресваме своя президент или своя министър председател, че не утвърждаваме своите съседи или съперници. Всичко това обаче не значи, че е рисково да приказваме по тези тематики - можем да го вършим. Ние си имаме страна, която може да не е най-проспериращата, най-богатата и побеждаващата, само че можем да кажем: "аз съм българин ", както и "имаме си наша страна - България ".

Напоследък има като че ли усилване на националистическите настроения и придвижвания на всички места по света, у нас също. Бих споделил на тези родни националисти, че

патриотизма и родолюбието не са пози, не са специалност и телевизионни изяви.

Бих им споделил: в случай че толкоз обичате България, работете, правете безшумно освен това за нея с изключение на нападателни и показни речи, манифестации, заявления и заемане на постове.

Отмениха формалния обред от честванията на Шипка на 3 март

Чух, че на места се анулират тържествата за 3-ти март, заради суматохата, която настъпи около ковид. Дори намаляла потреблението на бирата с сходно име и така нататък Това е фикс идея. Човечеството, несъмнено, е разтревожено от тази болест. Но дано се знае, че най-голямата заплаха за хората, е в съпоставката сред крайната беднотия и свръх благосъстоянието, сред които има пропастно неравноправие, за жалост.

Нямам самочувствие да насочвам послания, само че дано не забравяме, че на 3-ти март нашата България се е възродила, е възкръснала. На този ден дано да помислим за всички тези, които са проляли кръвта си, проляли са мастило, пожертвали са своя живот за България. Онези, които настояват, че Русия била окупатор, ще попитам: това значи ли, че опълченците също са били окупатори?

Нека да кажем благодаря на всички, които имат заслуги за България, както от тук, по този начин и на знайни и незнайни съветски войни, на потомците на Пушкин и Лермонтов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР