Проевропейският френски президент и лидерът на евроскептичното, крайнодясно движение в

...
Проевропейският френски президент и лидерът на евроскептичното, крайнодясно движение в
Коментари Харесай

Макрон срещу Салвини: Двама лидери в надпревара за бъдещето на ЕС

Проевропейският френски президент и водачът на евроскептичното, крайнодясно придвижване в Италия в този момент са в конкуренция за ролята на основен политически фактор на континента, откакто изборите за Европейски парламент подкопаха позициите на обичайния политически център, съобщи Българска телеграфна агенция.

Четиридневните избори във всички 28 страни членки на Европейския съюз, които завършиха в неделя, сложиха завършек на господството на главните десноцентристки и левоцентристки партии в Екологичен потенциал и направиха от антиевропейските сили вдясно и Зелените вляво сили, с които те би трябвало да се преценяват.

Избирателната интензивност бе най-високата от 20 години, като гласоподавателите отхвърлиха обичайните политически сили във Франция, Германия, Англия и Италия.

Резултатите могат да създадат задачата за ръководство на Европа още по-сложна, като слагат Екологичен потенциал в невъзможност по основни въпроси, чието решение следва, в това число имиграцията, значимото комерсиално съглашение със Съединени американски щати, световното стопляне, регулациите на високотехнологичните производства и, схваща си, Брекзит.

Изходът от евроизборите към този момент провокира битка за власт.

Във Франция партията на президента Еманюел Макрон загуби с дребна разлика от крайната десница, водена от Марин Льо Пен. Макрон, чиято си обезпечи 21 места по отношение на 22 за Националния общ брой на Льо Пен, прекара вчерашния ден в трескаво търсене на съдружници в навечерието на днешната среща на върха на Европейски Съюз в Брюксел, като се надява да сформира устойчива проевропейска коалиция.

В Италия дясната партия " Лига " на Матео Салвини получи една трета от гласовете и следва да стане една от най-големите партии в Екологичен потенциал с 28 места в 751-местния законодателен орган. Амбициите на Салвини обаче се простират още по-надалеч.

До обед той към този момент бе разговарял с Льо Пен, унгарския твърдолинеен антиимигрантски министър председател Виктор Орбан и водача на Партията на Брекзит Найджъл Фараж и се зарече собственоръчно да сътвори нещо, което чисто терминологично звучи като несъгласие - интернационална група на националистите.

" Искаме да сме група с минимум 100 членове и имаме упоритости да сме съвсем 150, в случай че всеки успее да преодолее своята недоверчивост, благосклонности и антипатии. Да създадем опция, където всеки да има думата. Това няма да стане, в случай че всички си щръкнал носовете ", сподели Салвини.

Десноцентристката Европейска национална партия (ЕНП) и левоцентристкият Прогресивен алианс на социалистите и демократите (ПАСД) господстваха в Екологичен потенциал с общото си болшинство от първите директни избори през 1979 година Според частичните резултати ЕНП е на път да си обезпечи 180 места, спрямо 217 преди пет години. Предвижда се социалистите да получат 145 - по-малко то 187-те места на предходните евроизбори.

Понесени от това, което назовават европейска " зелена вълна ", партиите на Зелените, които желаят дейности против измененията в климата, реализираха обилни триумфи, изключително в Германия. Друга политическа групировка от мейстрийма - подкрепящият свободния пазар Алианс на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ), поддържан от Макрон - усили наличието си в Екологичен потенциал до 109 места при 68 през 2014 година

За да може Екологичен потенциал да избере ръководител на Европейската комисия и най-много да прокарва законодателство, би трябвало да се изковат нови неуместни съюзи, а съвсем всички от тях ще изискват някаква композиция сред АЛДЕ и Зелените.

Добре осъзнаващ крайнодесния капацитет, който може да бъде задействан против него, Макрон организира поредност от бързи срещи в навечерието на срещата на върха на Европейски Съюз довечера, когато президентите и министър председателите на страните членки ще създадат равносметка на изборните резултати.

Той стартира от Испания и имаше планувани диалози с водачите още на Белгия, Чехия, Германия, Унгария, Полша и Словакия.

" Бъдещото болшинство в Екологичен потенциал минава през нас, без подозрение. Без нас не може да се сформира такова ", сподели пред радио " Франс Ентер " Паскал Канфен, един от водещите претенденти от партията на Макрон.

В Германия, където десноцентристкият Християндемократически съюз на канцлера Ангела Меркел също загуби поддръжка, водачите на ръководещите партии в страната се срещнаха, с цел да създадат оценка на последствията от тяхното най-лошо показване на общонационални избори след Втората международна война.

" Изправяме се пред стопяващ се център ", сподели либералистичен претендентът на ЕНП за ръководител на Европейската комисия Манфред Вебер и добави: " Отсега нататък тези, които желаят да има мощен Европейски Съюз, би трябвало да обединят силите си. "

Високопоставени представители на ЕНП държат висшите постове в трите основни институции на Европейски Съюз. Това са ръководителят на Екологичен потенциал, ръководителят на авторитетната Европейска комисия и ръководителят на Европейския съвет, който ръководи срещите на върха.

Малко над 50 % от повече от 400-те милиона гласоподаватели в Европейски Съюз са упражнили правото си на глас.

Въпреки че действителната власт в Европа остава в ръцете на 28-те страни членки, въздействието на Екологичен потенциал нараства. Той оказа помощ да се усъвършенства сигурността на полетите в Европа, вкара ограничавания върху потреблението на пластмасови опаковки, анулира таксите за роуминг в блока, ускори отбраната на персоналните данни и ограничи излъчванията на въглероден двуокис от колите.

Стив Банън, който оказа помощ на Доналд Тръмп да влезе с популистка акция в Белия дом, беше през вчерашния ден в Париж, с цел да отпразнува изборните победи на партиите на своите съидейници в Европа и да се приготви за идната борба.

" Виждате наклонността и тя несъмнено е: националисти против глобалисти ", сподели той. Банън предсказа, че крайната десница ще надделее, като блокира работата на Екологичен потенциал. " Всеки ден ще бъде като Сталинград ", увери той.

 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР