Проектната компания ICGB, която отговаря за реализацията на междусистемната газова

...
Проектната компания ICGB, която отговаря за реализацията на междусистемната газова
Коментари Харесай

ЕИБ отпусна третия финансов транш за интерконектора с Гърция

Проектната компания ICGB, която дава отговор за реализацията на междусистемната газова връзка Гърция-България, получи третия транш от финансирането по линия на Европейската капиталова банка (EИБ).

Сумата в размер на 30 млн. евро е отпусната при започване на декември след приключена инспекция от страна на Европейска инвестиционна банка на осъществените действия по реализацията на плана за газова връзка с Гърция.

Договорът с Европейска инвестиционна банка е подписан в края на 2019 година, като обезпечава финално финансирането на газопровода IGB. Банката отпуска финансиране в размер на 110 млн. евро като заем, който е гарантиран с държавна гаранция от българска страна. Сумата се отпуска на плановата компания на четири обособени транша, като преди всеки от тях ICGB минава обстойна инспекция както на документите, по този начин и на терен.

Предвижда се последният транш в размер на 19,9 млн. евро да бъде усвоен през второто тримесечие на 2022г., като сумата ще покрие разноските по доставки на съоръжение.

За осъществяването на плана са отпуснати и общо 39 млн. евро безплатно финансиране по Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ (ОПИК) 2014 г.– 2020 година Първият транш по ОПИК в размер на 28.5 млн. евро беше утвърден напролет на 2021 година, а второто утвърдено заплащане е в размер на 8,7 млн. евро.

Към момента плановата компания получава позитивни мнения и по регулярните одити, които се извършват от самостоятелната задгранична компания RSK Ltd. по линия на заемното финансиране от Европейска инвестиционна банка. Проверките се организират на всеки три месеца както в строителната фаза, по този начин и след въвеждането в употреба на газопровода, като основата им цел е да се удостовери, че планът IGB се извършва при съблюдаване на всички условия за запазване на околната среда в районите по трасето на газопровода.

Проектът IGB (Междусистемна газова връзка Гърция-България) се осъществя от смесеното капиталово сдружение „ АЙ СИ ДЖИ БИ ” АД, записано в България през 2011 година с акционери БЕХ ЕАД (50%) и IGI Poseidon (50%). Съакционерът IGI Poseidon e сдружение, записано в Гърция, с акционери гръцката обществена газова корпорация DEPA S.A. (50%) и италианската енергийна група Edison SpA (50%). В сходство с устава си, „ АЙ СИ ДЖИ БИ ” АД следва да бъде притежател на газопровода IGB, като прави финансиране на реализацията му, разпределение на преносния му потенциал и приемане приходите от преноса на природен газ. Газопроводът IGB се проектира да се свърже с гръцката национална газопреносна система в региона на гр. Комотини (Гърция) и с българската национална газопреносна система в региона на гр. Стара Загора. Планира се общата дължина на газопровода да е 182 км, диаметърът на тръбата - 32’’ - и планов потенциал до 3 млрд.м3/година в посока Гърция-България. В взаимозависимост от пазарния интерес към прилагане на по-голям потенциал и опциите на прилежащите газопреносни системи, потенциалът е планиран да се усили до 5 млрд.м3/година, като следва развиването на пазара и по този метод позволявайки назад подаване (от България към Гърция) с в допълнение създаване на компресорна станция. Налице е подписан Меморандум за съгласие сред „ АЙ СИ ДЖИ БИ ” АД и TAP AG по отношение на взаимни дейности по отношение на бъдещо свързване на газопровода IGB и с Трансадриатическия газопровод.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР