Проектите, които могат да се реализират и са изключително смислени

...
Проектите, които могат да се реализират и са изключително смислени
Коментари Харесай

Плевнелиев: България беше наказвана от „Газпром“ с най-високите цени за десетилетия!

Проектите, които могат да се осъществят и са извънредно смислени са цифровата съгласуваност, газовата съгласуваност, в това число разширението на хранилището в „ Чирен “, един от трите стратегически плана по самодейността. Това е стратегически значимо за България.

Това сподели пред БГНЕС президентът на България в интервала 2012-2017 година Росен Плевнелиев преди започването на шестата среща на върха от самодейността „ Три морета “, чийто хазаин е София.

„ България беше наказвана от съветския газов монополист „ Газпром “ с най-високите цени в продължение на десетилетия. Ако сметнем каква е била разликата в цената сред България и Унгария, може умерено да кажем, че от 300 до 400 млн. лева на година България е плащала поради невъзможността да има различни доставки. Газови интерконектори и газово вместилище – това са стратегическите планове за България “, сподели още Плевнелиев.

Според него някои от българските планове в границите на самодейността, няма никакъв късмет да бъдат изпълнени.

„ Един тунел под „ Петрохан “ да вземем за пример е супер безценен. България е дала 20 млн. евро във фонда на самодейността, по какъв начин да чакаме стотици милиони, надали не милиард? На това от горната страна, с реализирането на скоростния път от Видин до Враца, аз не смятам, че тунелът има някаква вероятност. По-скоро би трябвало да бъдем почтени с жителите “, уточни още Росен Плевнелиев.

„ Трябва да се гордеем с семейството на тази самодейност. Самият аз като държавен глава извънредно доста се гордея, че бях създател на тази самодейност. За мен тя стартира през далечната 2011 година, когато бях министър на районното развиване и се борих автомагистрала „ Хемус “ да получи финансиране по еврофондове и да бъде приета като част от разширената тентим-мрежа на България. Тогавашният еврокомисар по районното развиване ми сподели една карта в Брюксел, която ме шокира. Той сподели: „ Всички страни от някогашния комунистически блок се чудят по какъв начин да се свържете по оста изток-запад, само че нямате никакви връзки по оста север-юг. Тази карта ме шокира, даже я снимах, давайки си сметка, че това е тъкмо по този начин. Още от първите дни на моя мандат отидох до Полша, поставих страшни старания да можем да създадем по този начин, че тази съгласуваност север-юг да стартира да става приоритет “, добави президентът на България в интервала 2012-2017 година

Той бе безапелационен, че днешното домакинство надгражда свършеното от българската външна политика и дипломация по тези тематики досега.

„ Аз съм сериозен критик на президента Радев, само че с моето наличие през днешния ден тук, ние ще си стиснем ръцете и ще работим дружно пред очите на десетки президенти и делегации от други страни, желая да дам своя знак към българския народ. Когато става дума за положителното име на България, за интернационалните и стратегически планове, ние би трябвало да работим дружно. Да оставим вътрешнополитическите драми на назад във времето. Това ще се случи през днешния ден. Надявам се всичко да бъде прагматично и да има резултати, които българските жители да видят “, уточни още Росен Плевнелиев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР