Проектът за бюджет на община Сливен за 2022 г. бе

...
Проектът за бюджет на община Сливен за 2022 г. бе
Коментари Харесай

Кметът на Сливен: Бюджетът гарантира изпълнение на основните функции на Общината

Проектът за бюджет на община Сливен за 2022 година бе разискван в границите на онлайн полемика.

В нея участваха кметът Стефан Радев и негови заместници, ръководителят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и общински съветници, кметове на обитаеми места и общински специалисти, оповестиха от Общината.

„ Особеното на общинския бюджет за 2022 година е, че се приема на прекомерно късен стадий през годината поради закъснение в приемането на националния бюджет. Истинските провокации пред него включват обстановката в международен мащаб, в Европа, в България, огромната инфлация и компликацията да се изготвят срочни прогнози.

Голямата динамичност в цените на строителните материали, което ще повлияе на осъществяването на договорите в бранша, а също и енергийната рецесия , също ще окажат влияние през актуалната година.

Въпреки това считам, че по този начин препоръчаният бюджет подсигурява осъществяването на главните функционалности на Общината и преодоляване на сериозните провокации, които стоят пред нас “, уточни още по време на разискването кметът Радев.

Изпълнението на бюджета и тази година ще бъде фокусирано в обезпечаване на средства за осъществяването на контракти по оперативните стратегии, развиване и рационализиране на обществената и техническа инфраструктура, опазване на равнището на индикаторите по член 94 от Закона за обществените финанси в сходство с условията.

Планираните доходи общо за 2022 година са в размер на 153 852 207 лева В съпоставяне с плануваните доходи в началния бюджет за предходната година, те се усилват с 15,8 на 100.

Общинските доходи са в размер на 51 189 792 лева, при проект за 2021 година 43 761 855 лева

Разходната част на бюджета е създадена, като са регистрирани следните по-важни условия - основаване условия и предпоставки за осъществяване на главните цели и задания за 2022 година, финансово обезпечаване на предложенията направени от второстепенните разпоредители с бюджет и обезпечаване на нужните средства за осъществяване на поетите договорни отговорности към доставчиците на артикули и услуги.

Изготвянето на разходната част е съобразена и с методиката по член 17 от Наредбата за изискванията и реда за сформиране на бюджетната прогноза за локалните действия за идващите три години, за сформиране, приемане, осъществяване и отчитане на бюджета на Община Сливен, както и настъпилите структурни промени в натуралните индикатори, растеж на разноските за хонорари – нарастване в размера на минималната работна заплата – от 1 април 2022 година тя ще бъде 710 лева, при 650 лева за 2021 година

Кметът Стефан Радев означи, че тази година поради ниското нарастване на възнагражденията в администрацията от държавната дотация, Общината ще дофинансира разликата от временен излишък от личния си бюджет.

Общият размер на разноските за 2022 година е 153 852 207 лева , като и тук регистрираният растеж е 15, 8 на 100, по отношение на проекта за 2021 година Стефан Радев изрази мнение, че е добра вероятност общините да имат опция да организират лична политика и да се стремят да усилват приходната си база.

Според него това би трябвало да се случва не толкоз с доходи от данъчните такси, а посредством търсене на други други възможности. В тази връзка той напомни за желанието на Община Сливен да осъществя план за произвеждане на електрическа енергия за лични потребности.

„ Дано успеем да придвижим плана тази година, което ще е сериозен източник на доходи, също така няма да бъдем подвластни от съмненията и измененията на пазара на ел. силата “, добави още сливенският градоначалник.

Проектът за бюджет следва да бъде прегледан от непрекъснатите комисии на локалния парламент и импортиран за гласоподаване на съвещание на Общинския съвет.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР