Проектът за 6000 мВтч батерии е афектиран в преработения проект

...
Проектът за 6000 мВтч батерии е афектиран в преработения проект
Коментари Харесай

Батериите на Промяната все пак остават в Плана за възстановяване

Проектът за 6000 мВтч акумулатори е " обиден " в модифицирания план на Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ), разгласи финансовият министър Асен Василев през предходната седмица, когато уточни, че от преработката на документа по отношение на понижения бюджет от Европейска комисия са наранени 18 плана. Това сътвори усещането, че акумулатори изобщо няма да има и точно такива заглавия се появиха в редица медии. Подобно развиване е в синхрон с гласуваното през януари решение на Народното събрание, че огромният план за акумулатори, който Асен Василев стартира като вицепремиер в кабинета " Петков ", би трябвало да се трансформира в грантова помощ за бизнеса и семействата, която да покрива 50% от разноските им за акумулатори.

Само че откакто решението на Министерски съвет от 29 септември, с което бяха променени плановете в проекта, бе оповестено, се вижда, че огромният план за батериите не изчезва, а вместо 6000 мВтч са заложени 3000 мВтч и няма написана скица за грантова помощ. С 50% се редуцира и бюджета - от 1.5 милиарда лева на 750 млн. лева Това единствено по себе си е необичайно, откакто от страна на държавното управление нищо сходно не беше оповестено в общественото пространство и, наподобява или решението е взето в последния миг, или преднамерено не е оповестено по този метод.

Заради огромното забавяне в осъществяването обаче изобщо не е ясно дали плана за батериите, въпреки и на половина по-малък, ще може да бъде приключен даже до 2026 година

Според първичните проекти щяха да се конфигурират акумулатори с общ потенциал 6000 мВтч, които да могат да отдават в мрежата по 1000 мегавата на час в продължение на 6 часа. Това е равно на работата на един от блоковете на АЕЦ " Козлодуй ", като тук би имало доста по-малко загуби по мрежата (обикновено към 8-10%) защото батериите ще са пръснати из цялата страна.

В началото на 2022 година този план беше стимулиран от Асен Василев като нужна мощ, която да замести въглищата и въпреки всичко да обезпечи някаква претовареност в комплекса " Марица-изток " - част от батериите трябваше да се сглобяват точно там.

Батериите имат няколко преимущества - доста гъвкави са, може да се зареждат с локален запас (слънце, вятър, вода) и да поддържат по-добре честотата и сигурността на мрежата. Освен това, до момента в който едни акумулатори се разреждат, други могат да се зареждат и противоположното.

Но имат и дефекти. Все още са скъпи, мъчно се намират огромни количества за къс интервал и не основават никакви работни места по време на употреба. Срокът им на годоност е до 6 години, след което би трябвало да се купуват нови.

Точно по тази причина наложителна част от проекта на държавното управление е да се построи фабрика за производството на такива акумулатори, евентуално в района на Стара Загора. От една страна, там ще бъдат наети значително хора, а от друга - България сама ще може да си обезпечи нужните акумулатори, което ще даде мощно конкурентно преимущество. А в идващите години батериите биха могли да се изнасят, защото търсенето им неизбежно ще се усили.

 

И

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР