Проектът на Национална жилищна стратегия ще бъде публикуван до няколко

...
Проектът на Национална жилищна стратегия ще бъде публикуван до няколко
Коментари Харесай

Жилищна стратегия определя цялостната политика за сектора до 2030-а

Проектът на Национална жилищна тактика ще бъде оповестен до няколко дни за публично разискване. Стратегията дефинира цялостната политика във връзка с жилищния бранш и има дълготрайна визия с небосвод до 2030 година Това уточни зам.-министърът на районното развиване и благоустройството Малина Крумова по време на конференция на тематика " Финансиране на енергийната успеваемост в Централна и Югоизточна Европа ", оповестиха от пресцентъра на Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ).
 
Обновяване на жилищния фонд, основаване на техническа документи за всички жилища и поправяне на несъответствията в пазарните механизми на жилищния бранш са измежду главните цели на Стратегията, съгласно Крумова.
 
Форумът е проведен в границите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз и се състоя ден преди срещата на високо ниво на министрите от Централна и Югоизточна Европа за енергийна успеваемост в София.
 
Крумова е отбелязала, че жилищният бранш дава голям капацитет за реализиране на задачите на енергийната успеваемост - енергийна сигурност, понижаване на енергийната беднотия, възстановяване на здравословната среда за живеене на хората, понижаване на разноските за опазване на здравето и други Затова е належащо изработването на устойчива стратегия за дълготрайно възобновяване на всички жилищни здания в страната.
 
Тя е обяснила, че е належащо изработването на стопански по-ефективни и по-иновативни способи за финансиране на енергийната успеваемост , които да включват дейното присъединяване и партньорско отношение както на притежателите на постройките и жилищата, по този начин и на бизнеса.-->
 
" След осъществяване на ограниченията за енергийна успеваемост по Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилните жилищни здания разноските на семействата за отопление и електрическа енергия понижават с 40 до 60%. При обновяването на жилищните здания ще се търсят механизми за капитализация на тези позитивни резултати ", е коментирала още Крумова и е припомнила, че 44 000 здания у нас се нуждаят от възобновяване .
 
До момента към 2000 от тях са актуализирани по Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилните жилищни здания и напъните са ориентирани към основаването на механизми, посредством които да бъдат актуализирани повече здания.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР