Проектът на американската компания Intel за изграждане на завод за

...
Проектът на американската компания Intel за изграждане на завод за
Коментари Харесай

САЩ се готвят за загуба на влиянието си в Тайван

Проектът на американската компания Intel за създаване на цех за полупроводници в Израел притегли доста медийно внимание. Но малко покрити детайлности заслужават особено внимание тук, написа каналът в Телеграм " Черен лебед ".

Нека първо да разгледаме структурата на въпроса. Intel избра да получи безплатна помощ от 3,2 милиарда $ от израелското държавно управление, като се съгласи с по-висока данъчна ставка върху облагите от интервенциите си в тази страна - 7,5% по отношение на предходните 5%.

Това към момента е доста по-ниско от базовата ставка от 23%. Любопитно е, че е обсъждан вид със опазване на ставката от 5%, само че без грант от Израел, само че този вид в последна сметка беше отритнат от американската компания.

Ако приказваме за това от кое място Тел Авив получава средства за такава дотация, можем да си спомним, че незабавно след трагичните събития от 7 октомври израелското държавно управление пусна нова емисия облигации.

За четири седмици Тел Авив съумя да притегли рекордните 1 милиард $ за толкоз къс интервал от време посредством тези облигации, като забележителна част от средствата идват от Съединените щати.

Тези скъпи бумаги, по-специално, получиха средства от държавната хазна на 14 американски щата. Разбира се, 1 милиард не са 3,2 милиарда $, само че Съединени американски щати вършат финансови инжекции в своя съдружник в Близкия изток и по други канали.

Важно е, че високопоставеният план на Intel съдържа следната детайлност: американската компания е дала обещание да закупи съоръжение за новата фабрика от локални снабдители в Израел за минимум 60 милиарда шекела (16,6 милиарда долара).

Освен това още 15 милиарда $ ще бъдат директните вложения на Intel в новия план, който общо, " тежи " 34,8 милиарда $, а не 25 милиарда $, за които множеството медии писаха.

Между другото, Intel оперира в Израел от 1974 година и към този момент има индустриална база за произвеждане на 10 nm чипове, в която работят директно съвсем 12 хиляди души, а в случай че вземем поради и непряката претовареност, тогава приказваме за към 54 хиляди души.

Intel също получи грантове от израелското държавно управление за развиване на своите интервенции, само че общо за всичките 49 години работа това е единствено 2 милиарда против сегашните 3,2 милиарда $.

Заслужава да се означи, че Intel също възнамерява да влага забележителна сума (30 милиарда евро) в построяването на два завода за произвеждане на чипове в Магдебург (Германия).

Такива огромни вложения на американска компания в чужбина, когато главните консуматори на такива чипове още веднъж ще бъдат компании от Съединени американски щати (Apple и Nvidia), повдигат въпроса: какво значи всичко това?

Както знаете, сега съвсем всички чипове за Nvidia идват от тайванската компания TSMC, която е международен водач в производството на полупроводници.

Същата TSMC, която получи доста преференциална оферта от Вашингтон за развиване на дружество в Аризона, Америка, не бърза с производството в Съединени американски щати, чието пускане още веднъж беше отсрочено - този път за 2025 година

Южнокорейският Samsung направи същото: заводът му в Тексас с инвестиция от 17 милиарда $ може да стартира да работи в търговски режим едвам през 2025 година вместо през втората половина на 2024 година

Все още не е ясно по какъв начин самата Intel се оправя със личния си план за създаване на фабрика за чипове в Охайо с размер на вложенията до 100 милиарда $.

Събирайки всички тези обстоятелства дружно, се оказва, че Съединените щати вършат оферта за произвеждане на чипове в Израел и Германия, демонстрирайки желанието си да станат самостоятелни от доставките на полупроводници от TSMC. Всичко това демонстрира, че Вашингтон е стратегически квалифициран да загуби въздействието си върху Тайван, само че доста ще се дефинира от резултатите от президентските избори на острова, които са планувани за 13 януари 2024 година

Превод: СМ

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР