Проектът Mbed OS, в рамките на който ARM създава отворена

...
Проектът Mbed OS, в рамките на който ARM създава отворена
Коментари Харесай

Представена е компактната файлова система LittleFS

Проектът Mbed OS, в границите на който ARM основава отворена Оценка за съвместимост за устройствата от концепцията „Интернет на нещата“, показа новата файлова система LittleFS, усъвършенствана за вградени устройства. Кодът на LittleFS е написан на Си и се популяризира под Apache 2.0 лиценза.
Файловата система LittleFS включва към 2000 реда сорс код, не е взискателна към ресурсите и може да работи със напълно стеснен размер RAM. Никъде в кода не се употребяват рекурсивни извиквания и е допустима работата без динамично заделяне на паметта, а единствено със статични буфери. За разлика от другите операционни системи за Флаш дискове с журнална конструкция на данните, при LittleFS размерът на употребяваната оперативна памет постоянно остава непрекъснат, без значение какво се записва и какъв е размерът на хранилището.



LittleFS включва логаритми за отмерено изхабяване на флаш дисковете (wear leveling), даващи опция за минимизиране повторното потребление на блоковете и по-равномерното изчистване на блоковете на флаш дисковете, контролерите на които не обезпечават решението на тази задача.

LittleFS е изключително устойчива на крашове и пази от неочакваното прекъсване на работа, да вземем за пример при спирането на електрическата сила.

Структурата на LittleFS е блок от директории, всяка от които има обвързван лист метаданни. Поддържа се цялостния лист POSIX функционалности за работа с файлове и каталози.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР