Проектът АЕЦ Белене не може да бъде изпълнен по време

...
Проектът АЕЦ Белене не може да бъде изпълнен по време
Коментари Харесай

Валентин Николов: Няма опасност V блок на АЕЦ Козлодуй да спре през април

" Проектът АЕЦ " Белене " не може да бъде изпълнен по време на тази рецесия. По-скоро може да се търси нов блок в АЕЦ " Козлодуй ". Няма заплаха да спрат реактори в " Козлодуй ", нямам доверие Русия да спре експорт на аварийни елементи. Ние нямаме проблем с тях. Няма заплаха от прекъсване на V блок на АЕЦ " Козлодуй ", хората би трябвало да бъдат спокойни. Това сподели в " Денят онлайн " по NOVA NEWS Валентин Николов, някогашен шеф на АЕЦ " Козлодуй ".

Той добави, че България има ресурс от две години да работи централата, без да се внася никакво свежо нуклеарно гориво.

" Според мен ще се удължи мораториумът за тока с един месец или КЕВР няма да се събере до юни месец ", изрази мнението си Николов.

За доставките на газ у нас специалистът съобщи, че стартирането на гръцко-българската връзка през юни е положително, само че не има вяра, че през септември ще получим първата доставкта на газ.

" Тя има потенциал от 5 милиарда куб/м годишно, като в началото са декларирани 3 милиарда, които да текат от юг на север. Тя може да бъде употребена, въпросът е от кои източници. Азерския газ първо минава през Грузия и Турция, които са огромни консуматори на газ, Азербайджан изнася до 40%, всничко друго е за лични потребности. Трябва да се мисли дали ще е нужна нова тръба, с цел да увеличим потенциала, или ще употребяваме терминала в Александропулис, който ще е подготвен в края на 2023 година ", сподели още Николов.

" Европейска комисия изиска понижаване зависимостта от Русия за енергийни източници. Ние не можем да сключим контракт с " Газпром ", само че би трябвало да се каже за какво. Трябва да има общ европейски отговор, не може единствено ние да вземем такова решение и да си убием стопанската система. България би трябвало да бъде съпричастна към глобите, само че не може да се оправи сама ", акцентира Валентин Николов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР