Проектантът на стадион „Христо Ботев” арх. Георги Савов излезе с

...
Проектантът на стадион „Христо Ботев” арх. Георги Савов излезе с
Коментари Харесай

Арх. Савов: Не ние бавим проекта за Колежа, а Общината – очакваме извинение от кмета

Проектантът на стадион „ Христо Ботев” арх. Георги Савов излезе с позиция по отношение на забавянето на препроектирането. Преди дни кметът Здравко Димитров и вицето му Пламен Райчев обявиха, че точно поради него се бави новия план за Колежа.

Той обаче отхвърли тези изказвания, като съобщи, че повода до момента да няма нов план е закъснение от страна на Община Пловдив, защото има процедури, които би трябвало тя да направи.

Архитектът съобщи, че ще участва на утрешната среща, като ще чака опрощение от кмета за упреците по него и екипа му.

Ето и цялото писмо:

Уважаеми Пловдивчани

Уважаеми почитатели на ФК „ Ботев “ - Пловдив

Уважаеми господин Кмет

От името на проектантския колектив, който управлявам, показвам нашето оскърбление от тиражираните в медиите изказвания, че ние сме отговорни за „ закъснението “ на строителните работи по стадион „ Христо Ботев “.

Огорчението е още по-силно и от намеците, че ще търсим заплащания за нещо, което сме правили преди, т.е. дублираме плановете.

Категорично не одобряваме тези голословни обвинявания, защото са напълно погрешни и уронват нашето достолепие като персони и експерти. Чрез тях волно или несъзнателно се изкривяват действителните условия и аргументи за метода, по който се развива плана по реализация на първия стадий на стадион „ Ботев “.

Обръщаме внимание, че досега /почти година/ работим по преработката на плана без контракт, без възнаграждение, напълно за наша сметка и отговорност. Независимо от това нито за миг не сме оставяли строителството да спре заради липса на обновени планови решения, като даваме нужните инструкции на обекта в границите на авторския контрол, който упражняваме.

Но има дейности, които би трябвало да се извършат и решения, които би трябвало да се вземат, а те са напълно в пълномощията и компетенцията на притежателя - община Пловдив.

Именно община Пловдив би трябвало да възобнови и актуализира всички съгласувателни процедури и предварителни контракти с експлоатационните сдружения. Общината би трябвало да актуализира и завери в експлоатационните сдружения визата за планиране. Общината би трябвало да дефинира непрекъснат екип по ръководство и съгласуваност на плана от страна на Възложителя, както и доста други съгласувателни и организационни работи, свързани с лицензиране на оборудването и въвеждането му в употреба.

Без да се направи това от Възложителя – община Пловдив, не е допустимо да се завършат преработките, а строителството да върви по метода, по който всички чакаме.

Уважаеми господин Кмете,

Утре ще участвам на срещата оповестена от Вас, само че не като отговорна и неизправна страна, а като началник на проектантския екип, който посредством само на своя възторг прави всичко допустимо да се осъществя плана в границите на обективните ограничавания - финансови, времеви и други. Моля да си извършите нужните изследвания и инспекции, като се надявам да получа Вашите извинения за голословните упреци към нас.

Към всички пловдивчани и почитатели на Ботев насочваме пожелания за светли празници и ви уверяваме, че ще създадем всичко допустимо в границите на законовите и нормативни условия за сполучливото осъществяване на първия стадий от строителството на стадион Ботев.

Главен архитект на стадион „ Хр. Ботев “

aрх. Георги Савов

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР