Проект за по-чист въздух за 15 788 669,46 лева приключи

...
Проект за по-чист въздух за 15 788 669,46 лева приключи
Коментари Харесай

Ще диша ли Видин по-чист въздух след проект за близо 16 млн. лева?

Проект за по-чист въздух за 15 788 669,46 лв. завърши във Видин, а резултатите от него бяха систематизирани на заключителна конференция. 

Над 3800 семейства на територията на града и съставните селища на общината се възползваха от плана, като замениха отоплителните си устройства с по-екологосъобразни. 

Резултатите от осъществените действия показа началникът на отдел „ Устройство на територията “ и началник на плана инж. Румен Лилов . Той означи, че планът се осъществя на два стадия .

През първия са осъществени всички дейности за подготовката на вложенията . През втория стадий Общината стартира реализацията на капиталовите действия за ремонт на старите печки и за доставка и монтаж на новите отоплителни уреди и системи. Обявени са четири предложения за набиране на заявки от семейства, искащи да подменят старите си уреди на дърва/ въглища с нови различни уреди, употребяващи за отопление пелети и климатици , като са подадени над 6380 заявки .

Одобрените семейства са получили монтаж на ново отоплително устройство , ремонт и преработване на старите печки, инструктаж за поддръжка на новите  уреди, гаранция за обслужване и годишен механически обзор след след първия отоплителен сезон.

Инж. Лилов уточни, че значимо изискване е било претендентите да предадат безплатно старите печки на дърва и въглища. Демонтираните уреди на твърдо гориво и предадени на лица, регистрирани за отнасяне на боклуци от черни и цветни метали, са 4940 броя .

Проект „ Подобряване на качеството на атмосферния въздух в Община Видин “ е съфинансиран от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет на Република България посредством Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “. Общата стойност на плана е 15 788 669, 46 лв. , от които: европейско съфинансиране – 13 420 369,04 лв. и национално съфинансиране – 2 368 300,42 лв. . “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР