Проект за откриването на поделения на Великотърновския университет Св. св.

...
Проект за откриването на поделения на Великотърновския университет Св. св.
Коментари Харесай

Правителството дава зелена светлина за филиал на Великотърновския университет в Северна Македония |

Проект за откриването на поделения на Великотърновския университет " Св. св. Кирил и Методий " в град Свети Николе в Република Северна Македония ще гласоподава Министерският съвет по предложение на министъра на образованието акад. Николай Денков. Документът е импортиран през днешния ден за публично разискване.

Инициативата е на Академичния съвет на ВТУ от 24 юни 2021 година, когато той гласоподава за в Северна Македония след тригодишни договаряния с частния Международен славянски университет „ Гаврило Романович Державин “ в град Свети Николе.

В звеното ще има специалности от професионалните посоки " Филология ", " Науки за земята " и " Информатика и компютърни науки ". Първоначално ще се одобряват към 100 студенти в магистърските стратегии „ Англицистика. Език – култура – литература “, „ Регионално развиване “ и „ Компютърни науки. Приложни компютърни науки “.

Според министър Денков претекстовете на ВТУ за откриването на филиала " подхождат на задачата и стратегическата цел на висшето учебно заведение ". Той щял да обезпечи " достъп до съвременно висше образование с нужното качество, гарантиращо положително личностно развиване и професионална реализация ".

ВТУ е учреден през 1963 г. като Висш педагогичен институт за подготовка на училищен фрагменти. Преобразуван е в университет през 1971 година От май 1990 г. носи името „ Св. св. Кирил и Методий ”. Има 9 факултета, два департамента, филиал във Враца, Педагогически лицей в гр. Плевен и два научноизследователски института – Институт по българистика и Институт за перспективни научни проучвания. Подготвя студенти по специалности от 21 посоки от шест области на висшето обучение - общо в 120 специалности и 62 докторантски стратегии. Там преподават 85 професори, 173 доценти, 135 основни асистенти, 63 асистенти и 31 преподаватели.

ВТУ има институционална акредитация с оценка 9,45 от септември 2018 година с 6-годишен период на годност.

Международният славянски университет „ Г. Р. Державин “ има пет факултета и образова студенти по 16 специалности. За образованието в Северна Македония ВТУ ще употребява безплатно материалната и образователната му база за 5 г.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР