Проект за мащабен ремонт на Борисовата градина в София бе

...
Проект за мащабен ремонт на Борисовата градина в София бе
Коментари Харесай

Ремонтират Борисовата градина в София за 12 милиона лева

Проект за огромен ремонт на Борисовата градина в София бе признат с съмнение от част от общинските съветници. Проектът цели да промени историческата част на най-големия парк в столицата и е на стойност 12 милиона лв..
Очаква се реконструкцията да стартира до няколко месеца. Последваха обвинявания от общински съветници, че се работи преждевременно единствено с цел да не изгуби страната ни финансиране от Европа.

Нов асфалт и канализация, фенери в древен тип, здрави пейки и съвременно видеонаблюдение - това са главните акценти от проекта за ремонт на Борисовата градина. За него споделя създателят на концепциите проектант Росен Гурков.
„ Целият парк е монумент на градинското и парковото изкуство. Проектът включва доста детайли, освен настилките, а и възобновяване на поливна система и скулптурни детайли ", сподели той пред Нова тв.

Предвижда се възобновяване на Борисовата градина в столицата. Планира се и засаждане на над 25 000 дървета и шубраци, които да изолират шума от трафика до парка.
Предвижда се едната от двете тоалетни, която е в окаяно положение, да стане като нова. „ Възстановяването на тоалетната не е свободно съчинение. Тя би трябвало да бъде безусловно възобновена в достоверния й тип ", сподели арх. Росен Гурков.

На фона на готовия план, част от общинските съветници го дефинират като припрян и недобре плануван. Причината - редом се изготвя обстоен организационен проект на Борисовата градина, с който проектантите трябвало да се преценяват. „ В този проект ще е ясно какви ще са настилките - дали да има алеи, дали на други да ги няма, какво да е озеленяването и всички тези елементи. Само че вместо да се одобри този обстоен организационен проект се бърза да се направи този план. Това е груба неточност ", разяснява Борис Бонев.

Повечето от отпуснатите средства за ремонта са по европейска стратегия на стойност над 12 милиона лв.. От Общината дадоха отговор на рецензиите. „ Това е ремонт на тази историческата част, която е монумент на парковото изкуство. Одобрен е от Националния институт за недвижимо културно завещание, тъй че в тази ситуация няма противоречиви неща. Това е безусловно възобновяване на настилки, чешми и тоалетна ", съобщи Милена Васева - шеф на Общинско дружество „ Паркове и градски градини ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР