Проект РОЗА е онлайн дневник, в който се събират данни

...
Проект РОЗА е онлайн дневник, в който се събират данни
Коментари Харесай

Български лекари спечелиха европейски конкурс с проект за онлайн пациентски дневник

Проект " РОЗА " е онлайн дневник, в който се събират данни за пациенти с онкологични болести. Създатели на платформата са доктор Мариела Василева (Александровска болница) и доктор Ася Консулова (Комплексен онкологичен център - Бургас). Тяхната цел е пациентите, участващи в биобанки за рак на гърдата, лекари и откриватели да поддържат връзка на едно място.

Идеята поражда след неведнъж стълкновение с главните проблеми на биобанкирането. " Единият проблем е пробите и тъканите да бъдат събирани и съхранявани вярно, с цел да може по-късно да се правят проучвания с тях. Вторият проблем е тези проби и тъкани да бъдат свързани с клиничната информация на пациентите като документи, епикризи и хистологии ", описа пред " Дневник " доктор Василева.

Планът на пациентския дневник е да събира и показва изчезналата клинична информация, както и данни за физическото натоварване на пациента, диетичният му режим и по какъв начин се усеща, тъй като психическата му оценка е доста значима. Данните могат да бъдат преглеждани изцяло единствено от лекуващия доктор на пациента. За останалите медици те са изцяло анонимни и могат да служат като ориентир при лекуването на пациенти с онкологични болести. Основната цел е да се усили преживяемостта на пациентите с онкологични болести. " Доказано е,че тези неща въздействат на оздравителния развой и да имаш информация за тях е огромно благосъстояние ", добавя експертът.

Според доктор Василева главен проблем в България е, че пациентът не е задоволително осведомен за болестта си: " Това приложение дава опция на пациентите да наблюдават напредъка си и ги кара да се усещат дейни участници в оздравителния си развой, мотивирайки ги да съблюдават рекомендациите на лекарите, да пият медикаментите си и да вървят на нужните прегледи ".

" България е на едно от последните места по годишна преживяемост на онкологични болести в Европа, 5-годишната преживяемост е с 10% по-ниска от междинната, а в обособените стадии стига и до 20% ", сподели още тя.

Замисълът на състезанието " Think Pink Europe ", в който се класират двете български лекарки, е да се показват хрумвания за понижаване на разликата в преживяемостта на пациентите заболели от рак в другите страни. Желанието на всички основатели на платформите е те да бъдат преведени на колкото се може повече езици.

Първа премия печели екип от Холандия, който показва към този момент създаден план за мобилно приложение, обвързвано с извършения, хранене и мотивационна поддръжка за пациенти с рак преди, по време и след лекуване на заболяването.

Българският екип печели второ място и паричната премия от 5000 евро, която не е задоволителна за реализирането на плана, по тази причина ще търсят финансиране и от други състезания. " Не сме се отказали, само че ни чака доста работа. Тази премия ни задължи ", добави доктор Василева.

 Наградените в състезанието
© Think Pink Europe

Наградените в конкурса
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР