Проект на заповед на министъра на околната среда и водите

...
Проект на заповед на министъра на околната среда и водите
Коментари Харесай

МОСВ ще забрани вноса и развъждането на американски норки |

Проект на заповед на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов не разрешава вноса и развъждането на типа американска норка на територията на България, оповестиха от Министерство на околната среда и водите. 

Целта на заповедта е съкращаване на общия брой екземпляри от типа посредством възбрана на вноса и размножаването, с цел да се ограничи рискът от изпускане в природата и да се понижи директната опасност за биологичното многообразие в България.

Забраната се основава на Закона за биологичното многообразие, съгласно който със заповед министърът може да забрани " вноса, развъждането и развъждането на неместни скотски, растителни и гъбни типове, в това число подвидове и вариетети, в случай че инцидентното им освобождение в дивата природа ще заплаши съществуването на локални типове от дивата флора, фауна и микота ".

Според наблюденията на експертите по биоразнообразие има сериозен риск от нахлуване и бързо разпространяване на популацията от фермите за норки в околната среда. Трайното определяне измества локални типове и най-много унищожава предпазени типове бозайници, птици, влечуги и други

Министър Сандов стимулира възбраната и с данни от мониторинга на Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания към Българска академия на науките, съгласно които в интервала август 2017 година - март 2019 година има общо 108 избягали норки, от които 27 са открити в дивата природа.

Американската норка е номер 19 в листата на 100-те най-опасни инвазивни непознати типове в Европа

Най-голям брой избягали човеци – 72%, са регистрирани в края на зимата и началото на пролетта, което съответствува с първия интервал на размножаване на норките. Изводите сочат, че в региона на селата има постоянна популация на американска норка.

Поради мощното си негативно влияние върху биоразнообразието и екосистемите, както и върху стопанската система в Европа, типът е включен от учените под номер 19 в листата на 100-те най-опасни инвазивни непознати типове в Европа, както и на предпочитаните инвазивни непознати типове за България.

В 24 страни в Европейски Съюз е записано съществуването на американски норки в дивата природа след изпускане от животновъдни обекти. А в 19 страни към този момент са открити устойчиви популации. Избягалите норки са изместили популациите на мощно застрашената европейска норка и са съдействали за изгубването на сериозно застрашени европейски типове животни.

Срокът на публичното разискване на заповедта е до 10 май, оповестяват от Министерство на околната среда и водите. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР