Проект на Дигитална национална коалиция /ДНК/ цели да насърчи използването

...
Проект на Дигитална национална коалиция /ДНК/ цели да насърчи използването
Коментари Харесай

Насърчават цифровите технологии в предучилищното и начално образование

Проект на Дигитална национална коалиция /ДНК/ цели да насърчи потреблението на цифровите технологии в предучилищното и началното обучение. Това заяви за Българска телеграфна агенция Валентина Иванова, координатор на плана. Тя посочи, че концепцията е това да стане посредством образованието на преподавателите в учебните заведения в дребните обитаеми места, където фрагментите са най-силно "дигитално необлагодетелствани ".

Проектът, наименуван еStart@school, започва от през днешния ден и се осъществя благодарение на Гугъл.org и поддръжката на Министерството на образованието и науката.

Иванова разясни, че плана цели да се понижи рискът от късен цифров старт за децата от Северозападна България - районът, който е с най-ниски приходи в Европейски Съюз, и да им даде опция за консолидиране в цифровия свят.

Повечето деца там нямат достъп до цифровия свят - половината от хората от района в никакъв случай не са употребявали компютър; половината от семействата нямат достъп до интернет; общата софтуерна подготвеност на района е 0, уточни координаторът на плана.

По думите й обединението е провела конкурс "Дигитален дипломат в час и клас ", който е имал за цел да отличи най-активните, ефикасни, истински и изобретателни учители, които работят всекидневно за повишение на качеството на образованието като се възползват от силата и опциите на цифровите технологии. За званието "Дигитален дипломат в час и клас " са кандидатствали 112 учители от цялата страна, а жури е отличило най-хубавите 12 от тях.

Коалицията разчита на отличените учители да възпламенят искрата измежду своите сътрудници - първо в Северозападна България, след това и в цялата страна, като образуват екипи и проведат серия от образования в интервала септември - ноември 2018г., разяснява Иванова.

Първите образования ще бъдат проведени през днешния ден и на следващия ден /11 и 12 септември/ в пет града - Видин, Враца, Плевен, Монтана и Ловеч. На 11 септември от 9 до 17 часа в компютърните кабинети във Видин - СУ "Цар Симеон Велики ", Монтана - ПГСАГ "Проф. арх. Стефан Стефанов ", Ловеч - Профилирана природо-математическа гимназия, Плевен - Профилирана гимназия с преподаване на непознати езици.

Във Враца образованието ще бъде на 12 септември от 9 до 17 часа в компютърния кабинет на НУ "Св. С.Врачански ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР