Продуктите от насекоми като муха Черен войник, брашнени бръмбари, щурци

...
Продуктите от насекоми като муха Черен войник, брашнени бръмбари, щурци
Коментари Харесай

Производители на насекоми искат нормативи за дейността си

Продуктите от инсекти като муха Черен боец, брашнени бръмбари, щурци и други да получат по-широко приложение у нас , както и да се сътвори законодателство, което да контролира бранша.

Това са измежду задачите на новосформираната Асоциация на производителите и преработвателите на инсекти в България, които показаха активността си на конференция в Българска телеграфна агенция.

Нужно е публично схващане за използването на продуктите от инсекти в храни за хора и фуражи, упорстват от асоциацията. " През последните години Европейски Съюз поставя обилни старания за консолидираното на различни протеини както в законодателството, по този начин и в стопанската система. Един от тези различни протеини са насекомите, като към този момент има признати регламенти за няколко типа инсекти. Проблемът обаче е, че на българските институции не всички регламенти са им добре познати ", сподели Анатолий Ценов.

" Относно насекомите като храна за хора - те са класифицирани като " нова храна ", като всеки подобен артикул би трябвало да мине утвърждение през Европейска комисия и всеки производител би трябвало да потвърди, че продуктът му е безвреден за консумация от индивида ", разясни Ценов. Към момента сполучливо са минали през този развой 4 продукта. Те са на база брашнен червей, домакински щурец и мигриращ скакалец.

Протеините, създадени от инсекти, били и метод за справяне с продоволствената рецесия, пред която е изправен света - до 2050 се чака популацията на света да доближи 10 милиарда души , като ще се удвои и търсенето на протеини, които другояче биха претендирали големи нови площи земеделска земя и животни. Като мотив за значимостта законодателсвото и у нас да се модернизира и практиките да навлязат се акцентира още и екологичносъобразността на производството, употребяващо главно отпадни артикули от хранително-вкусовата индустрия, които другояче би трябвало да бъдат изхвърлени.
 Село Лозен отново се подвигна на митинг поради фермата за инсекти
Село Лозен отново се подвигна на митинг поради фермата за инсекти

Демонстранти блокираха придвижването по бул. " Цариградско шосе " в София

" В момента на Запад има общества, в които в случай че сложиш на етикета, че се съдържа соя, той безусловно става непродаваем. Много маркетингови стратези стартират с огромни букви да поставят " устойчиви протеини ". Западните общества в действителност имат мощен интерес към сходни артикули ", сподели още Ценов.

А продуктите, предопределени за хора, в които могат да се влагат добавки от инсекти са разнородни - самун, паста, бисквити, протеинови питейни заведения, добавки за спортисти и други

Сред учредителите на новата асоциацията са и компанията " Насекомо ", която построява плантация за развъждане на муха Черен боец край софийското село Лозен. Намеренията им срещат остра опозиция от локалните поданици, които се притесняват от настъпление на инсекти и неприятна миризма, като проведоха двукратно митинги. Подобно неодобрение против " Насекомо " имаше и от поданици на гр. Елин Пелин, където бе ситуирана предходната им плантация. От управлението на компанията бе част и Яна Балникова, част от създателите на " Продължаваме промяната ", определена за народен представител, а в следствие станала консултант на премиера Кирил Петков.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР