Продемократичните сили получават абсолютно мнозинство на изборите за членове на

...
Продемократичните сили получават абсолютно мнозинство на изборите за членове на
Коментари Харесай

Местните избори в Хонконг донесоха смазваща загуба на прокитайския режим

Продемократичните сили получават безусловно болшинство на изборите за членове на препоръки на кварталите в Хонконг след авансово броене на гласовете, оповестява South China Morning Post.
В неделя Хонконг организира директни избори за препоръките на 18 градски квартала, в които 1090 претенденти се бореха за 452 места. Съветите преглеждат въпроси на регионално равнище като превоз и комунални услуги, показва БГНЕС.
Изборите, които се организираха на фона на продължаващи към този момент шести месец антиправителствени митинги, се считат за барометър за поддръжката към антиправителственото придвижване и към властта на ръководителя на администрацията в Хонконг Кари Лам.
Избирателната интензивност на изборите беше рекордна. Общо 2,94 милиона души упражниха правото си на глас, което съставлява 71,2% от общия брой регистрирани гласоподаватели. През 2015 година изборната интензивност на сходни избори беше едвам 47%.
Към 9:00 локално време продемократичните сили печелят в 17 от 18 области, като получават повече от 278 места. Пропекинският лагер до момента получава едвам 42 места. Независимите претенденти съумяха да вземат 24 места.
Всички препоръки след изборите през 2015 година бяха следени от последователи на централната китайска власт.
Поради обстоятелството, че продемократичният блок получи болшинство във всички градски региони, те евентуално ще получат 120 места в изборната комисия, която избира ръководителя на регионалната администрация.
Хонконг е част от Китай, " без значение от това, което се случва ", съобщи китайският външен министър Ван И на фона на унищожителната изборна загуба. Резултатите от изборите в неделя в полуавтономния град изпратиха ясно обръщение на подкрепяното от Пекин държавно управление за настояванията на протестното придвижване, което продължава от месеци, показва Агенция Франс Прес.
" Това към момента не е окончателният резултат. Нека изчакаме крайния резултат. Въпреки това, ясно е, че без значение какво се случва, Хонконг е част от Китай и специфичен административен район на Китай ", сподели Ван И пред кореспонденти, откакто се срещна с японския министър председател Шиндзо Абе в Токио.
" Всеки опит за интервенция в Хонконг или даже да навреди на просперитета и стабилността му, няма да успее ", добави още китайският външен министър.
В същото време шефът на Хонконг Кари Лам съобщи, че нейното държавно управление " ще чуе със примирение " гласа на народа след унизителната изборна загуба и ще го вземе поради.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР