Продължителността на живота в САЩ се е увеличила през изминалата

...
Продължителността на живота в САЩ се е увеличила през изминалата
Коментари Харесай

САЩ: Продължителността на живота се е увеличила през изминалата година

Продължителността на живота в Съединени американски щати се е нараснала през миналата година с повече от година , само че към момента не е достигнала равнището отпреди пандемията от COVID-19, заяви “Associated Press ”.

Промяната се дължи основно на затихващата пандемия , обясниха по-рано през днешния ден специалисти от Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите. Въпреки позитивната наклонност обаче, междинната дълготрайност на живота в страната е едвам 77 години и 6 месеца – почти колкото е била преди две десетилетия. Продължителността на живота е приблизителна оценка на междинния брой години, които може да се чака да преживее едно бебе, родено през дадена година, при изискване че смъртността по това време е непрекъсната.. Статистиката за продължителността на живота се смята за един от най-важните индикатори за здравето на популацията на Съединени американски щати.

В продължение на десетилетия междинната дълготрайност на живота в Съединени американски щати се усилваше леко съвсем всяка година. Преди към десетилетие обаче наклонността имаше равномерни равнища, а през последните години стойностите й бяха най-вече отрицателни , което се дължеше най-много на смъртните случаи от свръхдоза опиати и самоубийствата . След това избухна пандемията от COVID-19 , като от началото на 2020 година насам вирусът е предизвикал гибелта на повече от 1,1 милиона души в Съединени американски щати. Показателят за продължителността на живота на американците се е намалил от 78 години и 10 месеца през 2019 година до 77 години през 2020 година, а по-късно до 76 години и 5 месеца през 2021 година Според специалисти намаляването на смъртните случаи, породени от COVID-19, е довело до подобрението на статистиката през 2022 година

През 2021 година коронавирусът е бил третата водеща причина за гибел в страната (след сърдечните болести и рака). Миналата година тази причина към този момент е била четвърта поред. Тъй като до края на настоящата година остава повече от месец, предварителните данни сочат, че през 2023 година COVID-19 може да се окаже деветата или десетата водеща причина за гибел в страната. Въпреки тези оптимистични данни Съединени американски щати се борят и с други съществени проблеми , в това число с високата смъртност , породена от свръхдоза опиати и самоубийства . Според втори отчет на Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите, оповестен през днешния ден, броят на самоубийствата в Съединени американски щати е достигнал исторически връх през миналата година, а процентът на самоубийствата е бил най-голям от 1941 година насам. Смъртните случаи от свръхдоза опиати в леко са се нараснали през миналата година след два огромни скока, регистрирани при започване на пандемията. Тревожен е фактът, че през първите шест месеца на тази година приблизителният брой на смъртните случаи от свръхдоза продължава да се усилва.

Средната дълготрайност на живота в Съединени американски щати продължава да е по-ниска от тази в десетки други страни. Освен това тя не се усилва толкоз бързо, колкото на други места по света, в това число във Франция, Италия, Испания и Швеция.

Стивън Улф , академик от Университета на Вирджиния, който изследва смъртността в Съединени американски щати, споделя, че въпреки всичко чака Съединени американски щати в последна сметка да се върнат към междинната дълготрайност на живота отпреди пандемията.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР