Продължителността на живота на хората зависи все повече от здравословния

...
Продължителността на живота на хората зависи все повече от здравословния
Коментари Харесай

Пасивното пушене убива 1 млн. непушачи годишно

Продължителността на живота на хората зависи от ден на ден от здравословния метод на живот, а освен от бюджета за опазване на здравето в съответната страна. Далеч по-важни, в сравнение с се смяташе до неотдавна, се оказват разпространяването на нездравословни привички като тютюнопушене, несъразмерна приложимост на алкохол и липса на придвижване.

Заключението е на интернационалните специалисти, които изследват смисъла за публичното здраве на предварителната защита на нездравословните привички и финансовото им изражение като разноски за опазването на здравето в Европейски Съюз. В Европа те съставляват 2.5% от общия Брутният вътрешен продукт в Европейски Съюз или – десетки милиарди евро.

„ Пушенето предизвиква 8 млн. смъртни случаи годишно, като 1 млн. от тях са хора, които в никакъв случай не са пушили в живота си и са просто пасивни пушачи. Впечатляващо е, че човек може да почине от пушене, без въобще в миналото да е пушил и това се случва при 12% от жертвите на заболявания, свързани с цигарите “. Това показва в своя научна публкиция проф. Анджей Фал, ръководител на полското Общество за публично здраве и началник на Отделението по алергология, белодробни и вътрешни заболявания на Централната клинична болница във Варшава.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР