Продължилото една година проучване подчертава как посредничеството при обработката на

...
Продължилото една година проучване подчертава как посредничеството при обработката на
Коментари Харесай

Според „бомбастично“ проучване, чувствителни военни данни на САЩ се продават за стотинки

Продължилото една година изследване акцентира по какъв начин посредничеството при обработката на данни съставлява опасност за националната сигурност на Съединени американски щати...

Емил Василев преди 4 минути 11 Сподели

Най-четени

ТелефониДаниел Десподов - 13:39 | 07.11.2023

Истински шлагер с 24GB RAM и 240W зареждане. Дори няколко месеца след излизането си Realme GT5 продължава да се радва на голямо търсене

КриптовалутиСветлин Желев - 18:19 | 07.11.2023

Български чиновник на Crypto.com: Искат да ни накарат да напуснем сами, вместо да ни съкратят

IT НовиниДаниел Десподов - 10:42 | 08.11.2023

Откриха смешно обикновен метод за заобикаляне рекламата в YouTube, само че има колорит

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Чувствителни данни за военнослужещи, ветерани и техните фамилии са елементарно налични и се продават единствено за 0,12$ на запис. Тези данни, които включват информация за здравето, финансите и религията, както и за местоположението на обещано лице са получени от американски брокери на данни.

Продължило една година изследване акцентира по какъв начин брокерството на данни съставлява опасност за националната сигурност на Съединени американски щати. Проучването е осъществено от откриватели от университета Дюк и за него беше обявено в понеделник.

Изследователите са научили, че брокерите на данни са рекламирали данни за сегашни и някогашни американски военнослужещи. Те се впуснали в търсенето на отговор на два основни въпроса:

Какви данни събират и продават брокерите на данни за военнослужещите? Какъв е рискът задгранични съперници да се възползват от тези данни?

Изследователите се свързват с 12 брокери на данни, с цел да изискат да закупят информация за военнослужещи. След като проучва промишлеността и етичните съображения, екипът закупува данни от трима от тези брокери.

Данните не са били анонимизирани

Анонимизирането е интервенция, която е различна на изтриването или унищожаването на персонални данни, при която се отстранява или променя информацията, позволяваща персонално идентифициране

Установено е, че при някои брокери липсва надеждна инспекция на самоличността и на предишното при продажбата на тези данни, до момента в който при други са въведени избрани механизми за надзор. Изследователите пишат, че един от брокерите е претендирал инспекция на самоличността, в случай че заплащането не се прави посредством банков превод. Друг е изискал от тях да подпишат съглашение за неразкриване на информация.

Проучването открило, че всеки, който разполага с няколкостотин $, може да се снабди с тези чувствителни данни. Всички набори от данни, закупени от откривателите съдържат персонална информация за военнослужещи. Подробности като имена, адреси, имейл адреси, здравословно положение, вяра и финансови данни са елементарно налични на цена от 0,12$ до 0,32$ за всеки член на военната работа, когато се купуват на едро.

В изследването се загатва, че брокерите продават „ настоящи записи “ и ги популяризират като такива.

Защо това изследване е „ бомбастично “?

The Register беседва с доктор Лукаш Олейник – самостоятелен откривател и съветник по въпросите на неприкосновеността на персоналния живот, който съобщи, че изследването със „ сигурност е бомбастично “.

Проучването заключава, че тези практики са част от по-голяма екосистема за брокерски услуги за данни, която събира данни за съвсем всеки американец. Това основава обилни опасности за националната сигурност, защото задгранични лица евентуално биха могли да се снабдят с тези данни, законно или посредством хакерство, с цел да ги употребяват за разнообразни цели, в това число шпионаж, интервенция в изборите, профилиране, измами, изнудване и други.

В изследването се предлага Конгресът на Съединени американски щати да одобри закон за отбрана на персоналните данни, който да откри надзор върху брокерите на данни, Министерството на защитата на Съединени американски щати да оцени и управлява потока от информация към брокерите на данни в своите контракти, както и отпущането на повече средства от Конгресът за контролиране на организациите за използване на новите закони и разпореждания.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР