Продължават работните срещи във връзка с изработването на нов Общ

...
Продължават работните срещи във връзка с изработването на нов Общ
Коментари Харесай

В новия ОУП на Стара Загора е заложено развитие на още индустриални зони и жилищни квартали

Продължават работните срещи по отношение на изработването на нов Общ организационен проект на община Стара Загора, оповестиха от локалната администрация. Проектантският екип е показал своята идея за устройствено и икономическо развиване на Стара Загора, като е подчертал преимуществата ѝ за икономическо развиване - удобното географско състояние (равнинен и планински терен, термални извори, богато културно завещание, процесите на уголемение на индустриалните зони - Индустриална зона "Загоре ").

Но не са пропуснати и минусите за икономическото развиване на общината като несъразмерна централизация на индустриални обекти в града, неналичието на индустрия по селата и вторичните центрове, както и липса на съвременни индустриални терени и предпоставки за уголемение на развиването на туризма в общината.

В концепцията на проекта е заложено и развиване на нови индустриални зони, жилищни квартали и вторични градски центрове, както и възстановяване на основната улична мрежа.

Производствените центрове в селищата резервират местоположението си (стопански дворове), а като акцент са минералните извори в селището Старозагорски бани. То е народен балнеолечебен курорт, на 14 км от Стара Загора, прелъстителен с опциите за климатолечение и водолечение. Те се съчетават с археологически находки, като разкрита праисторическа селищна могила от VI-IV хиляди пр.н.е. и най-старите медни рудници, открити до момента в Европа - от края на V хил.пр.н.е. С новият Общ устройствен план се удостоверява настоящия, само че и се надгражда неговото развиване.

Обсъдено е било и бъдещото развиване на общината с построяването на две нови връзки с Автомагистрала "Тракия " - при село Калояновец и по пътя за Раднево, които разкриват нови благоприятни условия, както и нови пътни артерии към града, които да бъдат облекчение на трафика и разширение на урбанизираните зони от двете страни на околовръстното шосе. След извършени срещи и анкети с кметовете и кметските наместници на села от общината и изработен обширен обход на всички 51 села, проектантите плануват още зони за развиване на селските региони с предложение за нови общински пътища сред тях. Представени бяха и пет туристически маршрута за града и обособените села.

Стара Загора се подрежда на едно от първите места по % озеленяване и в действителност може да се назова "зелен град " и ще продължи да се развива в тази посока.

Ста̀ра Заго̀ра е един от главните стопански центрове в страната, както и главен транспортен възел на Южна България. Той е център на едноименните община, област. Регионалната асоциация на общините "Тракия " е най-голямото районно съдружие на общини в България, учредено за съдействие, обща икономическа политика, планирането на района и евроинтеграция. Градът е шестият по величина в страната с население от към 135 715 души.

Общината е стратегически център в България и на Балканския полуостров. Благоприятното транспортно-географско състояние на община Стара Загора и в частност на град Стара Загора е едно от значимите преимущества на общината и значим фактор за нейната конкурентноспособност. Чрез построеният авто и ж.п. превоз се обезпечават положителни благоприятни условия за търговски контакти със страните от Европа, Близкия и Среден Изток.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР