Продължават протестите на миньори и енергетици, след като вчера правителството

...
Продължават протестите на миньори и енергетици, след като вчера правителството
Коментари Харесай

Продължават протестите на миньори и енергетици, АМ Тракия и Проходът на републиката са затворени

Продължават митингите на миньори и енергетици, откакто през вчерашния ден държавното управление одобри Плана за обективен преход, а през днешния ден заяви, че те ще бъдат изпратени в Брюксел.

 

Вече над 24 часа са блокирани и двете платна в региона на 208-ия километър край Стара Загора. Около 200 души са на пътния възел на Автомагистрала " Тракия ", не пропущат коли, с изключение на такива с бременни дами и с хора в сериозна обстановка. 

Властта реши въглищните мощности да не бъдат закривани до 2038 година Постигнато е единодушие, в случай че миньори и енергетици решат да изоставен бранша, да получат до 36 работни заплати.

Въпреки това блокирани остават автомагистрала „ Тракия “ при Стара Загора и Проходът на републиката, оповестява БТВ.

Протестиращи са останали през нощта на пост макар студеното време. Храна и вода са им донесли хора от Стара Загора, които ги поддържат.

 

Според миньорите в предлагането за 36 заплати има доста неразбираеми моменти и също така то разделя обществото. Те упорстват за осъществяването на импортираните в Министерския съвет 14 точки.

 

Протестиращите взеха решение блокадите да остаат и през нощта макар ниските температури. Хората не останаха удовлетворени от изказванията след изключителното съвещание на кабинета и реагираха остро. Отказаха да изпратят договарящи с държавното управление и на собствен ред поканиха представители на властта да дойдат при тях на място.

 

Засега обаче няма информация такова посещаване да се случи. Призивите на премиера Денков за прекъсване на митингите също не доведоха да спад на напрежението.

 

Работниците се обърнаха към българите и подчертаха, че митингът им не визира единствено съответни работни места, а целия енергиен бранш, който по думите им, е последният бастион на българската самостоятелност.


Проходът на републиката също остава на затворен. Блокирани са и всички обходни направления, поради които се образуваха километрични опашки от тежкотоварни коли. Блокадата ще остане през цялата нощ, на следващия ден ще се взема решение дали ще продължи и по какъв начин ще се работи.


Протестиращите упорстват до 2030 година мините и ТЕЦ-овете да не се затварят и тогава да се мисли какво ще се прави, само че всички проекти да бъдат ясно написано в документ от държавното управление.

 

Другото им искане е откакто проектите за обективен преход се внесат в Европейската комисия, да се организира необятно публично разискване.

 

Протестиращите ще останат на своите позиции най-рано до понеделник, в случай че не бъде сбъднат някакъв контакт с властта. Голяма част от чиновниците на жандармерията и полицията са били отзовани през нощта, заяви Бисер Бинев, водач на КТ " Подкрепа " в " Мини Марица – изток ". Недоволните не престават да отстояват своите претенции и се надяват на договаряния.

 

Властта реши въглищните мощности да не бъдат закривани до 2038 година Постигнато е единодушие, в случай че миньори и енергетици решат да изоставен бранша, да получат до 36 работни заплати.

 

Въпреки решението на Министерския съвет, протестиращите не са удовлетворени

 

Правителството ще изпрати през днешния ден в Брюксел трите проекта за обективен преход за Стара Загора, Кюстендил и Перник. Крайният период за предаването им на Европейската комисия изтича, като договарянията по проектите могат да продължат до края на ноември.

 

До 31 декември всички страни - членки би трябвало да ги одобрят, в противоположен случай страната ни ще изгуби 3.5 милиарда лв., изясни министър председателят Николай Денков.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР