Продължават да растат цените на пазара на луксозни имоти в

...
Продължават да растат цените на пазара на луксозни имоти в
Коментари Харесай

Две от три продажби на луксозни жилища в София са без отстъпка

Продължават да порастват цените на пазара на първокласни парцели в София. Те са с към 15% по-високи във високия сегмент жилища по отношение на 2020 година, демонстрира анализът на компанията за първокласни парцели Unique Estates.

По нейни данни междинната цена на първокласен апартамент в София е достигнала малко над 2000 евро/кв. м при към 1700 евро/кв. м година по-рано. Значително над тези равнища се подписват покупко-продажби в центъра на града, както и в региона на Докторски монумент. И в двете зони покачването на цените през 2021 година е изпреварило междинното за София, като междинните равнища към Докторски монумент надминават 3000 евро/кв. метра.

Най-скъпи са парцелите към улиците „ Съборна “, „ Московска “ и „ Велико Търново “,

като местоположението е определяща, без значение от положението на парцела.  В тази част на града приключен и първокласно обзаведен апартамент може да доближи и продажна цена от 5000 евро/кв. метра.

Именно в този регион е подписана и най-скъпата договорка от портфолиото на Unique Estates за предходната година - първокласен апартамент за 4650 евро/кв. метър. Другите най-скъпи парцели са осъществени на улиците „ Шишман “ и „ Сан Стефано “, където тези равнища се доближават, само че за приключени и първокласно обзаведени жилища.

Намаляват продажбите на първокласни парцели с отстъпка.

Ако през 2019 и 2020 година при три от четири покупко-продажби е имало понижение на офертната цена, то през предходната година това се е случвало единствено при една трета от покупко-продажбите. Над половината отстъпки са били в границите на 5% от желаните от продавачите равнища.  

При наемните цени на първокласни жилища се следи възобновяване на пазара,

като междинните равнища през предходната година са се върнали и даже надхвърлили тези от 2019-а. На пазара на жилища през 2020 година междинният наем падна до 7.4 евро/кв. м, до момента в който през 2021-а той към този момент е 8.4 евро/кв. метър. Временният спад на пазара през най-тежката година от пандемията се изяснява със прекъсването на пътуванията и преливането на доста първокласни жилища от Airbnb и платформите за краткосрочно настаняване към сегмента на по-дългосрочните наеми. Това засилено предложение докара и до напън върху ценовите равнища, само че пазарът бързо го преодоля.

На пазара на къщи също има повишаване в наемните цени,

като най-високите остават в центъра на София и кварталите по Витошката яка. Предлагането е незадоволително и се следи тендеция за покупка на къщи за инвестиция за отдаване чартърен, изключително в новостроящи се затворени комплекси.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР