Продължават археологическите проучвания на новооткритата през 2018 г. раннохристиянска базилика

...
Продължават археологическите проучвания на новооткритата през 2018 г. раннохристиянска базилика
Коментари Харесай

Нови открития при разкопките на античния град Залдапа в Добруджа

Продължават археологическите изследвания на новооткритата през 2018 година раннохристиянска базилика № 2 и основната врата на крепостта Залдапа, край добруджанското село Абрит.

Вече е ясно, че това е една от най-представителните базилики от V-VІ в. в българските земи и Добруджа с документирана тази година дължина 54 м и широчина 21 м. Тази година е оголен отчасти притвора на базиликата, атриума и стартира разкриването на крипта за свети мощи под олтара, която ще бъде разпечатана тези дни.
9

Разкопките на основната северна врата свидетелстват за три преустройства - създаване при започване на ІV в., преустрояване в V в /вероятно след хунското нашествие/ и трето преустрояване през VІ в., заяви пред публицисти ръководителят на екипа проф. Георги Атанасов. Стенни мозайки с позлата от Базиликата са последните открития на експедицията от български, френски и канадски археолози.
9
Залдапа, прочут и като Добруджанския Помпей, заема повърхност към 40 хектара и е най-големият древен град навътре в Добруджа.
9
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР