Продължаващото повишаване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв

...
Продължаващото повишаване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв
Коментари Харесай

Българите не купуват имоти, за да ги отдават под наем

Продължаващото повишение на лихвените проценти от страна на Федералния запас и на ЕЦБ и подхванатите от Българска народна банка нараствания на ставката на наложителните минимални запаси (ЗМР) са предпоставки за утежняване на изискванията за финансиране в страната през четвъртото тримесечие на 2023 г. Това се споделя в прогнозата на Българска народна банка показана в тримесечното издание " Икономически обзор “, представено от " Pariteni.bg ".

 

Според специалистите на банката почналото покачване на лихвените проценти по нови срочни депозити основава тласък за компании и жители да се насочат към складиране на част от свободните си средства в този вид артикули заради предлаганата по-висока рентабилност. От позиция на валутната конструкция, както компаниите, по този начин и семействата резервират желанията си за икономисване в локална валута.

В бранша на семействата среднопретегленият лихвен % по новите срочни депозити остава невисок на равнище от 1.02% през август 2023 година За интервала от първото покачване на главните лихвени проценти от ЕЦБ през юли 2022 година до август 2023 година лихвеният % по новите срочни депозити на семействата се усили със 79 базисни точки, а за интервала от влизане в действие на първото покачване на % на ЗМР от Българска народна банка до август нарастването е надлежно с 33 базисни точки.

По-съществено повишаване на лихвените проценти по депозитите се следи в бранша на нефинансовите предприятия. Общото покачване на среднопретеглениялихвен % по нови срочни депозити на нефинансовите предприятия за интервала юли 2022 година – август 2023 година възлезе на 211 базисни точки до 2.41%. За съпоставяне, повишаването на тримесечния ЮРИБОР за същия интервал е с 374 базисни точки до 3.78%. За интервала от юни до август 2023 година среднопретегленият лихвен % по нови срочни депозити на нефинансовите предприятия отбелязва покачване с 52 базисни точки.

В изискванията на запазваща се относително висока инфлация при потребителските цени лихвените проценти по новите жилищни заеми за семействата останаха негативни в действително изражение и продължиха да поддържат покупката на недвижими парцели за запазване на стойност, както и като различна форма на спестявания или инвестиция, акцентират от Българска народна банка. От страна на предлагането резултатите от Анкетата за кредитната активност на банките демонстрират значително разхлабване на изискванията по жилищни заеми във връзка с оптималния размер на заема през второто тримесечие на годината. Това евентуално е обвързвано с продължаващото повишение на цените на жилищата, макар регистрирания на годишна база спад на броя на подписаните покупко-продажби за покупко-продажба.

По отношение на размерите новоотпуснати заеми на семействата, както при потребителските, по този начин и при жилищните заеми, през първите осем месеца на 2023 година се следи наклонност към плавното им повишение по отношение на достигнатите високи равнища в края на 2022 г. За интервала от първото покачване на главните лихвени проценти от ЕЦБ до август 2023 година междинната рента по нови заеми на компаниите нараства с 225 базисни точки до 4.71%, а нарастването му за интервала от влизане в действие на първото покачване на % на ЗМР до август е с 15 базисни точки. Предпоставка за по-бързото повишение на лихвените проценти по заемите за компании спрямо тези за семействата е фактът, че част от заемите за предприятия са в евро и лихвените проценти по тях са обвързвани с ЮРИБОР, прецизират от банката.

По данни на Българска народна банка общо за интервала юли 2022 година – август 2023 година най-съществено е покачването на лихвените проценти при фирмените заеми в долари и минимум при фирмените заеми в левове. В бранша на семействата лихвените проценти по новоотпуснати потребителски и жилищни заеми за интервала юли 2022 година – август 2023 година се покачват надлежно с 47 базисни точки и 8 базисни точки, а единствено за интервала юни – август 2023 година не означават основна смяна. Към август 2023 година годишният % на разноските (ГПР) по новоотпуснати жилищни заеми възлиза на 2.91%, а ГПР по новоотпуснатите потребителски заеми – 9.14%.

Съотношението " цена/наем на жилищата “, което e постоянно употребен знак за подцененост/надцененост на жилищата, продължи да надвишава доста (с 32.5%) дълготрайната си (историческа) междинна стойност през второто тримесечие на 2023 година

Това демонстрира, че решенията на семействата за придобиване на жилище се дефинират от претекстове, разнообразни от извличането на непосредствена финансова изгода посредством отдаване под наем на новопридобитите парцели. Такива аргументи биха могли да бъдат упования за продължаващо повишаване на цените на жилищата (и осъществяване на финансова облага след продажба в бъдеще) или разбиране на жилищата като актив за предпазване на стойност в условия на негативни действителни лихвени проценти по депозитите, сочи анализът на Българска народна банка.

Според специалистите в същото време оценките, направени с макроиконометричен модел на Българска народна банка, демонстрират доста по-слабо позитивно отклоняване на настоящите цени на жилищата в България от дълготрайното им равновесно равнище (в размер на 5.9%). Това се дължи на обстоятелството, че повишаването на приходите на семействата в композиция със запазващите се негативни действителни лихвени проценти по жилищни заеми покачва достъпността на жилищата, което в модела се отразява като нарастване на равновесната им цена.

 

Според конструирания от Българска народна банка композитен преходен знак за икономическа интензивност, през третото тримесечие на 2023 година действителният Брутният вътрешен продукт на страната се чака да се увеличи на верижна база с ритъм, подобен с този от предходното тримесечие. Това е причина икономическата интензивност да продължи да следва наклонност към гладко закъснение на годишна база. През четвъртото тримесечие на 2023 година и през първото тримесечие на 2024 година действителният Брутният вътрешен продукт се чака да регистрира невисок напредък на верижна база, подкрепян най-много от вътрешното търсене, предвиждат още от Българска народна банка.

Инфлацията

По отношение на профила на годишните темпове на изменение на икономическата интензивност съществува забележителна неустановеност, произлизаща от идната на 19 октомври 2023 година проверка на динамичния ред от данни за Брутният вътрешен продукт от Национален статистически институт. През първите осем месеца на 2023 година годишната инфлация, измерена посредством ХИПЦ, следваше наклонност към закъснение и възлезе на 7.5% през август 2023 година Тази динамичност се определяше от поевтиняването на годишна база на енергийните артикули, както и от образуването на базов резултат по отношение на високите темпове на повишаване на потребителските цени през 2022 година, основно в групата на храните.

Същевременно регистрираните от началото на годината темпове на напредък на ХИПЦ на месечна база се резервираха на по-високо ниво спрямо исторически следените стойности, като мощното потребителско търсене и растежът на разноските за труд на единица продукция продължиха да оказват инфлационен напън върху потребителските цени. Групата на храните продължи да има най-голям позитивен принос за общата инфлация, следвана от услугите и промишлените артикули. Очакваме годишната инфлация да продължи да се забавя гладко през последното тримесечие на 2023 година в сходство с допусканията за динамичността на интернационалните цени на суровините, само че да остане на високо равнище през първото тримесечие на 2024 година Основните фактори, които се чака да продължат да лимитират скоростта и степента на преместване от страна на компаниите на спадовете на интернационалните цени на селскостопанските първични материали върху крайните потребителски цени, са плануваното мощно частно ползване и повишаване на разноските за труд на единица продукция, написа още в разбора на Българска народна банка.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР