Продължаването на газопровода „Турски поток“ ще бъде обсъдено на 17

...
Продължаването на газопровода „Турски поток“ ще бъде обсъдено на 17
Коментари Харесай

Газороводът Турски поток ще е в центъра на разговорите Путин-Вучич на 17 януари


Продължаването на газопровода „ Турски поток “ ще бъде разисквано на 17 януари по време на визитата на президента на Русия Владимир Путин в Сърбия. Това заяви пред публицисти сътрудникът на президента Юрий Ушаков.

Както сподели пред сръбски публицисти съветският президент, „ Газпром “ създава разнообразни разновидности за продължение на сухопътната част на газопровода в посока Европа. Един от тях планува превозване на газа по трасето България-Сърбия-Унгария с излизане до газоразпределителния център в Баумгартен, само че европейските страни би трябвало да получат гаранция, че проектите за продължение на газоровода няма да бъдат спрени.

В обява от вторник съветските и сръбските медии обръщат внимание на мненията на сръбския президент Александър Вучич, както и на изказването му, че акцентът при диалозите с съветския му сътрудник ще е енергетиката.

„ Най-евтиният газ към този момент е съветският. Когато доведат „ Турски поток “ до България, ще платим, с цел да стигне до нас. Затова е значимо визитата на Путин. Аз нямам никакви идеологически проблеми. За разлика от другите, моята работа са Сърбия и жителите. Дайте различен на ниска цена газ, само че аз подобен още не съм видял “, декларира Вучич за ТВ Pink.

Сега Сърбия получава съветски газ по единственият газопровод през територията на Украйна и Унгария. Годишният размер е за към 2,5 милиарда куб м и непрекъснато пораства.

Президентът на Сърбия разяснява също по този начин, че предлаганите от Запада разновидности за доставяне от интернационалните газопроводи Tap и TANAP, както и EastMed не са преференциални за Белград, защото газа от тях ще е безценен, а количествата на доставки – дребни.

„ Когато бях при президента на Азербайджан Илхам Алиев и молих за газ от TANAP, той ми сподели, че за нас газ няма. Когато идват от Запада, непрекъснато приказват да вземем газ от TAP и TANAP, единствено да не вземаме съветски газ, макар че в тези газопроводи газ за нас няма “, отбелязва Вучич.

Той прибавя също по този начин, че американският план за LNG-терминал на остров Кърк в Хърватия също планува два пъти по-висока стойност на горивото и прецизира, че през идващите пет години годишното ползване на газ в Сърбия ще доближи до пет милиарда куб м, само че Белград няма „ да купува газ два пъти по-скъп, поради политически изгоди “.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР