Продължаваме Промяната (ПП) и Демократична България (ДБ) внесоха в Конституционния

...
Продължаваме Промяната (ПП) и Демократична България (ДБ) внесоха в Конституционния
Коментари Харесай

ПП и ДБ дадоха на Конституционния съд промените в Изборния кодекс

" Продължаваме Промяната " (ПП) и " Демократична България " (ДБ) внесоха в Конституционния съд (КС) искане за оповестяване на противоконституционни текстове от Изборния кодекс, признати при започване на декември 2022 година

 Политическа партия и Демократична България внасят тъжба в Конституционния съд поради измененията в Изборния кодекс Виж още

На въпрос дали това е стъпка към обединяване на двете партии, първа предизборна съдружна демонстрация, Атанас Славов от Демократична България отговори: " дружно работихме по настояването до Конституционен съд, работим дружно последната една година, това е стъпка към усилване на нашето партньорство ".

Жалбата до Конституционен съд е подписана от към 70 народни представители. Заместник-председателят на Народното събрание и народен представител от Политическа партия Никола Минчев изясни, че се оспорва пред Конституционен съд въвеждането на избор пред част от жителите по какъв начин да гласоподават - с хартиена бюлетина или с въведената " бюлетина, отпечатана на машина ". Той изясни, че този избор стои единствено пред част от гласоподавателите, за друга, тези в секциите с под триста гласоподаватели, те нямат право на избор. " Това е неравнопоставено отнасяне на българските жители ", добави Минчев.

Втората тематика, в настояването на депутатите до Конституционен съд, е " превръщането на машинното гласоподаване в печатане на бюлетини ", уточни Никола Минчев. Според него, това, което болшинството е направило е обезсмислило машинното гласоподаване и то не дава отговор на нормалните стандарти за такова.

Народните представители желаят изговаряне на конституционните съдии и по метода на приемане на измененията в Изборния кодекс. " Промените, които бяха признати на първо четене са доста по-малки по обсег, в сравнение с това, което в последна сметка се одобри. Това, което беше направено, тоталното прекрояване на Изборния кодекс сред първо и второ четене, това са на процедура промени, минали единствено веднъж през пленарна зала. ", съобщи Никола Минчев.

Той уточни още, че се съмнява Конституционен съд да се произнесе преди идните парламентарни избори през април. " Изборният развой в България би трябвало да не основава каквито и да е подозрения във всички български жители ", добави той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР