Продължаваме промяната - Демократична България ще представи своя кандидатура за

...
Продължаваме промяната - Демократична България ще представи своя кандидатура за
Коментари Харесай

Асен Василев: Кандидатът ни за управител на БНБ е фигура, която има висок статут в индустрията

Продължаваме промяната - Демократична България " ще показа своя кандидатура за шеф на Българска народна банка, само че още не е подготвена да я разгласи. Това съобщи пред публицисти министърът на финансите Асен Василев. Описа претендента на групировката за поста като " фигура, която има висок статут в промишлеността ".

На въпрос не биха ли подкрепили сегашния шеф на централната банка за още един мандат, който към този момент има поддръжката на ГЕРБ, Василев уточни, че Радев към този момент е изкарал един мандат.
" Виждаме известно закъснение в процесите в Българска народна банка по отношение на приемането на еврото, което ме тормози, само че по този начин или другояче би трябвало да имаме детайлни диалози, с цел да можем да решим каква номинация бихме предложили и каква бихме подкрепили ", уточни той.

Мандатът на Димитър Радев като шеф на Българска народна банка изтече през юли 2021 година, а депутатите направиха два несполучливи опита да изберат различен на поста. Депутатът Андрей Гюров бе предходният претендент на " Продължаваме промяната ".

В отговор на въпрос за назначенията на заместник-министри министърът уточни, че ГЕРБ нямат квота и на него не са му предлагани проблематични кандидатури, за каквито заяви по-рано министър председателят Денков.

" Няма квота на ГЕРБ, министрите в консултация с премира си избират кои да са техните заместник-министри ", изясни процедурата той.

 

На въпрос би трябвало ли да има съдружно съглашение, за което упорства ГЕРБ, Василев уточни, че би трябвало да има доста ясни задължения по какъв начин ще се случи правосъдната промяна и доколкото към този момент имаше ясни задължения по законодателството по Плана за възобновяване и резистентност, те би трябвало да се извършват в период.

Мисля, че просто законодателната стратегия би трябвало да се извършва, не мисля, че е належащо освен това от това.

Василев разгласи и че довечера или на следващия ден заран ще оповести плана на бюджет за годината. През предходната седмица той даде информация за някои от параметрите в него. Допълни, че държавният дълг като % от Брутният вътрешен продукт остава на същите равнища като през 2022, т.е. малко по-малък от 2021 година За идващите две години обаче - 2024 и 2025, се планува лекото му повишаване поради заложените доста огромни финансови разноски. Уточни, че растежът на дълга ще зависи от осъществяването на тези разноски.

От думите му се разбра, че в плана на бюджета е включена сумата 1 милиарда лева, която изчезна в наново подаден доклад за миналата година от Българския енергиен холдинг (БЕХ), поради което финансовата ревизия го ревизира. Тези 1 милиарда лева ги има в БЕХ, различен е въпросът дали се пробват да ги скрият със счетоводни хватки, само че те ще би трябвало да бъдат импортирани до 30 юни, разгласи Василев.

 

Срокът бе заложен в решението на кабинета от петък, с което от държавните компании се желае да внесат цялата си облага за изтеклата година като дял.

" Между първия и втория доклад 1 милиарда лева са изчезнали счетоводно, а не от сметките на БЕХ. Самата процедура да обезцениш вземания от личните си дъщерни сдружения съдържа доста въпроси. Ако не могат да ги върнат, какво БЕХ е направил да подмени управленията и да подсигури, че няма да банкрутират. Ако няма да банкрутират и ги ръководят добре, за какво се прави обезценката. Така че БЕХ дължи доста пояснения ", разяснява Василев.

 

Посочи, че по 66 ограничения, които България е трябвало да извърши към края на 2022 година по проекта за възобновяване, са изпълнени 33. От 46, предстоящи към края на юни, са изпълнени едвам 3. Подчерта, че това несъблюдение не се дължи единствено на обстоятелството, че имаше интервали без настоящо Народно заседание.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР