Продължаваме промяната - Демократична България поиска оставките на вътрешния министър

...
Продължаваме промяната - Демократична България поиска оставките на вътрешния министър
Коментари Харесай

ПП - ДБ поиска оставките на вътрешния министър и на президента на БФС

" Продължаваме промяната - Демократична България " изиска оставките на вътрешния министър Калин Стоянов и на президента на Българския футболен съюз Борислав Михайлов. Това разгласи на брифинг пред публицисти съпредседателят на парламентарната група на " ПП-ДБ " Кирил Петков. 

Реакцията е във връзка снощните конфликти с полицията и безредици по време на митинга против управлението на Българския футболен съюз с искане за незабавна оставка на Борислав Михайлов.

" Този човек (Борислав Михайлов) би трябвало да си отива оптимално бързо, само че също по този начин желаеме оставката и на Калин Стоянов, тъй като това, което всички видяхме, е неприемливо. Не може хора да бъдат пребивани по заведения. Калин Стоянов би трябвало да понесе своята отговорност ", сподели Кирил Петков, представен от Българска национална телевизия.

" ПГ упорства пред министър-председателя да бъде поискана оставката на вътрешния министър ", сподели на собствен ред и другият съпредседател на групата Атанас Атанасов, представен от Българска телеграфна агенция. " Него ще питате какви ще бъдат идващите стъпки ", посочи той на журналистически въпрос. " Цялата българска общност видя нощес жестокостта на избрани чиновници на Министерство на вътрешните работи, което значи, че от оперативна позиция не е била основана нужната организация на структурите на Министерство на вътрешните работи за запазване на публичния ред и по тази причина би трябвало да се носи политическа отговорност ", изясни Атанасов. 

" Оттук нататък министър председателят Денков ще вземе своите решения и ще ги анонсира ", разясни съпредседателят на " Демократична България “ Христо Иванов. 
" Кога кметът на София при всички митинги до момента е поемала отговорност за организацията на публичния ред, с цел да търсим отговорност в този момент от кмет на три дни, който даже не е назначил екип ", попита той. " Това се прави във взаимоотношение с Министерство на вътрешните работи, главната отговорност е на Министерство на вътрешните работи, акцентира Иванов и добави: " Стоим зад българските служители на реда, когато си правят работата. "

И водачът на ГЕРБ изиска оставки 

Още през вчерашния ден водачът на ГЕРБ Бойко Борисов прикани Борислав Михайлов да подаде оставка.

„ До Борислав Михайлов - след толкоз кръв, иди си!, прикани във Фейсбук Борисов.

„ А тези, които разрешихте митинг, след който София е в пламъци и водни оръдия, а жители, почитатели и полиция се бият - не ставате! Поемете отговорност! “, написа още той.
Днес Борисов съобщи, че спортният министър също би трябвало да си подаде неотложно оставката, " по тази причина че нагнетяваше няколко дни напрежението ".

Борислав Михайлов също би трябвало неотложно да си подаде оставката повтори водачът на ГЕРБ, акцентирайки, че поради един Борислав Михайлов, в София се е проляло кръв.  

Борисов разяснява, че определеният за кмет на София Терзиев е разрешил да се съберат футболни хулигани, агитки. " Как ще събереш враждуващи агитки на кротичък митинг? ", сподели той. 

Столична дирекция на вътрешните работи: Ако не бяхме приложили ограничения, щеше да има доста почтени жертви
Няма полиция в света, която да остави вандали да унищожат имущество. Ако не бяхме приложили ограничения, щяха да пострадат доста почтени жертви и да има повече вреди.

Това сподели шефът на Столична дирекция на вътрешните работи Любомир Николов на брифинг по мотив конфликтите нощес. Според Столична дирекция на вътрешните работи случилото се е невиждано нарушение на публичния ред със сериозна експанзия и с висока степен на риск. " Няма съпоставяне на този митинг с други предишни ", сподели по време на брифинга Любомир Николов.

Доста служители на реда и протестиращи са потърпевши нощес при спора към стадиона. Започва и инспекция по сниманото в клиповете към стадиона. До момента са арестувани 33 души. Сред тях има и малолетни, като трима са в ареста за запаления бус. Останалите са в ареста за развалено общинско и частно имущество.  Футболни почитатели са заплашили живота освен на служителите на реда, само че и на самите тях, показаха от полицията.

Многократно тълпата е била предизвестена да се разпръсне, едвам по-късно полицията е подхванала ограничения. Използвано е водно оръдие, с цел да няма физически контакт, споделиха на брифинга от Столична дирекция на вътрешните работи.

Ако не бяхме взели ограничения, можеше да има жертви. Провокаторите се появиха, когато митингът стана над 4000 души, споделиха от столичната полиция.

От огледите досега е ясно, че е счупена витрина на Министерството на спорта, а след това почитателите са се скрили в прилежащия бар. Пострадалите служители на реда са над 30, част от тях са в болница. Освен запаления бус на общинска полиция, има и потърпевши коли на цивилни жители и патрулки, сочи огледът на мястото на случая. Организаторът на митинга се  е декларирал като почитател на ЦСКА. Тестове за приложимост на алкохол на място не са правени. Но всички бяха предупреждавани 15 минути да се отдръпват, уточни заместник-директорът на Столична дирекция на вътрешните работи Стефан Иванов.

Очаква се всички, които имат вреди по коли и постройките, през днешния ден да заявят това.

Снощи над 1500 служители на реда са охранявали митинга. Имало е сили от други дирекции и от жандармерията. Никога не сме толерирали полицейско принуждение, само че трябваше да има реципрочна мощ, с цел да бъде овладяна за малко време експанзията, с цел да не се провокира повече експанзия, сподели шефът на Столична дирекция на вътрешните работи.

Екипите на Центъра за незабавна здравна помощ - София са прегледали 24 потърпевши при снощните демонстрации

Екипите на Центъра за незабавна здравна помощ - София са прегледали 24 потърпевши при митинга против управлението на Българския футболен съюз (БВФ) в столицата, оповестиха за Българска телеграфна агенция от Центъра.

На място са били изпратени 17 коли за спешна помощ. По първични данни от Центъра един от потърпевшите, който е с контузия на главата, е признат във Военномедицинска академия (ВМА). Друг потърпевш, който е щедро напръскан със спрей, е признат в болница „ Царица Йоанна – ИСУЛ “. Един интоксикиран е превозен в болница „ Пирогов “, споделиха още от Центъра.

Двама потърпевши по време на митинга са признати в болница „ Св. Анна “, оповестиха от болничното заведение.

През Спешното поделение на болница " Пирогов " са минали 14 души, на които са направени подробни прегледи, излиза наяве от уеб страницата на болничното заведение. Нито един от тях няма показания, че се нуждае от болнично лекуване и всички са освободени, се показва още в известието.

Димитър Бербатов: Бой сред почитатели нямаше

Бившият футболист Димитър Бербатов, който води опозицията против Борислав Михайлов и участва на митинга против БФС, опроверга изнесената нощес информация от полицията, че е имало пердах сред почитателите.

" Присъствах на митинга и желаех по този начин да се нареждам, че да виждам какво се случва. Не знам от кое място ескалира напрежението. Слушах управлението на Столична дирекция на вътрешните работи нощес и мога да кажа, че пердах сред почитатели нямаше. Запалянковците на ЦСКА и " Левски " бяха един до друг ", сподели Бербатов пред bTV.

Бербатов осъди и реакцията на вицепрезидента на БФС Емил Костадинов, който сподели междинен пръст на медиите.

" Тяхното държание от 18 години и ръководството им е ясно. Но един жест, един междинен пръст от вицепрезидент на БФС разказа всичко. "

" Логичната реакция е оставка на управлението на БФС. След това, в случай че има превишаване на пълномощията на полицията, би трябвало да се обърне внимание и на това. Агресията поражда експанзия. Всичко това, което видяхме нощес, е тъжно, само че толкоз време българският почитател страда и когато най-после му вземеш и футбола, се случва всичко това ", сподели Бербатов.

Той добави, че чака през идната седмица да получи писмата, които БФС е разменил с Европейската федерация (УЕФА), които доведоха до провеждането на мача с Унгария пред закрити врата.

Над 80 детайла от градската инфраструктура са с вреди след снощните митинги в центъра на София

Над 80 детайла от градската инфраструктура са с открити щети след снощните митинги в центъра на София, съобщиха от пресцентъра на общината, представени от Българска телеграфна агенция. Счупени или изгорели са 33 антипаркинг колчета, 23 контейнера и кошчета за боклуци, 17 тръбнорешетъчни загради, други уреди на пътната инфраструктура, 5 кашпи, както и стоянки за колела и пътни дъждоприемни шахти.

Аварийните екипи на Столичната община са били на терен.

По заповед на кмета на София още от среднощ стартира почистването на улиците сред Националния стадион „ Васил Левски ", Министерството на спорта и Софийския университет " Св. Климент Охридски " от екипите на почистващите компании и столичния инспекторат, оказва се от известието. Пътните платна са почистени машинно, а от тази заран стартира и метене на тротоарите.

Столичната община ще изиска от уредника на митинга възобновяване на вредите по обществената инфраструктура. При координиране на митинга уредникът е известен да не позволява замърсяване и увреждане на градската среда.

Васил Терзиев: Не одобрявам когато сме призовавали да има кротичък митинг, нещата да ескалират по този метод

Снощи кметът на София Васил Терзиев изрази отчаяние от метода, по който се  протестира. Той ревизира на място какви са вредите в центъра на столицата.

„ Изключително отчаяние е, че протестираме по подобен метод и си разрушавам града “, съобщи той.

На въпрос за какво е употребявано водно оръдие от полицията по време на митинга той отговори, че това е било по преценка на органите на реда, с цел да не станат по-големи безобразия, сподели столичният кмет.

„ Не е методът да замерваш с камъни хората, които би трябвало да си свършат работата, сподели столичният кмет за нападнатите служители на реда. Тепърва ще се направи оглед на вредите, има изпочупени и опожарени кофи, разрушена настилка и колчета “, добави Васил Терзиев.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР